题目内容
Most young people enjoy some forms of physical activity. It may be walking, cycling, swimming, or in winter, skating or skiing. It may be a game of some forms—football, basketball, hockey, golf or tennis. It may be mountaineering.
Those who have a passion for climbing high and difficult mountains are often looked upon with astonishment. Why are men and women willing to suffer cold and hardship, and to take risks in high mountains? This astonishment is caused, probably, by the difference between mountaineering and other forms of activity to which men give their leisure.
Mountaineering is a sport and not a game. There are no man-made rules, as others, as there are for such games as golf and football. There are, of course, rules of different kinds which would be dangerous to ignore, but it is this freedom from man-made rules that makes mountaineering attractive to many people. Those who climb mountains are free to use their own methods.
If we compare mountaineering with other more familiar sports, we might think that one big difference is that mountaineering is not a “team game”. We should be mistaken in this. There are, it is true, no “matches” between “teams” of climbers, but when climbers are on a rock face linked by a rope on which their lives may depend, there is obviously teamwork.
The mountain climber knows that he may have to fight forces that are stronger and more powerful than man. He has to fight the forces of nature. His sport requires high mental and physical qualities.
A mountain climber continues to improve in skills year by year. A skier is probably past his best by the age of thirty. But it is not unusual for men of fifty or sixty to climb the highest mountains in the Alps. They may take more time than younger men, but they perhaps climb with more skills and less waste of effort, and they certainly experience equal enjoyment.
1.What sports are popular among people in winter in the passage?
A. Soccer and golf. B. Skiing and skating.
C. Cycling and hockey. D. Mountaineering.
2. The underlined word “passion” in Paragraph 2 could best be replaced by ______.
A. strong emotion B. good way
C. better feeling D. enough affection
3. Mountaineering is a sport, not a game because_______.
A. it has man-made rules
B. it is too dangerous for climbers
C. it can’t bring people joy or leisure
D. it is free for climbers to use their own methods
4. We know from the passage that _______.
A. mountaineering has no appeal for people
B. physical quality is more important than mental one for climbers
C. a mountain climber passes his best by the age of thirty
D. it is possible for an old man of fifty or sixty to climb the Alps
5.What is the best title for the passage?
A. Sports in winter B. Team work in climbing
C. Mountaineering D. The quality for mountaineering
1.B
2.A
3.D
4.D
5.C
【解析】
试题分析: 本文给读者介绍了登山这项体育运动。虽然同是体育活动,但是登山不同于足球,高尔夫球等竞赛性运动方式,因为它没有人为制定的规章制度要求参与者必须遵守。登山是一种参与者可以使用任何适合自己的方法,根据自己的体力和技能进行的一种有益于健康的野外活动。
1.细节理解题。根据文章首段Most young people enjoy some forms of physical activity. It may be walking, cycling, swimming, or in winter, skating or skiing.可知冬天人们喜欢滑冰,滑雪,选B。
2.词义猜测题。根据后句Why are men and women willing to suffer cold and hardship,可以判断有些人非常乐于去爬高而险的山,由此推断passion有“非常愿意,渴望”之意,故答案选A。
3.细节理解题。从文章第三段首句Mountaineering is a sport and not a game. There are no man-made rules, as others, as there are for such games as golf and football. 和尾句Those who climb mountains are free to use their own methods.可知登山只是一项运动而非比赛的原因是登山没有人为制定的规则,登山者可以自由使用任何方法,故答案选D。
4.细节理解题。从文章末段内容But it is not unusual for men of fifty or sixty to climb the highest mountains in the Alps……and they certainly experience equal enjoyment.可知年纪在五、六十岁的人攀登最高的山是很少见的,但是通过更多的技巧,节省更多的体力,他们仍然是可以爬上阿尔卑斯山脉山的,选D。
5.主旨大意题。文章首段通过列举人们喜欢的体育运动,提出登山这一话题。然后在下文围绕mountaineering展开行文,讲述了登山与其他体育竞赛存在的不同之处,由此可知文章中心话题是mountaineering,故答案选C。
考点:考查社会生活类短文阅读
If Mickey Mouse is a westerner who has captured the world,Hello Kitty is the world’s sweetheart from Asia. With its two innocent black eyes and the cute ribbon on its ear, this white-faced kitten has captivated(迷住)the hearts of women of all ages since 1974.
Hello Kitty is found on more than 50 thousand items,including toys,school supplies, make-up and even neckties.
To celebrate the character’s 38' birthday, an exhibition called “Inside Kitty" is underway at the Seongnam Arts Center in Yatab-dong.
“Kitty was not popular at all at first,even in Japan. Only since 1985, 11 years after it was born,have people started to pay attention to it,” Yuko Yamaguchi, one of the designers of the character,told the press.
“Hello Kitty was only for kids then. But in 1987, I got a letter from a high school student who said that her friends teased her because she had a Hello Kitty product. She asked the company to make something that did not look strange for her to carry around. Since then we’ve tried to come up with things that all ages can enjoy,” Yamaguchi said.
Hello Kitty became popular after being displayed in Anna Sui boutiques(精品店)in the United States. Young women from all over the world have been in love with the character ever since. The boutique of MAC,a make-up brand,packed,on the day the brand was released,its first products made in collaboration with Hello Kitty.
“The character has to communicate with people. It should change over time,and always stay fashionable,” Yamaguchi said.
“Inside Kitty" starts by viewing the past of the character. Kitty fans will be delighted to see Hello Kitty items from throughout the past 38 years on display.
Hello Kitty 1.____________ its 38th birthday | |
Appearance | Two innocent 2.__________ eyes, a cute ribbon on its ear, and a white face. |
Related products | About 50 thousands items 3._________ toys, school supplies, and make-up. |
4.________ | It came into 5._______ in 1974. It has been 6.________ since 1985, 11years after its 7._______. In 1987, it was designed to appeal to all ages instead of only to 8._______. |
The 38th birthday celebration | An exhibition 9._________ “Inside Kitty” is being held where Hello Kitty items from throughout the past 38 years will be on 10._______. |