题目内容
阅读理解
Many experts complain that media (传媒) too often take advantage of the science fiction (科幻小说) aspects of nanotech (纳米技术) . Reports of nanotech often refer to K. Eric Drexler's book Engines of Creations , which predicts an age full of dominant molecular(分子的) manufacturing and a world without material scarcity (短缺) . Whatever humans need will one day be built cheaply with microscopic self-replicating machines (精微自我复制机) , that put atoms together to create copies of anything alive in the world-from trees to human bodies.
In fact, the scientific community is deeply divided over whether self-replicating machines ere possible. If they are, major dangers could exist. Dr. Drexler himself thought that self-replicating machines could go out of control . He writes in his book that man-made “plants” with leaves no more efficient than today's solar cells could win over real plants crowding the earth with leaves that are not suitable to be eaten. Tough “bacteria (细菌)” could be more competitive than the real bacteria. They could spread everywhere, replicate swiftly, and reduce the earth to dust in a matter of days.
Critics of nanotech have made use of such images, calling for a delay on commercial (商业的) nanotech until regulations (法规) are established. They also point to the possible military uses of nanotech. Bill Jay , the co-founder of Sun Microsystems, wrote in a Wired magazine essay in 2000 that if nanotech falls into the wrong hands, it could bring dangers to society.
Opponents say Mr. Joy is over-reacting, “In a way, calling for bans on research into molecular manufacturing is like calling for a delay on faster than-light travel because no one is dong it. ” says Glenn Reynolds, a University of Tennessee law professor.
Professor Reynolds says it is a good idea to regulate nanotech, but in ways the government would regulate any that could be dangerous. Expert controls and certification systems for nanotech companies are examples. US lawmakers have put forth four bills (法案) on nanotech research and development.
1.K. Eric Drexler in his book predicts a future world with sufficient material, because ________.
[ ]
A.man-made plants could replace real plants and grow more quickly
B.plants produced by nanotech would be as sufficient as today's solar
C.man-made bacteria would be wide-spread and capable of self-replicating
D.humans could create copies of anything alive with high technology
2.To call far a delay on commercial nanotech, critics of nanotech make use of ________.
[ ]
A.current social problems
B.science fiction descriptions
C.disagreements in the scientific community
D.the fact that no one is doing molecular manufacturing
3.Opponents of Bill Joy would NOT agree to ________.
[ ]
A.control nanotech expert
B.ban nanotech research to avoid any possible dangers
C.put forth bills on nanotech research and development
D.establish a certification system for nanotech companies
4.Which of the following is the main idea of the passage?
[ ]
A.Nanotech should not be put into wrong use in the military field.
B.The government should regulate products that could be dangerous.
C.Nanotech regulations should be established in spite of the divided opinions.
D.The media should not take advantage of the science fiction aspects of nanotech.
解析:
|
1.D 导解:第一段说有了自我复制机之后,人类需要的任何东西都可以廉价再造. 2.B 导解:第三段首句的such images指的是前面提到的纳米技术科幻般的功能,比如plants,bacteria,因此选B. 3.B 导解:最后两段提到反对派的言行,从中可知 A,C,D项均在其列,只有B项是他们反对的,说这好比推迟旅行. 4.C 导解:全文提到两种观点并进一步阐述,从中可知他们都认为应该有法规约束这件事,C是全文中心议题. |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||