题目内容

【题目】China has announced its abolishing its one-child policy.What difference has it made,statistically speaking?

400 million births prevented

The one-child policy,officially in place since 1979,has prevented 400 million births.Parents have faced fines and other punishments for having more children.

The majority of the decrease in China's fertility rate happened in the 1970s.It dropped from 5.8 children per woman in 1970 to 2.7 in 1978.Despite the one-child policy the rate had only fallen to 1.7 by 2013.

21:28-baby deaths rate

Since the one-child policy was introduced,baby girls have become more likely to die than boys.

In the 1970s,according to the United Nations,60 males per 1,000 live births died under the age of one.For girls the figure was 53.In the 1980s,after the one-child policy became official,the rate for both was 36.By the 1990s,26 males per 1,000 live births died before the age of one-and 33 girls.The 2000s saw 21 boys per 1,000 live births dying and 28 girls.

1.16 boys born for every girl

Sexually selective abortions have been considered as a major cause of China's unusual imbalance.

Gietel-Basten,associate professor in social policy at Oxford University,says the births of many girls are not registered if parents have broken the rule by having two children,adding officials often turn a blind eye.It's estimated there are now 33 million more men than women in China.

4:2:1 families

With the ageing of China's population and the continuation of the one-child policy,a "4:2:1" home is the description given to households in which there are four grandparent,cared for by two working age parents,who themselves have one child.

By 2050,it's predicted that a quarter of China's population will be 65 or order.The predicted decline in the number of people of working age is thought to have persuaded the government to drop the one-child policy.

1When was the baby deaths rate for both boys and girls equal?

A. In the 1970s. B. In the 1980s.

C. In the 1990s. D. In the 2000s.

2What makes the one-child policy abolished accoring to the passage?

A. The decline of birth rate. B. The rise of baby deaths rate.

C. The change of family structure. D. The decline of working age people.

3The passage sums up the one child policy by .

A. number B. example

C. contrast D. analysis

【答案】

1B

2D

3A

【解析】试题分析:本文通过四组数字来回顾我国的独生子女政策。

1B 细节理解题。根据第二部分的第二段In the 1980s, after the one-child policy became official, the rate for both was 36可知正确答案。故选B

2D 细节理解题。根据文章的最后一句The predicted decline in the number of people of working age is thought to have persuaded the government to drop the one-child policy.可知让政府废除独生子女政策的原因是The predicted decline in the number of people of working age。故选D

3A 推理判断题。从全文分析尤其是每段的小标题可知。文章的第一段的statistically speaking有暗示。本文是通过数据回看我国的独生子女政策的。故选A

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Droughts in California

A terrible drought has created trouble in California, USA. A drought is a long period of time with little rain or snow. That means there isn’t enough water. Droughts are natural disasters. But unlike earthquakes or hurricanes(飓风), droughts do not happen suddenly.【1】

The drought in the western United States began four years ago. California has been hit hardest. About 95% of the state now has serious drought conditions. About 3,500 people in East Porterville, California, have no running water in their homes. 2 Some people haven’t had running water for years. Rivers and lakes have been drying up, too. That’s a problem for fish and animals. 3 As a result, farms might lose more than $2 billion in 2015. More than 18,000 farm jobs have been lost.

Scientists aren’t sure when the problem will end. A rainy autumn and winter could help. Experts say it will take 11 trillion gallons(加仑) of water to end the drought. 4 They take the water home for washing dishes, cleaning toilets, and more. 5 They’ve stopped watering lawns(草坪) and washing cars. “We need to make the best use of what we have,” explains weather scientist Michael Anderson.

A. Instead, they happen slowly.

B. Without water, farms can’t grow as much food.

C. Future droughts in California are likely to last longer.

D. That’s because the drought has caused their wells to dry up.

E. All across California, people are saving water any way they can.

F. California is a state located on the West Coast of the United States.

G. Many people drive to fire stations to fetch water.

【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

How to Make Friends

Friendship is a very important human relationship and everyone needs good friends. Good friendship has many benefits. It offers companionship, improves self-worth and promotes good health. There are times in our lives such as when we have recently moved into a new town, or changed our jobs or schools. Such changes often leave us without a friend. 【1】 . But for many of us the process is difficult and requires courage. Below are some helpful suggestions on how to make and keep friends.

1. Associate (交往) with others.

The first step to making friends is associating with other people. You can go to public places to meet new people. Besides, you will need to make yourself known by becoming an active member of such places.

2. Start a conversation.

Starting a conversation is the second most important step in making new friends. 2 You can always start the conversation first. Being able to make small talk is a very useful skill in relating with other people.

3. 3

Choosing friends with common interests is important in building friendship as these interests would always bring you and your friend together. Hanging out will always be a pleasant experience.

4. Let it grow.

It is a good thing to stay in touch. However, try not to press your new friend with calls, messages or visits as this would likely wear him or her out and finally you may lose your friend. 4 . The best friendships are the ones that grow naturally.

5. Enjoy your friendship

The best way to enjoy your friendship is to allow your friends to be themselves. 5 Try not to change them from who they are to what you want them to be. Become the kind of friend you will want your friend to be to you.

A. Be cheerful.

B. Do things together.

C. Do not wait to be spoken to.

D. Try not to find fault with your friends.

E. Making new friends comes easy for some people.

F. For a friendship to develop you need to stay in touch.

G. So you will need to give your friend time to react to you.

【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。

The last thing you want is a bad grade on a paper that took a lot of hard work and time. 【1】 To be successful in school, you have to make sure you know what assignments you're supposed to complete. And know exactly how and when you're expected to complete each assignment. So, you need to talk with the teacher. 2

You don't have to become a person who looks stupid and follows the teacher around. 3 However, you should check in with your teacher every time he or she assigns a project that is new or unfamiliar.

You should also communicate with your teacher if you receive a poor grade unexpectedly. Teachers are humans, and they make mistakes. 4 Be polite. Your teacher will explain (and maybe appreciate the opportunity to fix any potential mistakes).

5 On test view day, pay attention and ask if there are any themes or patterns that are covered during the test period. Ask the teacher to explain any terms or exercises that aren't absolutely clear to you.

A. What a nightmare(噩梦)!

B. But when should you talk to a teacher?

C. If the teacher provides an email address, use if often!

D. Don’t be a pest, and don't call your teacher after dinnertime.

E. You don't have to speak to the teacher at the end of every class.

F. If you don't understand why your grade is low, go ask!

G. You should also ask questions any time a big test day is approaching.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网