题目内容

The Chinese art of paper cutting has a long history. The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization has recognized the art, called Jianzhi, on its Intangible Cultural Heritage List(无形文化遗产). But Jianzhi is at risk of disappearing. Voyo Woo, a Chinese immigrant(移民) to the US, hopes to bring the art back to life.

Voyo Woo loves paper cutting. And she works hard to celebrate the ancient art form. On a recent Saturday, Ms. Woo held a paper cutting show at a shopping center near Washington. She demonstrated the art for hours to crowds at the center.

Voyo Woo began to study the art of Jianzhi as a 14-year-old in her hometown in southeastern China. She says all the students at school had to learn the art. But she says she discovered a special love for it. So, her teacher gave her extra training after class. Later, she won second prize in a national painting and calligraphy competition. Ms. Woo came to the U.S. after she finished college in 2008. Soon after, she became involved in an event to support and expand understanding of Chinese paper cutting. She has been invited to demonstrate the art at a wide collection of events. She also has shown her skill at famous museums like the Smithsonian Institution’s Freer and Sackler art galleries in Washington. Ms. Woo says paper cutting represents Chinese cultural values, history and stories of people’s lives. She uses the art as a tool to present Chinese culture to people who know little about it.

Ms. Woo placed examples of her art around her as she demonstrated paper cutting at the shopping center. Some shoppers, like Ann Russ, took part in a workshop. Ms. Russ was struck by the finely detailed nature of the work. She said it put her at ease. Voyo Woo says Chinese art is for all people. “It is amazing how Chinese art can resonate, can echo with people from other cultural backgrounds.”

1.What can we learn from Paragraph 1?

A. Paper cutting is popular now in the US.

B. Jianzhi isn’t regarded as cultural heritage in the world.

C. Ms Woo hopes to make the art of Jianzhi come back to life.

D. Paper cutting has a long history in the US.

2.Ms Woo held a paper cutting show at a shopping center to _________.

A. earn more money

B. do her job for the United Nations

C. celebrate an art festival

D. make paper cutting well-known

3.What is Paragraph 3 mainly about?

A. Ms Woo’s success as a paper cutting artist.

B. Ms Woo’s experience as a Jianzhi artist.

C. The story of Ms Woo and her teacher.

D. The school life of Ms Woo in China.

4.The events mentioned in Paragraph 3 are developed __________.

A. in order of time B. in order of space

C. by giving examples D. by comparison(比较)

1.C

2.D

3.B

4.A

【解析】

试题分析:中国的剪纸有着悠久的历史,并且已经被联合国教科文组织列入无形文化遗产名录。但是,剪纸艺术正面临消失的危险。一位来自中国的移民Voyo Woo希望在美国推广剪纸艺术。

1.Voyo Woo, a Chinese immigrant(移民) to the US, hopes to bring the art back to life.”可知,Voyo Woo想把中国的剪纸艺术恢复生机,故选C。

2.hopes to bring the art back to life”和第二段“She demonstrated the art for hours to crowds at the center.”可知,Voyo Woo举办剪纸秀并向人们示范怎样剪纸是为了宣传剪纸艺术,故选D。

3.Soon after, she became involved in an event to support and expand understanding of Chinese paper cutting. She has been invited to demonstrate the art at a wide collection of events. She also has shown her skill at famous museums”可知,第三段主要讲的是Voyo Woo作为一个剪纸艺术家的经历,故选B。

4.Voyo Woo began to study the art of Jianzhi as a 14-year-old...Later, she won second prize...Ms. Woo came to the U.S. after she finished college in 2008. Soon after, she became involved in...She has been invited to demonstrate the art...She also has shown her skill at famous museums”可知,第三段是按照时间顺序来叙述的,故选A。

考点:人物类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

The world’s first subway was built in London in 1863. At the time,the government was looking for a way to reduce traffic problems in the city of London. The poor areas of the city were so crowded with people that it was almost impossible for horse carriages to get through. The city officials were interested in trying to make it possible for workers to live outside of London and travel easily to work each day. If people had a cheap and convenient way that they could depend on to go to and from work, they would relocate their homes outside of the city. This would help ease(减轻) the pressure of too many people living in the poor parts of London. From these problems,the idea of the London Underground,the first subway system,was born.

The plans for building the Underground met with several problems and delays,but the fast track was finally opened in January 1863. A steam train pulled the cars along the fast underground track which was 6 kilometers (3.7 miles) long. About 30,000 people got on the subway the first day. Riders were treated to comfortable seats (standing up while the train was moving was not allowed),and pleasant decorations inside each of the cars. However, the smoke from the engine soon filled the air in the tunnels with ash and soot(煤灰), as well as chemical gases. Fans had to be put in the tunnels later to keep the air clean enough for people to breathe. Even with its problems,riding in the Underground did catch on. It carried 9 million riders in its first year.

1.What led the British government to build the London Underground?

A. Traffic jams and pollution.

B. Population and pollution.

C. Overcrowding and traffic jams.

D. The poverty and subway problems.

2.How did the London Underground solve the smoke problem?

A. It made the tunnels larger.

B. It put fans in the tunnels.

C. It cleaned the chemical gases in the tunnels.

D. It reduced the number of passengers riding in the train.

3.The underlined phrase “catch on” most probably means “______”.

A. be troublesome

B. become popular and fashionable

C. keep up with

D. seize

4. Which of the following is TRUE?

A. To relocate the workers’ homes outside London,the government built the subway.

B. There were so many problems and delays that in 18th century the first subway opened.

C. The subway greatly eased the pressure of traffic.

D. There were not enough seats for the passengers the first day the subway opened.

The vast jungles of the Amazon rainforest are home to tribes(部落)mostly isolated(隔绝的)from the outside world,whose way of life,largely unchanged for hundreds of years,is now increasingly threatened by modern civilization.

Now, scientists discover they can monitor these“uncontacted tribes”using satellites,which would allow inexpensive and safe tracking of these tribes in order to protect them from outside threats.

In order to help conserve these uncontacted Indians,researchers need accurate estimates of their populations.One way to collect this data involves flying over their villages,but such overflights are both expensive and could fill these native peoples with fear.Another strategy involves meeting individuals on the ground,but among other risks,scientists could accidentally spread disease to members of the tribes.

Instead,scientists investigated whether satellite imaging could monitor uncontacted tribes. The result was inspiring.They confirmed their locations and measured the sizes of their Village,houses and gardens.“We can find isolated vinages with remote sensing and study them over time.”Walker told Live Science.“We can ask:Are they growing?Do they move?”

Surprisingly,based on the sizes of the houses and Villages,the scientists find the population densities of these isolated villages are about 10 times greater,on average,than other villages of native Brazilian peoples.This may be due to the fact that they have to live closer together because they are not as good at clearing the forest,since they lack modern devices like chainsaws and tractors,the researchers said.The tribes may also be afraid of spreading out due to fear of being attacked by outsiders,Walker said.

The researchers now plan to focus on 29 more isolated villages to“look at their ecology—that is.distance from rivers and roads—and use this to model where else we can find more isolated villages,”Walker said.

1.What is the main idea of the text?

A.Amazon tribes are disappearing.

B.Scientists found isolated Amazon tribes.

C.Modern civilization is threatening Amazon tribes.

D.Isolated Amazon tribes are monitored with satellites.

2.Scientists don't want to meet the Indians on the ground due to the fear that_______

A.they can’t get accurate data

B.they will be attacked by the Indians

C.they could pass disease to the Indians

D.they will catch disease from the Indians

3.What do scientists find about the tribes?

A.They live close together.

B.Their population is dropping.

C.Thev live in distributed areas.

D.Their population is increasing fast.

4.What can be inferred from the last paragraph?

A.There are 29 Amazon tribes in total.

B.More isolated tribes are yet to be discovered.

C.It's easy for scientists to find isolated villages.

D.Isolated villages are distant from rivers and roads.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网