题目内容
Many Chinese students who have learnt English for more than ten years are still unable to speak English very well when they meet a foreigner.They seem to have mastered the basic language structure(结构), but a conversation in English will make them feel uneasy. They are afraid that other people might find out their mistakes.
It's uncommon that many students who are bad speakers of English can write English perfectly. This proves that they are unable to organize their idea in English. The center of the problem is that they lack practice and confidence (自信).
Why should you be afraid? Do you fear those foreigners with whom you are speaking? Don't be shy, they will not laugh at you just for a little mistake you make. The best way to get rid of trouble is to learn to speak by speaking more. I am sure that constant practice will help you succeed.
1. What's the best topic for the passage?
A. How to Speak to Foreigners
B. How to Study English Well
C. How to Organize the Idea in English
D. Practise Speaking English All the Time
2.Many Chinese students can write English very well, but they cannot speak English fluently because ________
A. they seldom practise speaking English
B. they seldom meet foreigners
C. they had no chance to speak English
D. they think it's enough to master the basic language structure only
3. So many Chinese students are afraid speak to foreigners because
A. they worry about making mistakes in their speaking
B. they don't think their English is poor
C. they are afraid they can't understand foreigners
D. they didn't like speaking to foreigners
1.D
2.A
3.A
【解析】
试题分析:为什么中国学生能够在书面上准确地用英语来表达而在口头上却不能够流利的说出来呢?其原因是中国学生缺乏足够的练习,他们害怕出错,没有自信。其实只要坚持练习,任何人都可以练就一口流利的英语。
1.主旨大意题。文章前两段内容揭示了中国学生不能流利说英语的现象,然后在第三段中提出解决问题的方法,由此判断D选项内容可以体现文章中心,故答案选D。
2. 细节理解题。根据文章第二段The center of the problem is that they lack practice and confidence可知中国学生说不好英语的原因是缺乏足够的练习,选A。
3.细节理解题。根据文章末段Do you fear those foreigners with whom you are speaking?以及 they will not laugh at you just for a little mistake you make.可以判断答案选A。
考点:考查文化教育类短文阅读。