题目内容

Most people know precious gemstones (宝石) by their appearances. An emerald flashes deep green, a ruby seems to hold a red fire inside, and a diamond shines like a star. It’s more difficult to tell where the gem was mined, since a diamond from Australia or Arkansas may appear the same to one from the Democratic Republic of the Congo. However, recently, a team of scientists has found a way to identify a gemstone’s origin.

Beneath the surface of a gemstone, on the tiny level of atoms and molecules, lie clues to its origin. At this year’s meeting of the Geological Society of America in Minneapolis, Catherine McManus reported on a technique that uses lasers to clarify these clues and identify a stone’s homeland. McManus directs scientific research at Materialytics, in Killeen, Texas. The company is developing the technique. “With enough data, we could identify which country, which mining place, even the individual mine a gemstone comes from,” McManus told Science News.

Some gemstones, including many diamonds, come from war-torn countries. Sales of those “blood minerals” may encourage violent civil wars where innocent people are injured or killed. In an effort to reduce the trade in blood minerals, the U.S. government passed law in July 2010 that requires companies that sell gemstones to determine the origins of their stones.

To figure out where gemstones come from, McManus and her team focus a powerful laser on a small sample of the gemstone. The technique is called laser-induced breakdown spectroscopy. Just as heat can turn ice into water or water into steam, energy from the laser changes the state of matter of the stone. The laser changes a miniscule part of the gemstone into plasma, a gas state of matter in which tiny particles called electrons separate from atoms.

The plasma, which is superhot, produces a light pattern. (The science of analyzing this kind of light pattern is called spectroscopy.) Different elements produce different patterns, but McManus and her team say that gemstones from the same area produce similar patterns. Materialytics has already collected patterns from thousands of gemstones, including more than 200 from diamonds. They can compare the light pattern from an unknown gemstone to patterns they do know and look for a match. The light pattern acts like a signature, telling the researchers the origin of the gemstone.

In a small test, the laser technique correctly identified the origins of 95 out of every 100 diamonds. For gemstones like emeralds and rubies, the technique proved successful for 98 out of every 100 stones. The scientists need to collect and analyze more samples, including those from war-torn countries, before the tool is ready for commercial use.

Scientists like Barbara Dutrow, a mineralogist from Louisiana State University in Baton Rouge, find the technique exciting. “This is a basic new tool that could provide a better fingerprint of a material from a particular locality,” she told Science News.

1.We learn from Paragraph 1 that __________________.

A. an emerald and a ruby are names of diamonds.

B. it’s not difficult to tell where the gem was mined.

C. appearances help to identify the origin of gemstones.

D. diamonds from different places may appear the same.

2.Why did the U.S. government pass law that requires companies selling gemstones to determine the origins of their stones?

A. To look for more gemstones.

B. To encourage violent civil wars.

C. To reduce the trade in blood minerals.

D. To develop the economy.

3.Which of the following facts most probably helps McManus and her team in identifying the origin of stones?

A. Heat can turn ice into water or water into steam.

B. Gemstones from the same area produce similar light patterns.

C. Laser can changes a miniscule part of the gemstone into plasma.

D. Materialytics has already collected patterns from thousands of gemstones.

4.From the last two paragraphs, what can be inferred about the laser technique?

A. It is ready for commercial use.

B. People can use the new tool to find more gemstones.

C. It can significantly reduce the gemstones trade in blood minerals.

D. It will bring about a revolutionary change in identifying the origin of minerals.

5.The author wrote this passage mainly to ________.

A. tell us how to identify the origin of diamonds.

B. introduce a laser technique in identifying a stone’s origin

C. prove identifying the origin of gemstones are difficult

D. attract our attention to reducing trade in blood minerals

 

1. D

2.C

3.B

4.D

5.B

【解析】

试题分析: 大多数人只是通过外观颜色来判断宝石的种类,但是却很难判断宝石的出处是哪里。而在本文中作者介绍科学家发现的一种新技术,可以通过一些数据即断定宝石的出处,这种技术将给材料的鉴定行业带来革命性的变化。

1.细节理解题。根据第一段中…… since a diamond from Australia or Arkansas may appear the same to one from the Democratic Republic of the Congo.可知很难从外表判断钻石的出处,答案选D。

2.细节理解题。根据第三段内容In an effort to reduce the trade in blood minerals, the U.S. government passed law ……可知美国通过法律的目的是为了减少blood minerals.这种宝石的买卖,选C。

3.细节理解题。根据第三段内容可知通过钻石内部相同的原子光线排列方式可以钻石的出处,选B。

4.主旨大意题。作者在文章最后两段介绍了这种新技术较高的成功率,而且通过“This is a basic new tool that could provide a better fingerprint of a material from a particular locality,”可以判断这种技术会在材料鉴定方面带来巨大的改变,故选D。

5.本文在开头提出人们很难通过外观判断宝石的出处,然后介绍了科学家最新发明的宝石的鉴定方法,然后对此展开详细的介绍,由此可知文章中心内容是介绍这种新式的宝石鉴定方法,故答案选B。

考点:考查社会科学类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

It was Thanksgiving morning. I was busy preparing the traditional Thanksgiving turkey when the doorbell rang. I opened the front door and saw two small children in rags huddling together on the top step.

“Any old papers, lady?” asked one of them.

I was busy. I wanted to say “no” until I looked down at their feet. They were wearing thin little sandals (凉鞋), wet with heavy snow.

“Come in and I’ll make you a cup of hot cocoa.”

They walked over and sat down at the table. Their wet sandals left marks upon the floor. I saved them cocoa and bread to fight against the cold outside. Then I went back to the kitchen and started cooking.

The silence in the front room struck me. I looked in. The girl held the empty cup in her hands, looking at it. The boy asked in a flat voice, “Lady, are you rich?”

“Am I rich? Pity, no!”

I looked at my worn-out slipcovers (椅套). The girl put her cup back in its saucer (茶碟)carefully and said, “Your cups match your saucers.” They left after that, holding their papers against the wind. They had reminded me that I had so much for which to be grateful.

Plain blue china cups and saucers were only worth five pence. But they matched.

I tasted the potatoes and stirred the meat soup. Potatoes and brown meat soup, a roof over our heads, my man with a regular job, these matched, too.

I moved the chairs back from the fire and cleaned the living room. The muddy marks of little sandals were still wet upon my floor. Let them be for a while, I thought, just in case I should begin to forget how rich I am.

1.The writer let the two children come in and served them well because ______.

A. she wanted to sell old papers to them

B. she wanted to give them some presents

C. she showed great pity and care on them

D. she wanted to show her thanks to them

2.The writer left the muddy marks of little sandals on the floor for a while to _______.

A. show that she was a kind-hearted lady

B. remind her she shouldn’t forget how rich she was

C. leave room for readers to think about what being rich is

D. call up her memories of the good old days

3.It can be inferred from the text that whether you are rich depends on _______.

A. how much money you have made

B. what attitude you have had toward life

C. the way you help others

D. your social relationship

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网