题目内容
B [2015*山东菏泽高三二模]
Picking a university is a tense period of asking yourself which institution is the most relevant. That's why university rankings play such a vital role in students' searching for their next academic directions. Rankings are also an inescapable part of the reputation and brand image of universities. "No university website is complete without the claim that it is in the top 100 for something or other," reported the BBC. The reason is simple: rankings help them to attract students, staff and that research investment.
Currently there are numbers of university rankings, and each has its own list of criteria. But the main categories are the same: academic reputation, graduates' performance and faculty resources.
However, experts point out the ranking process isn't en?tirely reliable. Mark Kantrowitz, a US financial aid researc?her, said university rankings were mostly just for show. He wrote in The Ne-w York Times , "It may give your parents better bragging rights? but that's about it.,,
Moreover, it's not difficult to see the limitations of uni?versity rankings. Many rankings focus on the number of times that research work is cited(弓|用)by other researchers. It helps the UK and the US universities to dominate global rankings because English is the favoured language of acade-mia, John O'Leary, a member of Quacquarelli Symonds, told The Guardian, Also, rankings such as QS World University Rankings mainly focus on the qualities of the university rather than its students. "Any university ranking is likely to help students make better decisions about where to study, but the need to balance them with other more human factors is also important," said Phil Moss, an education and admissions consultant. " Advice from graduates or current students can be valuable in providing a genuine insight into the experience or quality of a particular degree programme. It can also add an element that rankings can never convey—-the actual emo?tion of a university experience."
5.Why do universities consider rankings important?
A. Rankings make them more appealing.
B. Rankings are students' only reference.
C. Rankings can increase their academic levels.
D. Rankings help them complete their websites.
6.What does the underlined word " It ,, in Paragraph 4 refer to?
A. Academic research work.
B. The number of researches.
C. The way of ranking universities.
D. The limitation of university rankings.
7.According to John O'Leary, what helps the UK and the US universities rank well?
A. The wide use of English in academia.
B. Their outstanding qualities.
C. Their graduates' excellent performance.
D. The academia's favour to them.
8.Besides rankings, what does Phil Moss suggest you should refer to if you're picking a university?
A. Investment in education.
B. Guidance from professors.
C. Information on websites.
D. Suggestions from students.
B [文章大意]本文是一篇议论文,主要讲述了大学排名的利弊,并给正在挑选大学的家长和学生们提出了宝贵建议。
5.A 细节理解题。根据文章第一段的"Rankings are also an ines?capable part of the reputation and brand image of universities.',可知,大学关注排名主要是因为排名能为大学增加吸引力。故选A项。
6.C代词指代题。根据上文的many rankings判断It指的是大学排名方式,故选C项。
7.A 细节理解题。根据文章第四段的"It helps the UK and the US universities to dominate global rankings because English is the fa?voured language of academia, John O'Leary...,'可知,英语在学术上的广泛应用促使英美大学排名靠前。故选A项。
8.D 细节理解题。根据第四段的'"Advice from graduates or cur?rent students can be valuable in providing a genuine insight into the experience or quality of a particular degree programme."'可知选D项。