题目内容
【题目】Sydney’s Royal Botanic Gardens are to start a war on gray-headed flying foxes. These super bats have invaded one of Australia’s most famous public spaces. Officials have said the animals are destroying trees and have to move on.
![]()
These unwanted guests at Sydney’s Royal Botanic Gardens look like tiny foxes with wings. Officials have estimated there are about 11,000 of them living in the harbor-side park. After inspecting damage to dozens of trees they now believe there are twice as many as previously thought. Branches have been breaking under the weight of these furry invaders and their droppings have been poisoning plants.
Help may well be at hand, however, in the shape of the ordinary garbage bin. The gardens’ director Dr. Tim Entwistle hopes the unpleasant sounds of crashing bin lids will agitate the flying foxes and force them to move on. “The way to disturb them is to use noises, so we’ve used the loud noises made by rubbish bins in the past. You can also use speakers as long as you move the noise around, and what we’ll do is to have a series of noises, at the beginning and end of the day. What we’ve found in the past is that the flying foxes leave the gardens and go somewhere else,” said Tim.
The gray-headed flying fox is Australia’s largest bat. It flies around at night using its eyes and a powerful sense of smell to search for fruit and flowers. Officials at the Royal Botanic Gardens in Sydney have said they’re optimistic the unwelcome colony can be uprooted. If and when the bats do move to other parts of the city they will of course then become someone else’s problem.
【1】Why do people want to get rid of the flying foxes?
A. Because the gardens are important public places.
B. Because they are polluting the city.
C. Because many garbage bins have been damaged by them.
D. Because they’re threatening the survival of trees and other plants.
【2】What are people doing to get rid of the flying foxes?
A. Shooting them. B. Making loud noises.
C. Shaking the trees hard. D. Cutting some trees down.
【3】Which of the following can replace the underlined “agitate” in Paragraph 3?
A. excite B. kill
C. disturb D. discourage
【4】What does the writer imply from the last paragraph?
A. The bats will still stay in the gardens.
B. Some other areas will have to deal with the bats.
C. The grey-headed flying fox often eats trees.
D. The damage caused by the bats is serious.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
这是一篇应用文。本文主要讲的是悉尼皇家植物园遭受了超级蝙蝠的入侵。这些超级蝙蝠因像长着翅膀的狐狸又被称为飞狐,飞狐对植物损害严重,而使用噪音可以赶走他们,迫使他们飞到其他地方。
【1】细节理解题。由文中第二段的After inspecting damage to dozens of trees 及 Branches have been breaking under the weight of these furry invaders and their droppings have been poisoning plants.可知,这种飞狐对树木和其他植物损害严重,所以人们想赶走它们。故D选项正确。
【2】细节理解题。由文中倒数第二段的 “The way to disturb them is to use noises, so we’ve used the loud noises made by rubbish bins in the past. You can also use speakers as long as you move the noise around, and what we’ll do is to have a series of noises, at the beginning and end of the day.可知,人们通过制造噪音赶走飞狐。故B选项正确。
【3】词义猜测题。根据下一句The way to disturb them is to use noises, so we’ve used the loud noises made by rubbish bins in the past.可知,用垃圾箱引起的噪音可以打扰到他们,而画线部分所在句的意思是垃圾箱的噪音将会___飞狐,迫使他们前进。所以可推知agitate的意思是打扰,故C选项正确。
【4】推理判断题。根据文中最后一段的. If and when the bats do move to other parts of the city they will of course then become someone else’s problem.可知,如果蝙蝠侠去了其他地区,那么就会给其他地区造成危害,所以其他地区也将会处理蝙蝠带来的问题。故B选项正确。
在做词义猜测类题型时通常需要注意联系上下文,充分利用上下文中相关的词汇并结合具体的语境,从形式和内容上把握语言之间的内在联系,理顺语言之间的逻辑关系。例如本文中的第3小题,该词的意思可通过下一句找到答案,根据句意可知,画线部分所在的句子与下一句表达的意思是一致的。都是在说垃圾箱的引起的噪音能够打扰到飞狐,下一句disturb后的them指的是飞狐,所以这里agitate和disturb是同义词。故C选项正确。