题目内容

When computer salesman Li Guang and his girlfriend Huang Minxia saw on TV the destruction caused by the unexpected earthquake,they quickly filled their car with bottled water and instant noodles and drove more than 160 miles to lend a hand.

“It’s a small car,but we just wanted to help,” said Li,from Chongqing,a city next to the hardest-hit Sichuan province.

Donations (捐赠) are flooding in,more money than charities (慈善) in China collected all of last year,and so are volunteers.

In the week since the quake,donations have totaled $1.3 billion—85 percent raised within China.

Many,like Li,are taking advantage of growing private car ownership and a new,expanding highway system to join the line of government and army assistance toward the epicenter.

Across the disaster region,thousands of cars decorated with large handwritten signs—“Hardship comes from one direction,help comes from everywhere” and “For the people,for the Beijing Olympics”—were coming from as far as the capital,Beijing,more than 900 miles away.

Private cars crowded so thickly on roads that the police set up donation drop-off points outside cities and towns to clear the way for army and government assistance.People living in tents along the roads posted handwritten signs asking for urgently needed items—water,rice,vegetables.Cars paused to hand out a box or two and then drove on.

Instead of waiting for government-organized charity drives,people quickly acted on their own.Bank account (银行账户) numbers for making earthquake donations flashed on Web logs and mobile phones.Blood donation centers were overwhelmed (使应接不暇) by offers and began asking citizens to register (登记) in advance.

“People are really united this time,and they’re acting on their own without waiting to be asked.It sounds corny,but we’re taught in schools and from our parents about helping others,” said Ge Jian,the company’s general manager.

1.What did Li Guang and his girlfriend Huang Minxia intend to do soon after the earthquake?( )

A.They intended to help the victims in the quake-hit areas.

B.They were on the way to a pleasant journey in Sichuan.

C.They were told to do something for the disaster.

D.They wanted to find their friends in the epicenter.

2.What does the underlined word “corny” most probably mean?( )

A.Out of date. B.Heart-broken.

C.Funny. D.Disappointing.

3.According to the passage,all the following statements are true EXCEPT .

A.The good road system made it possible for more private car owners to rush to help.

B.The local people in the quake zone were short of food and drinks.

C.More money was collected from overseas than within China for the earthquake.

D.People across China were taking active part in the rescue work.

4.Why did Blood donation centers advise people to register ahead of time?( )

A.Because they were expecting more money rather than blood.

B.Because they had collected enough blood for the disaster.

C.Because they were ready to go to the epicenter and they were much too busy.

D.Because too many people were offering to donate blood.

 

1.A

2.A

3.C

4.D

【解析】

1.1】细节理解题。从第一段的最后一句话和第二段可知A项正确。

2.2】猜测词义题。这句话的大意是:这听起来有些过时了,然而我们的老师和家长都教育我们帮助别人……故本题答案为A。

3.3】细节理解题。A、B、D三项分别在第五段、第七段和最后两段提到,而C项与第四段不符。

4.4】细节理解题。从倒数第二段的最后一句话Blood donation centers were overwhelmed (使应接不暇) by offers and began asking citizens to register (登记) in advance.可知答案。

练习册系列答案
相关题目

Entering Space, astronauts can give us a fascinating account of a shuttle flight, describing the pressure of a countdown and launch, the complexities of living the days in the strange weightless environment, the challenges of working in space, the emotional effect of seeing earth from space, the drama of the meteoric landing.

However, there are also plenty of things that astronauts can’t do because of their weightless environment, and that’s very sad. What’s more, they can’t even let their sadness show, because it’s impossible to cry in zero gravity.

Of course, astronauts can still produce tears. But crying is much more difficult in space, reported The Atlantic in January. Without gravity, tears don’t flow downward out of the eyes like they do here on Earth. This means that when you cry in space, your tears have nowhere to go – they just stick to your eyes.

In May 2011, astronaut Andrew Feustel experienced this during one of his spacewalks. “Tears,” he said, “don’t fall off of your eye... They just kind of stay there.”

Besides making your vision unclear, this can also cause physical pain. Back on Earth, tears are supposed to bring comfort to the eyes. But that’s not the case in space. The space environment dries out astronauts’ eyes, and when tears suddenly wet the eyes, it can cause pain rather than comfort. “My right eye is painful like crazy.” Feustel told his teammate during the walk.

Since gravity doesn’t work in space, astronauts need some extra help to get rid of the tears. Feustel chose to rub his eyes against his helmet to wipe the tears away. Another choice is to just wait – “When the tears get big enough they simply break free of the eye and float around,” astronaut Ron Parise told The Atlantic.

There are lots of small things – things like crying – that we are so used to on Earth. We usually take them for granted, until they become a problem in a totally different environment, like space. There, astronauts can’t talk to each other directly. They also can’t eat or drink in normal ways. They can’t even burp (打嗝), because there is no gravity to hold the food down in their stomach. If they do burp, they just end up throwing up (呕吐) everything in their stomach, according to the UK National Space Center.

Thus, perhaps it’s only space explorers who can honestly say: “Gravity, you’re the best.”

1.What can we conclude from the 2nd and 3rd paragraphs?

A. Astronauts are unable to feel sad in space.

B. Tears produced in space don’t flow downward.

C. Astronauts produce fewer tears in space.

D. Tears produced in space flow down more slowly.

2.What can the astronaut do to get rid of the tears?

A. Get the tears big enough to break away from his eyes.

B. Get the tears big enough to fall off of his eyes.

C. Rub his eyes against his helmet to let the tears float forward.

D. Rub his eyes by hand to let the tears float around.

3.What’s the second-to-last paragraph mainly about?

A. Suggestions on how astronauts can stay comfortable in space.

B. Why burping is impossible in space.

C. Things that humans can’t do without gravity.

D. Other basic things that are difficult to do in space.

4.What can be the best title of this passage?

A. In the sky, you can’t cry

B. In the sky, you can’t burp

C. No Gravity, no tears

D. Better life with gravity

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网