题目内容
【题目】阅读理解。
Robots performing tasks according to a predetermined set of instructions are nothing new.But robots able to learn how to cook by watching videos are a completely different approach, which is conducted by a group of researchers at the University of Maryland.
![]()
If you have posted a video of your favorite recipe on the popular website YouTube, chances are that it will be used by a robot.University of Maryland's professor Yiannis Aloimonos, leader of the group, said “There exists a large amount of video information on the Internet that our robots can capitalize_on.”
“At present, the videos are fed electronically,”said research scientist Cornelia Fermuller.“Originally, we took our own videos, our cameras looking at us doing the cooking,”she explained.“And, as the robot advances, it reacts to good quality videos.And it will react to even lower quality homemade videos.”
So far, the robot named Julia can make a simple salad by breaking each task into basic parts, such as grasping a spoon, bringing it to the bowl, stirring the salad and observing the results.
But why teach a robot how to understand a video when it can easily follow a fixed program?Aloimonos believes predetermined instructions lack flexibility.He thinks one of the problems is how to make the robot understand and use what it learns during a certain task, the socalled feedback (反馈意见); another is the introduction of language.
“I believe it will take quite some time before the robots are able to understand metaphorical (比喻性的) laguage,”he added.“But,” he said,“we don't need that to create a new world where the robots will be working for us.”
【1】The underlined phrase “capitalize on” in Paragraph 2 probably can be replaced by ________.
A.take hold of B.make use of
C.keep track of D.catch sight of
【2】Aloimonos probably agrees that at present the robot ________.
A.can not fully digest what it learns
B.can not make a simple salad
C.can follow homemade videos
D.can understand metaphorical language
【3】Robots are taught to understand a video mainly because ________.
A.they can easily follow fixed programs
B.they are smart enough to learn cooking
C.cooking videos are more interesting to watch
D.predetermined instructions are not flexible
【4】Which of the following might best serve as the title of the passage?
A.Robots Creating a New World
B.Robots Making Cooking Videos
C.Robots Learning to Cook by Watching Videos
D.Robots Performing Tasks by Following Instructions
【答案】
【1】B
【2】A
【3】D
【4】C
【解析】
试题分析:
【1】词义猜测题。由第二段的第一句“If you have posted ...used by a robot.”可知,机器人能利用网上大量的视频信息。结合第二段的最后一句可知,capitalize on应与“make use of”意思相近,因此选择B项。
【2】推理判断题。根据最后一段Aloimonos的话可知,该机器人目前还不能理解比喻性的语言。根据倒数第二段的最后一句可推知,Aloimonos可能认为目前该机器人还不能完全消化它学的东西,应选择A项。
【3】细节理解题。根据倒数第二段的前两句可知,教机器人理解视频是因为预定指令不够灵活,应选择D项。
【4】标题归纳题。文章主要介绍了通过观看视频学做饭的机器人,因此C项是最佳标题。