题目内容
Mark Twain was a great writer. He was from the USA. He was born in 1835. He was also a famous speaker. He was famous for his sense of humour. Many people liked to listen to him talk because he liked to tell some interesting stories to make people laugh all the time.
One day Mark Twain was going to a small town because of his writing. Before he was going to leave, one of his friends said to him that there were always a lot of mosquitoes(蚊子) in the town and told him that he’d better not go there. Mark Twain waved (摇动) his hand and said, “It doesn’t matter. The mosquitoes are no relatives of mine. I don’t think they will come to visit me.”
After he arrived at the town, Mark Twain stayed in a small hotel near the station. He went into his room, but when he was just about to have a rest, quite a few mosquitoes flew about him. The waiters felt very sorry about that. “I’m very sorry, Mr. Mark Twain. There are too many mosquitoes in our town.” One of them said to him.
Mark Twain, however, made a joke, saying to the waiter, “The mosquitoes are very clever. They know my room number. They didn’t come into the wrong room.” What he said made all the people present laugh heartily.
But that night Mark Twain slept well. Do you know why? That was because all the waiters in the hotel were driving the mosquitoes away for him during the whole night.
【小题1】That day Mark Twain went to the town _____.
| A.to see one of his friends |
| B.because he wanted to do something there for his writing |
| C.because he was told there were a lot of mosquitoes there |
| D.to see one of his relatives |
| A.they did something wrong to Mark Twain |
| B.their hotel was too small |
| C.the room was not very clean |
| D.there were quite a few mosquitoes in Mark Twain’s room |
| A.the mosquitoes were very clever and they didn’t come into the wrong room |
| B.the mosquitoes knew Mark Twain’s room number |
| C.Mark Twain gave the waiters some nice presents |
| D.Mark Twain made a joke |
| A.no mosquitoes troubled Mark Twain in the night |
| B.the owner of the hotel told the waiters to look after Mark Twain well at night |
| C.Mark Twain didn’t have a good rest that night |
| D.there were not mosquitoes in the hotel any longer |
【小题1】B
【小题2】D
【小题3】D
【小题4】A
解析试题分析:
【小题1】B 细节题。根据第二段第1行One day Mark Twain was going to a small town because of his writing.说明B正确。
【小题2】D 细节题。根据第三段第3行when he was just about to have a rest, quite a few mosquitoes flew about him.说明D正确。
【小题3】D 细节题。根据第四段1,2行Mark Twain, however, made a joke, saying to the waiter, “The mosquitoes are very clever. They know my room number. They didn’t come into the wrong room.说明他讲了一个笑话,别人都笑了。故D正确。
【小题4】A 细节题。根据最后一段That was because all the waiters in the hotel were driving the mosquitoes away for him during the whole night. 说明那天晚上没有蚊子来咬他,故A正确。
考点:考查故事类短文阅读
点评:蚊子将述了马克吐温到一个有很多蚊子的地方发表演讲,他擅长讲笑话,结果宾馆的服务员帮助他驱赶蚊子的小故事。以细节题的考查为主,在解答这类问题时要求学生抓住题干文字信息,采用针对性方法进行阅读,因为这类题的答案在文章中可以直接找到。
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
As a boy ,Mark Twain caused much trouble for his parents . He used to play practical jokes on all his friends and neighbors .The nature of his jokes often led to violence. He hated to go to school, and he constantly ran away from home. He always went in the direction of the nearby Mississippi .He liked to sit on the bank of the river for hours at a time and just gaze at the mysterious island and the passing boats. He learned many things about the river during those days. He learned all about its history and unusual people who rode up and down it . He never forgot those scenes and those people .He later made them part of the history of America in the books Tom Sawyer and Huckleberry Finn.
Mark Twain received his genius (天才)from his mother . Obviously he didn’t get it from his father . He once stated that he had never seen a smile on his father’s face .On the other hand, his mother had the rare ability to say humorous things. The same ability made Mark Twain an extremely humorous public speaker.
【小题1】Because of the nature of his jokes when he was a child , Mark Twain would
| A.ran away from school |
| B.cause his parents to quarrel with others |
| C.get into trouble with his friends and neighbors |
| D.like to sit on the bank of the Mississippi |
| A.Mark Twain’s father was a cruel man |
| B.Mark Twain never attended school on time |
| C.Mark Twain often went boating in the nearby river |
| D.Mark Twain’s mother was something of a humorist |
| A.the Mississippi and the people riding on it | B.his friends and neighbors |
| C.his school life | D.his parents |
| A.his practical jokes | B.his father’s seriousness |
| C.the history of the Mississippi | D.his mother’s genius for humor |
Samuel Clemens, _____ Mark Twain, became a famous American writer.
|
A.was known as |
B.known as |
C.was known for |
D.known for |