题目内容
As I grew older, my dad and I grew further apart. We always had totally different opinions. He thought that college was a waste of time, but for me it was important to finish college. He wanted me to work my way to the top as he had done in his field, but I wanted a different life. There was a time when we did not talk with each other.
A few months ago, I heard that my 84-year-old dad was in poor health. When he called and asked whether I could move from Colorado back to Tennessee to help him, I knew he was seriously ill. I am his only child and so it was time to meet my father's requirement.
Two weeks after moving back,we bought a boat and started fishing again. Fishing was one of the few things that we did while I was young and that we both enjoyed. It is strange but true that as we are fishing we are able to put things that have kept us apart for so many years behind us. We are able to talk about things that we have never talked about before. Fishing has been healing the old wounds that have kept us apart.
It is not important how many fish we catch. It is about enjoying the relationship that we have not had for years. I' m 62 and he is 84. When we are on the lake fishing, it is like enjoying life. It is far better to find a way to put the unhappy past behind. I am so lucky to spend the happy time with my father in his last years. Now my heart is filled with love. A smile always graces my lips.
1.The author and his father became further apart because .
A. they lived very far from each other
B. they seldom went see each other
C. they only communicated by phone
D. they had different views on things
2.Why did the author come back to Tennessee?
A. Because his father invited him to work there.
B. Because he decided to live in a different city.
C. Because his father was ill and needed caring.
D. Because he regretted being rude to his father.
3.For the author, fishing with his old father .
A. helps cure his father’s disease
B. makes him realize the importance of relaxation
C. is a good way to get close to nature
D. provides a chance for them to communicate
4.Which of the following can be the best title for the text?
A. Fishing Brings Us Together B. Forgiving Is Difficult
C. Memories of Old Days D. My Beloved Father
1.D
2.C
3.D
4.A
【解析】
试题分析:本文主要讨论的是我和父亲之间因为对很多问题的看法不一致导致的交流不够,现在钓鱼给我们提供了这样的一个机会,让我们可以进行很多的交流
1.1】D 细节题。根据文章第一段第一句As I grew older, my dad and I grew further apart. We always had totally different opinions.说明两个人的观点不同是主要的原因,故D正确。
2.2】C 细节题。根据第二段最后一句I knew he was seriously ill. I am his only child and so it was time to meet my father’s requirement. 说明他病了我是他唯一的儿子我要照顾他,故C正确。
3.3】D 细节题。根据文章第三段3,4行It is strange but true that as we are fishing we are able to put things that have kept us apart for so many years behind us.说明在钓鱼的时候,我们两个可以进行很好的交流,故钓鱼给我们提供了一个机会进行交流,故D项正确。
4.4】A 主旨大意题。本文主要讨论的是我和父亲之间因为对很多问题的看法不一致导致的交流不够,现在钓鱼给我们提供了这样的一个机会,让我们可以进行很多的交流,故A正确。
考点:考查故事类阅读。
目前,许多学校对学生采取封闭式管理,学生对此看法不一。请根据下表所提供的信息,写一篇短文,谈谈自己的看法。(字数120左右)
有的同学认为 | 有的同学认为 |
学校限制我们的自由;学生和社会接触 少;学生的兴趣和爱好不能得到充分的 发展。因此…… | 学校是学习知识的地方:学生应该安心 在学校里学习;学生缺乏自觉性,离开了 老师,可能会…… |
你的看法: | |