题目内容
The mom had died when the rescuers found her after the terrible earthquake.She was covered by a destroyed house.Through gaps (缝隙) of those ruins,the rescuers could see her last posture (姿势).It was something like an ancient person who was kowtowing (叩头),but it just looked strange because she was out of shape by pressure.
The rescuers confirmed her death by touching her through the gaps of the ruins.They shouted at the ruins again and again,knocked the bricks using various tools,but no reply inside.
Then the rescuing team went to the next building.Suddenly the leader ran back,calling “Come here.” He came to the body,put his hands under the woman,feeling and touching,then shouted loudly and gladly,“There is someone,a baby,still living.”
Through some efforts,rescuers cleaned up the ruins which blocked her.Under her body lay her baby,who was covered by a small red quilt (棉被).He was about 3 or 4 months’ old.Since well protected by his mother’s body,he was safe.He was in a deep sleep when the rescuer carried him out,and his lovely and peaceful face warmed everyone around him.The doctor,along with the rescuing team,took the baby out of the quilt to check if the baby was all right,and he found there was a mobile phone in the quilt.The doctor looked at the screen; a written message was already there:“My dear baby if you could live,don’t forget how much I love you.” As a doctor,he experienced much of this type of separation;but at this moment,he cried.The mobile phone was passed,and every person who saw this message shed (流出) tears.
64.When the rescuers found the mom,she________.
A.was using her mobile phone to ask for help
B.begged the rescuers to save her baby first
C.was struggling with the pressure
D.didn’t have the normal shape
65.When the baby was rescued,he________.
A.was smiling a lot B.was fast asleep
C.was listening carefully D.was frightened to death
66.After seeing the words on the mobile phone,people was________.
A.pleased B.excited
C.moved D.tired
67.The passage is mainly about________.
A.a story of saving a mother and her baby
B.the disaster of a terrible earthquake
C.the rescuers’ hard work after an earthquake
D.the great love of a mother in the earthquake
本文讲述了母爱的伟大。
64.D 细节理解题。从第一段的just looked strange because she was out of shape by pressure可知,这位母亲已经被倒塌的房子压得变了形。故答案选D项。
65.B 细节理解题。根据最后一段的He was in a deep sleep可知,这个婴儿在熟睡。故答案选B项。
66.C 推理判断题。人们看到母亲为了救自己的孩子而牺牲自己,并在手机上留言“孩子,将来如果你还活着,不要忘了我是多么地爱你”。此时此景,人们无不为伟大的母爱而感动。
67.D 主旨大意题。本文主要介绍了一次地震中,母亲为了救自己的孩子,让自己的身躯承受倒塌的重量,从而为孩子形成了一个庇护所,同时还在手机中给孩子留言。这些都反应了母爱的伟大。故答案选D项。