题目内容

India has many festivals, with some celebrations that last for weeks. However, none of them come even close to Holi, India’s most colorful and fun festival. Celebrated on the day following the full moon, this year’s festival happens to be on March 19th.

As with most Indian festivals, this one also has many different folk stories. Most of them center around the success of good over evil. The most popular one is about a king, who hates his son Prahlada for loving the creator of the Universe—Lord Vishnu. When every attempt to stop him fails, his sister, Holika believed to be immune(免疫的) to fire, joins in the effort by inviting the young boy to sit with her inside a huge fire. Helped by the power of Lord Vishnu, Prahlada escapes safely, while the evil Holika is burned to death. To remember this event, huge outdoor fires are lit in the night before Holi in order to clean the air of evil spirits and to celebrate the death of the evil.

So what’s so great about this day? While there are some fun parades(游行) and folk songs and dance performances, the most fun of all is walking to the streets and splashing(泼洒) people with water guns and dry colors and even covering them with entire buckets of colored water. On this day, everybody is fair game, no matter how old or how young.

At about midday, the splashing comes to an end and people living close to oceans or rivers usually take a bath in the water to clean themselves before going home to a delicious home-made big dinner and a well-deserved short sleep, following this full day of fun and activities.

1.Why does the king dislike his son Prahlada?

A. Because Prahlada doesn’t love him.

B. Because Prahlada is rude to Holika.

C. Because Prahlada loves Lord Vishnu.

D. Because Prahlada concentrates on his own success.

2.Prahlada gets out of danger __________.

A. with the help of Lord Vishnu

B. because of his good luck

C. by beating his aunt Holika

D. using his amazing talent

3.The underlined phrase “fair game” in Paragraph 3 refers to a person who __________.

A. fights against others fairly

B. enjoys splashing people

C. plays a trick on others

D. is the aim of splashing water

4.After the fun activities, people living close to oceans or rivers often take a bath because __________.

A. they have got dirty with dry colors and colored water

B. going home with colored water means bad luck

C. they believe clean water will bring good luck

D. taking a bath shows their true love for Lord Vishnu

 

1.C

2.A

3.D

4.A

【解析】

试题分析:文章大意:本文介绍了印度的一个传统的节日——胡里节(Holi)。

1.二段的句子The most popular one is about a king, who hates his son Prahlada for loving the creator of the Universe—Lord Vishnu.可知国王不喜欢他儿子Prahlada的原因。选C

2.细节理解题。从第二段的句子Helped by the power of Lord Vishnu, Prahlada escapes safely, while the evil Holika is burned to death.可知由于Vishnu的帮助,Prahlada得以成功逃跑。选A

3.推理判断题。根据前一句the most fun of all is walking to the streets and splashing(泼洒) people with water guns and dry colors and even covering them with entire buckets of colored water.可知fair game是泼水的目标。选D

4.细节理解题。根据文章最后一段At about midday, the splashing comes to an end and people living close to oceans or rivers usually take a bath in the water to clean themselves before going home to a delicious home-made big dinner and a well-deserved short sleep, following this full day of fun and activities.可知其原因。选A

考点:考查社会类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

 

〔1〕There are many useful suggestions and pieces of advice that can help one to improve English. Here are some useful suggestions and new tips to increase one’s English language vocabulary.

〔2〕Learning English vocabulary is about much more than just learning the right words. A broad grasp of vocabulary in the English language is based on understanding important expressions and “word combinations”, which means groups of words that often or always go together.

〔3〕Learning a word will not help very much if you quickly forget it. Research shows that it takes from 10 to 20 repetitions to really make a word part of your vocabulary. Since most words are learned from how they are used in context (上下文), the more words one is exposed to(接触), The easier one will find English to learn . Keep a writing pad close to you. When you read, pay close attention to the word you do not know, write the word down and try to figure out its meaning from the context. Then _______________________ in a dictionary.

〔4〕Remember that if you do not use English words that you have just learned in conversation or writing, you will forget them very quickly. So the best way to learn new words effectively is just by trying to use them in conversation and writing. Remember also that practice is the key to fluent spoken English.

〔5〕Building vocabulary is a life-long task. Remember, “In the beginning was the word.” Your future could depend on how rich your vocabulary is. It will also determine the quality of your communication.

1.What is the main idea of the text? (no more than 10 words)

____________________________________________ ____________________

2.Fill in the blank in Paragraph 3 with proper words. (no more than 5words)

____________________________________________________________ _____

3. Why does the author think context is important in learning English? (no more than 15 words)

___________________________________ ______________________________

4.What does the word “it” (Line 1, Paragraph 3) probably refer to? (no more than 9 words)

___________________________________ ______________________________

5.How would you increase your English vocabulary after reading the passage? List two ways. (no more than 18 words)

___________________________________ ______________________________

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网