题目内容
A man had two large pots. One of the pots had a crack in it, so while the other pot always delivered (运送) a full pot of water at the end of the long walk from the stream to his house, the cracked pot arrived only half full. This went on every day for years.
One day a neighbor asked the man, “One of your pots has been broken for years. It can only deliver half its load, so you don’t get full value from your efforts. Why don’t you buy a new one?”
The man smiled and said, “Please follow me to my house, and you may see some beautiful flowers.” On the way to the man’s house, the neighbor took notice of the sun warming the beautiful wild flowers on the side of the path.
The man said to the neighbor, “Did you notice that there were flowers only on one side of the path, but not on the other side? That’s because I have always known about the flaw (缺陷) of my pot. I planted flower seeds on one side of the path. Every day when I walk back from the stream, the broken pot waters them. For years, I have been able to pick these beautiful flowers to decorate (装饰) my house. Without the broken pot, I would not have this beauty.”
1.How much water did the man carry home every day?
A. A full pot. B. Two full pots.
C. Half a pot. D. One and a half pots.
2.What did the man do with the broken pot?
A. He threw it away.
B. He used it to water flowers.
C. He changed it for a new one.
D. He planted some flowers in it.
3.We can learn from the passage that the man ______.
A. told a lie to his neighbor
B. accepted his neighbor’s suggestion
C. took advantage of the flaw of his pot
D. didn’t like his broken pot
4.What is the best title of the passage?
A. A man and his neighbor
B. A way of planting flowers
C. A story of a broken pot
D. A warm-hearted man
1.D
2.B
3.C
4.C
【解析】
试题分析: 试题分析: 本文为记叙文,文章讲述了一个人有两个罐子,其中一个罐子有了裂缝,虽然每次只能盛一半的水,但却可以浇灌路边的花。所以,有时不完美会使人生更有意义。
1.
2. 事实细节题。从文章第四自然段 Every day when I walked back from the stream,thhe broken pot waters them,可以看出选B。
3. 推理判断题。从上下文,尤其最后一个自然段我们可以看出,“人尽其才,物尽其用”的道理。
故选C。
4.
考点:考察叙述类阅读。