题目内容
Reuters Dec. 22
Few Asians are Christian but people across the vast continent are embracing(拥抱) the holi?day as a great excuse for shopping, partying and even romance.
Come December,Christmas lights brighten shopping streets in cities from Beijing to Co?lombo ,while images of Santa Claus and deer decorate office buildings, shops and restaurants.
Shopping malls in Indonesia,the country with the largest number of Muslims,play carols like "Silent Night" and "Jingle Bells" through speakers during the year-end holiday season.
"Most workers here are Muslim but we also celebrate Christmas just like we celebrate Eid al-Fitr(开斋节) .We are complementing(补充,完善) each other with these clothes and decora?tion”,said Jakarta restaurant receptionist Lina Novianti,wearing a red Santa Claus hat.
Every year the Indonesian president and top officials attend national Christmas celebrations with church groups.
In China,Christmas Eve has become one of the biggest party nights of the year for young professionals.
"Bars,karaoke halls,restaurants,they all get completely packed on Christmas Eve”,said Zu Min,who sells Christmas trees and wreaths(花环) ,"More and more Chinese people are buying Christmas trees now."
Flowers have even been put up inside commercial aircraft that fly from Colombo to Jaffna.
"We celebrate Christmas because my kids insist on it. We decorate the house and have a Christmas tree so my kids will be happy," said a mother of two children, laden with gifts.
In Japan, Christmas Eve has taken on a meaning similar to Valentine's Day,being the time for romance among young couples.
( ) 5. Which of the following can be the best title of this article?
A. The History of Christmas Day
B. Asia Celebrates Christmas Happily
C. Are You Shopping at Christmas?
D. The Chinese Are Embracing the Christmas
( ) 6. It can be inferred from the passage that .
A. the presidents and top officials from all the Asian countries will attend their na?tional Christmas
B. not only the Christian but also the people all over Asia enjoy the Christmas Day
C. Christmas Eve has only become the colorful party nights of the year for the youth
D. young Japanese regard only Valentine's Day as the time for romance
( ) 7. According to the passage, which of the following activities will the people NOT do to celebrate Christmas Day?
A. People rush into the town for their Christmas shopping.
B. People invite many friends to a big party.
C. Lovers send gifts, such as roses, chocolates, to each other.
D. People all wear red Santa Claus hats,walking in the street.
( ) 8. When you visit Indonesia on Christmas Day,you will probably find .
A. all the Muslims stay at home,celebrating Eid al-Fitr
B. all the residents join together in the street,enjoying the delicious dinner only
C. the shops and supermarkets are all closed
D. the Christmas songs are sung here and there among the people
5-8 BBDD
B篇讲述了亚洲国家过圣诞节的大致情况。
5. B主旨大意题。要求能概括全文,所以在选择的时候,一定要注意选项要概括全文。文中的Asians ...from Beijing to Colombo,...In?donesia ...介绍了亚洲各国人过圣诞节的情况,B项最好地概括出大意,是最佳标题。
6. B逻辑推理题。过圣诞节虽然源自基督徒的习俗,但是现在已经是全球许多非基督徒的节日。本文主要介绍了圣诞节在亚洲的情况。
7. D事实判断题。虽然有人戴圣诞帽,但不是所有人都戴,所以D是错误选项。
8. D细节理解题。本文介绍了在印度尼西亚的圣诞节的一些情况。第四段内容可以排除A;文中没有提到B、C项相关内容,故也排除;第三段最后一句play carols like " Silent Night " and " Jingle Bells" through speakers during the year-end holiday season与D项表达相符。