题目内容
【题目】 Italy and China has agreed to jointly advance the construction of the Belt and Road Initiative (BRI) (一带一路), which aims to build a trade and infrastructure network to connect Asia with Europe and Africa along ancient trade routes. Italy will use this opportunity to cooperate with China to develop its northern ports and the InvestItalia program, and promote cooperation in all fields.
![]()
Despite some skepticism, the BRI has developed into one of the world’s largest cooperation platforms and become a hot public good. More than 120 countries and 29 international organizations have signed agreements with China up to date, bringing all sorts of development opportunities to parties of the BRI, including the construction of Kenya’s first high-speed expressway, the first cross-sea bridge in the Maldives, and the formation of the car industry in Belarus.
The inclusion of Italy into the BRI makes Italy the first G7 country to formally join the Initiative, and sets a new milestone in the process of building the Belt and Road.
What makes the BRI unique is that it is an initiative for win-win cooperation rather than zero-sum competition. As everyone knows, the BRI has its origin in the ancient Silk Road trade route that linked China with many places in the world, including the Italian cities of Rome and Venice. Italy is a natural fit for the ambitious project because of its historical connections with China, and also because of the need to be open rather than closed, to cooperate rather than confront. In this fast-changing world, seeking win-win progress is the best path forward for all countries.
In China, it is said that without a big breakthrough in thinking, there will be no big leap in practice; and without a big leap in practice, there will be no great development. A number of Chinese ideas and initiatives have been formed with the goal of building a community of common destiny in mind. Under the BRI, we can expect China to deepen policy coordination, facilities connectivity, free trade, financial integration, and people-to-people bonds.
The revival of China as a great power is a blessing to the world, contributing to the building of a better world.
【1】How does the author develop the second paragraph?
A.By giving examples.B.By making comparisons.
C.By reasoning and analyzing.D.By describing important events.
【2】What can we learn from the last but one paragraph?
A.China has become a superpower.
B.China puts others’ interests before its own.
C.China has been seeking development for all.
D.China is well-known for its traditional ideas.
【3】What does the underlined part “zero-sum competition” in Paragraph 4 probably mean?
A.Only one participant will win.
B.None of the participants will win.
C.All participants will gain something.
D.Some participants will win at the cost of others.
【4】What is best title of the passage?
A.The revival of China as a great power
B.Construction along ancient trade routes
C.A milestone in building BRI has beenset
D.Italy and China reached an agreement on BRI
【答案】
【1】A
【2】C
【3】D
【4】D
【解析】
本文是一篇新闻报道。意大利和中国达成协议,共同推进“一带一路”建设,将亚洲与欧洲沿着古代贸易路线连接起来。意大利借此机会与中国合作,发展北部港口和投资项目。此外,文章还介绍了一带一路的基本情况和作用。
【1】推理判断题。根据More than 120 countries and 29 international organizations have signed agreements with China up to date, bringing all sorts of development opportunities to parties of the BRI, including the construction of Kenya's first high-speed expressway, the first cross-sea bridge in the Maldives, and the formation of the car industry in Belarus.(超过120个国家和29个国际组织已经和中国签署了协议,给一带一路倡议国带来了各种发展机会,包括肯尼亚第一条高速公路的建设、马尔代夫的第一跨海大桥,白俄罗斯汽车产业的形成)可知,本段采用举例的方式来说明一带一路给倡议国带来的好处。A. By giving examples.(通过举例)符合以上说法,故选A项。
【2】细节理解题。根据倒数第二段的A number of Chinese ideas and initiatives have been formed with the goal of building a community of common destiny in mind. Under the BRI, we can expect China to deepen policy coordination, facilities connectivity, free trade, financial integration, and people-to-people bonds.(中国提出的一系列理念和倡议,都着眼于构建人类命运共同体。在“一带一路”框架下,我们可以期待中国深化政策协调、设施联通、自由贸易、金融融合、民心相同)可知,中国一直致力于人类共同体的发展。C. China has been seeking development for all.(中国一直在寻求共同的发展)符合以上说法,故选C项。
【3】词义猜测题。根据划线部分所在句子What makes the BRI unique is that it is an initiative for win-win cooperation rather than zero-sum competition.可知,一带一路的独特之处在于,它是一个双赢的合作,而非zero-sum competition。根据句意可知,上下文是转折关系,由此推测划线部分的意思是“单方面获利”。 D. Some participants will win at the cost of others.(一些参与者以牺牲他方为代价获得利益)符合以上说法,故选D项。
【4】主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其是第一段的Italy and China has agreed to jointly advance the construction of the Belt and Road Initiative (BRI) (意大利和中国已经同意合力推进一带一路的建设)可知,本文主要讲述意大利和中国已经同意共同推动“一带一路”的建设。D. Italy and China reached an agreement on BRI(意大利和中国就一带一路达成协议)可以作为本文标题,故选D项。