题目内容
【题目】阅读理解
Everyone takes drugs. Sometimes a drug might be called a herb but the effect is the same. Drugs and herbs can make life better for they are used to improve health. From the simplest headache to a cure for cancer, people believe that certain drugs can help them. But there is danger if the drugs are not used in a proper way.
American teenagers sometimes use certain drugs to feel good. They call this “getting high”. The problem is that once a young man or a young woman has the feeling of “getting high”, they want to do it often. If school is boring or too hard, students might get depressed and a drug or herb might help them feel better. If the student takes too much of a drug, the body may change in a wrong way such as a confused mind, poor sight, a headache, and an uncomfortable stomach.
Schools now have D.A.R.E.program which means Drug Abuse Resistance Education. This program was started so that young students from age 10 to 18 might understand how a drug affects their bodies. The main point of the program is education. Once a student understands certain drugs can cause ill health,he will know he should not use them.
Education is the key to good nutrition as well. If a student eats correctly, he or she will be full of energy which leads to good study habits and good grades. Poor nutrition may cause the need for more sleep and poor concentration. Proper food is similar to the proper use of drugs. Both allow a healthy body to grow while misuse of them prevents a person from developing normally.
(1)What does the underlined phrase “getting high” mean?
A.flying a lot
B.feeling good
C.getting excited
D.falling asleep
(2)The author tends to tell us that _____________.
A.drug abuse is a popular phenomenon
B.drug is actually a common medicine
C.good eating habit may help students keep from drugs
D.teenagers always need to seek for excitement
(3)The main aim of D.A.R.E.program is to__________.
A.manage and control drugs
B.explain to teenagers what drug is
C.stop teenagers taking drugs
D.help teenagers know about the harm of drugs
(4)Which of the following can be the best title?
A.Drug awareness
B.Good eating habit
C.Popular drug abuse in America
D.Why students take drugs?
【答案】
(1)B
(2)C
(3)D
(4)A
【解析】本文是一篇议论文,每个人都会服用药物,药可治病但如用的不当就会有危险。美国青少年有时用某些药物来让自己兴奋起来,如果常服用过量的药物可能会引起很多不适。因此学校就出现了反毒品教育,来提高学生对药物的意识,教育学生要养成健康的饮食习惯。
(1)考查词义猜测。根据第二段中的“American teenagers sometimes use certain drugs to feel good. They call this ‘getting high’”.美国青少年有时使用某些药物来让感觉良好。他们称之为“getting high”根据句意可判断B项符合题意,故选B。
(2)考查写作意图。根据最后一段可知好的饮食习惯有助于帮助学生远离药品,故选C。
(3)考查推理判断。根据第三段中的“Schools now have D.A.R.E.program which means Drug Abuse Resistance Education. This program was started so that young students from age 10 to 18 might understand how a drug affects their bodies. The main point of the program is education.”D.A.R.E.项目即反毒品教育。这个项目是为了让10到18岁的年轻学生理解药物对身体的影响。故选D。
(4)考查主旨大意。通读全文可知,每个人都会服用药物,药可治病但如用的不当就会有危险。美国青少年有时用某些药物来让自己兴奋起来,如果常服用过量的药物可能会引起很多不适。因此学校就出出的反毒品教育,来提高学生对药物的意识。分析选项可知A项符合题意,故选A。