题目内容
With fifteen years Britain and other nations should be well on with the building of huge industrial complexes for the recycling of waste. The word “rubbish” could lose its meaning because everything which goes into the dumps would be made into something useful. Even the most dangerous and unpleasant wastes would provide energy if nothing else.
The latest project is to take a city of around half a million inhabitants and discover exactly what raw materials go into it and what go out. The aim is to find out how much of these raw materials could be provided if a plant(发电厂) for recycling waste were built just outside the city. This plant would recycle not only metal such as steel, lead and copper, but also paper and rubber as well.
Another new project is being set up to discover the best ways of sorting and separating the rubbish. When this project is complete, the rubbish will be processed like this: First, it will pass through sharp metal bars which will tear open the plastic bags in which rubbish is usually packed; then it will pass through a powerful fan to separate the lightest elements from the heavy solids; after that founders and rollers will break up everything that can be broken. Finally , the rubbish will pass under magnets(磁铁), which will remove the bits of iron and steel; the rubber and plastic will then be sorted out in the final stage.
The first full-scale giant recycling plants are perhaps fifteen years away. Indeed, with the growing cost of transporting rubbish to more distant dumps, some big cities will be forced to build their own recycling plants before long.
1. The phrase “be well on with ……” (Para .1) most probably means __________.
A. have completed what was started
B. get ready to start
C. have achieved a great deal in
D. put an end to
2.What is NOT mentioned as a part of the recycling process described in paragraph 3?
A. Breaking up whatever is breakable.
B. Sharpening metal bars.
C. Separating light elements from the heavy ones.
D. Sorting out small pieces of metal.
3.What’s the main reason for big cities to build their own recycling plants?
A. To deal with wastes in a better way.
B. To protect the environment from pollution.
C. To get raw materials locally.
D. To get big profits from those plants.
4.The first full-scale huge recycling plants __________.
A. began to operate fifteen years ago
B. will take less than fifteen years to build
C. will be built fifteen years later
D. will probably be in operation in fifteen years
5.The passage is mainly about __________.
A. a cheap way to get energy
B. the location of recycling plants
C. new ways of recycling wastes
D. the probability of city environment
1.C
2.B
3.A
4.D
5.C
【解析】
试题分析: 垃圾一直是城市环境的一大难题。现在,英国等许多国家正在计划建造大型的垃圾处理厂,把没用的垃圾为清洁的能源。
1.词义推测题。文章第一段介绍,在15年之内,英国和其他国家应该会顺利地建起大型工业中心以处理回收的废弃物。 “垃圾”有可能不再是垃圾,因为垃圾会变成有用的东西。如果没有别的提供能量,即使是最危险的和令人不愉快的废物都会用来提供能源。所以选C。(在某一方面取得很大的成就。)
2.细节理解题。第三段介绍,垃圾处理的方法:垃圾分类和分别处理。第一,用尖的金属棒,撕开装垃圾的塑料袋;然后将用强力风扇分开最轻的和沉重的固体;之后把能打碎的都打碎。最后,用磁铁除去钢铁碎片;最后把橡胶和塑料整理出来。各选项的意思是A. Breaking up whatever is breakable.打碎可以打碎的任何东西;B. Sharpening metal bars.磨尖金属棒;C. Separating light elements from the heavy ones.轻、重元素分开;D. Sorting out small pieces of metal.小的金属块被分类。故B没有提及,所以选B。
3.文章最后一句话可知,事实上,运送垃圾到更遥远的垃圾场使成本日益增长,将迫使一些大城市建立自己的回收工厂。选A。
4.细节理解题。根据文章最后一段The first full-scale giant recycling plants are perhaps fifteen years away. 第一个完整的大型回收厂也许还有十五年才能建成。所以选D。
5.主旨大意题。全文的意思是,垃圾将来会通过工厂加工成为能源。这是处理垃圾的心方法。所以选C。
考点: 社科类阅读。