题目内容

Close your eyes and picture the city of Paris.Now imagine the city without its most famous landmark:the Eiffel Tower.

The unthinkable almost happened.

When French engineer Gustave Eiffel built this tower for the Paris World’s Fair of 1889,it was controversial.The iron structure contrasted(对比)sharply with the historic stone buildings of Paris.Eiffel’s four-legged iron archway was supposed to last only 20 years.That’s when Eiffel’s permit to operate the building would expire(过期)and the city could choose to tear it down.

Yet from the beginning.Eiffel had a strategy to save his building.If the Tower was linked to important research,he reasoned,no one would dare to take it down.So he would make it a grand laboratory for science.

Scientific research began just one day after the Tower opened to the public on May 6,1889.Eiffel installed a weather station on the Tower’s third(and highest)floor.He connected instruments by wire to the French weather bureau in Paris.With these,he measured wind speed and air pressure.

In 1903,still worried that his building might be torn down,Eiffel got a clever idea.He asked the French military to conduct its own research on radio communications at the Tower.He even paid the army’s costs.

French army captain Gustave Ferrié worked from a little wooden house at the base of the Tower's southern pillar.From there,he made radio contact with forts around Paris.Convinced of the importance of radio communications,the army set up a permanent radio station at the Tower.In 1910,the city of Paris renewed the structure’s permit for another 70 years.

This year marks the iconic structure’s 125th birthday.Over the years,research conducted there has brought dramatic and unexpected payoffs.During World War I,for instance,the French army used the Tower as a giant ear to receive radio messages.It even led to the arrest of one of the war's most famous spies.

1.What does the author mean by“The unthinkable almost happened”?

A.The Eiffel Tower was almost torn down.

B.Gustave Eiffel was more than an engineer.

C.It took great efforts to build the Eiffel Tower.

D.The Eiffel Tower has served important purposes.

2.The Eiffel Tower was controversial because_____________.

A.it was giant and ugly

B.it would expire too soon

C.some historic buildings had to be removed

D.it didn’t match the historic buildings of Paris

3.How did Gustave Eiffel save the Eiffel Tower?

A.By asking the army to defend it.

B.By showing its importance for tourism.

C.By making it a base for scientific research.

D.By asking the government to renew its permit.

4.The arrest of a famous spy is mentioned to show.

A.the Eiffel Tower has lost its initial value

B.the Eiffel Tower has existed long enough

C.research done in the Eiffel Tower had unexpected payoffs

D.the Eiffel Tower was successfully preserved during the war

1.A

2.D

3.C

4.C

【解析】

试题分析: 本文是一篇说明文,介绍了法国埃菲尔铁塔的一些历史。埃菲尔铁塔在建造之初因为与巴黎的历史建筑不匹配而受到人们的争议并面临被拆除的危险,工程师Gustave Eiffel通过使它成为科学实验基地而使它被保存下来。125年来,埃菲尔铁塔发挥了巨大的作用。

1.句意猜测题。通读整篇文章可知“The unthinkable almost happened”是指埃菲尔铁塔差点被拆除,故选A。

2.第三段The iron structure contrasted(对比)sharply with the historic stone buildings of Paris.描述可知埃菲尔铁塔是有争议的是因为它与巴黎的历史建筑不匹配。故选D。

3.C细节理解题。根据第四段第一行Eiffel had a strategy to save his building.If the Tower was linked to important research,he reasoned,no one would dare to take it down.描述可知Gustave Eiffel通过使埃菲尔铁塔成为科学研究基地来拯救了它。故选C。

4.C推理判断题。根据最后一段Over the years,research conducted there has brought dramatic and unexpected payoffs.和It even led to the arrest of one of the war's most famous spies.描述可以推断文章提到一名著名间谍被捕是想表明在埃菲尔铁塔研究有意想不到的回报。故选C。

考点:考查历史类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

One spring, when I was 10, during one of my father’s layoffs(失业), I could tell my mother was unhappy. I decided to cheer her up by buying her a special Mother’s Day gift.

One day after school I rode my bike to the Agins, which, I learned years later, was known for its high-end fashions(时尚) and style. I introduced myself to Sylvia Agins, telling her I was looking for a Mother’s Day present.

“Do you think she’d like a purse?” she asked. I told her. I thought she might.

She took out an Italian handbag made of leather. She asked me what I thought, and I told her that my mom would like it.

“How much money do you have?” she asked.

“Twelve dollars,” I said.

“You’re in luck,” she told me. “It’s only $11. You have a dollar left over for the card.” She gift-wrapped the purse and thanked me for my business, and I rode off home with the package under my arm.

When my mother opened the gift the next Sunday morning, she asked in an accusing tone, “Where did you get this?”

“I bought it at the Agins. It cost me $11.” I said.

My mother was shocked into silence.

It wasn’t until many years later, when I learned that the purse was worth several hundred dollars, that I appreciated just how wonderful Sylvia Agins had been to me. I always felt bad that I never had a chance to properly thank her.

“You know, my son, what really amazes me to this day,” my mother said, “Letting you have the purse for just a few dollars was unbelievable enough. But the fact that she let you leave the store with a dollar for the card was a touch of kindness that I’ll never forget.”

1.The author bought his mother a purse to ________.

A. surprise his mother

B. make his mother happy

C. show his ability of making money

D. thank his mother for buying him a bike

2.Why was the author’s mother shocked into silence?

A. She wasn’t expecting a gift from her son.

B. The purse was bought from the Agins.

C. The author bought a card to go with the purse.

D. The Agins charged so little money for the purse.

3.Sylvia Agins’s behavior shows that________.

A. she is good at making money

B. she is kind and thoughtful

C. she knows how to choose presents

D. she is critical and mean

4.Which of the following can be the best title for the text?

A. An Unforgettable Event.

B. A Considerate Mother.

C. A Priceless Mother’s Day Gift.

D. A Kind-hearted Shop Owner.

When Nancy Lublin got $5,000 from her grandpa in 1996, she never once considered taking a vacation or paying off student loans .Instead, the 24-year-old New York University law student began thinking about helping low-income women get better jobs. "If a woman goes for a job interview poorly dressed, she won't get the job." Lublin says. “ But without a job, she can't afford suitable clothes."

So with the money Lublin founded "Dress for Success” and began collecting women's clothes which were still in good condition but which their owners no longer needed. "So many women have clothes lying around that they will never wear again," one of Lublin's assistants says "Nancy's idea is so simple and yet so important to women."

Many women come to Lublin's office before going to a job interview. Here, they receive a suit, shoes and any other things they need, Since it was set up, more than 1,000 women have turned to "Dress for Success" for help. Many of them have won jobs. Some have round jobs after being out of work for many years. Jenny, a 32-year-old woman who was recently hired as a law-firm office manager says, "I made a good impression because of “Dress for Success”

1.What can we learn from the text?

A. Nancy's grandfather lent her the money to set up the office.

B. Nancy set up "Dress for Success" to make money

C. Low-income women can get jobs at "Dress for Success"

D. Nancy's office gathers used clothes from women

2."Dress for Success" attracts many women because they_______

A. need to look smart when looking for a job

B. like the design of the dresses

C. prefer buying clothes at a low price

D. like to wear different clothes.

3.From what Jenny says, we know that ______.

A .clothes from Nancy's office helped to get her a job.

B. she is working happily at her present job

C. she got a lot of good ideas from Nancy

D. "Dress for Success" has a good business relation with her firm.

4.What would be a good title for the text?

A. Keep Your Old Clothes

B. A Successful Clothing Business

C. Nancy: A Successful Law Student.

D. A Helping Hand for Women

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网