题目内容
From a plane we can see the fields, cities, mountains or seas below. If we go into space, we see more and more of the earth. People and man-made satellites have been sent out into space to look at the earth carefully and people have learnt more about the earth in the last few years.
The sea looks very beautiful when the sun is shining on it. But it can be very terrible when there is a strong wind.
The sea is very big. It nearly covers three quarters of the earth. The sea is also very deep in some places. There is one place and at that place the sea is about 11 kilometers deep. The highest mountain in the world is about 9 kilometers high. If that mountain was put into the sea at that place, there would be still 2 kilometers of water above it!
In most parts of the sea, there are many kinds of fishes and plants. Some live near the top of the sea. Others live deep down. There are also a lot of small living things, and lots of fishes live by eating them.
The sea can be very cold. When people go down, the sea becomes colder and colder. Only some men can go down into the deep sea. But, in 1970, five women scientists (科学家) lived in the deep sea for fourteen days.
1.This passage is_________.
A.a short story B.for science reading
C.a piece of news D.a report
2.The sea covers about _______of the earth.
A One third B. One fourth
C. Two quarters D. Three fourths
3. Which of the following is NOT true?
A.The sea is usually beautiful when the sun is shining.
B.The sea is always very terrible when the wind blows hard.
C.The highest mountain is in the deepest place of the sea.
D.The deeper the people go into the sea, the colder they will feel.
4. The last sentence “But, in 1970, five women scientists lived in the deep sea for fourteen days.” means that________.
A.women wanted to live in the deep sea for a long time
B.women could go deeper into the sea than men
C.women liked living in the deep sea better than men
D.women could do the same work as men
1.B
2.D
3.C
4.D
【解析】
试题分析:文章介绍了关于海洋的知识,海洋占据的面积,深度,温度,和海底的情况。
1.文章题材类短文:文章介绍了关于海洋的知识,属于科学类短文。选B
2.细节题:从第三段的句子:It nearly covers three quarters of the earth. 可知海洋占据地球的三分之四。选D
3.细节题:从第三段的句子:The highest mountain in the world is about 9 kilometers high. If that mountain was put into the sea at that place, there would be still 2 kilometers of water above it!可知这只是一种假设,不是真的。选C。
4.推理题:从第一段的句子:Only some men can go down into the deep sea. But, in 1970, five women scientists (科学家) lived in the deep sea for fourteen days.可知女性可以和男性做同样的工作。选D
考点:考查科普类短文
点评:文章介绍了关于海洋的知识,海洋占据的面积,深度,温度,和海底的情况。这类阅读理解要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。