题目内容
Everybody knows that colors are connected with certain feelings. For example, why do some people paint the walls of their rooms yellow and others pink? The same is true in stores. They want us to feel something when we look at their products.
Green, for example, tries to show the quality of a product: how good it is for us or for our environment. It also suggests that the product is healthier, has less fat and maybe fewer calories. Red, on the other hand is an aggressive color that is often used for packaging food. Red wants us to become hungry or thirsty. Purple is a kind of color that is often seen as royal. It indicates that it is something special. Producers use purple to show that something is of good quality. Blue is not very often found in food packaging because there are not very many foods that have a blue color.
Colors can also have different meaning in different cultures and countries. For example, while the color white is used in many Western countries to represent purity and innocence, it is seen as a symbol of mourning in many Eastern countries. The Egyptian pharaohs(法老) wore white crowns. A white sale is a sale of sheets, towels, and other bed and bath items. A white flag is the universal symbol for truce(休战). A white elephant is a rare, pale elephant sacred(神圣的) to the people of India, Thailand, Burma, and Sri Lanka. In these countries, something that is a white elephant is either a possession that costs more than it is worth to keep or an item that the owner doesn’t want but can’t get rid of.
Consumers are aware that certain foods must have certain colors. When Pepsi brought out a crystal clear cola in 1992, it thought that consumers would buy it because clear meant pure and healthy. After a few months Pepsi found out that a cola had to be dark-colored. Crystal Pepsi failed and the company pulled it off the market.
Advertising professionals often need to look at a product through the consumers’ eyes when choosing a color. The right packaging colors can truly improve the sales of a product but choosing a wrong color could end in failure.
1.According to the passage, blue is rarely used in food packaging because ____.
A. most consumers dislike it
B. it matches very few foods
C. it brings people low spirits
D. it doesn’t catch people’s eyes
2.According to the passage, in India if something is expensive but useless, it can be called ____.
A. a white flag B. a white elephant
C. a white sale D. a white crown
3.Pepsi’s example is used to show ____.
A. Pepsi’s success comes from failures
B. health is the main concern in drink making
C. crystal clear drinks can’t attract consumers
D. people have fixed ideas about products and colors
4.What would be the best title for the passage?
A. Colors in advertising
B. Colors in food packaging
C. Our everyday life and colors
D. Foods in different colors
1.B
2.B
3.D
4. B
【解析】
试题分析:本文主要讲述的是各种颜色和食物包装之间的联系,一定的食物需要确定的颜色来包装。如果颜色合适,这种食品会销售得很好,如果颜色搭配不合理,可能销售量会教小。
1.B 细节题。根据文章第二段最后一句Blue is not very often found in food packaging because there are not very many foods that have a blue color.可知蓝色很少使用在包装上,主要是因为很少有食物是蓝色的。故B正确。
2.B 推理题。根据文章第3段最后3行In these countries, something that is a white elephant is either a possession that costs more than it is worth to keep or an item that the owner doesn’t want but can’t get rid of.可知在这些国家里a white elephant只那些昂贵但是又没有用处的东西。故B正确。
3.D 推理题。根据文章第4段第一句Consumers are aware that certain foods must have certain colors.可知消费者对于食物和一定的颜色的搭配是有确定的联系的。接下来就举了Pepsi的例子。说明这个例子正是为了说明消费者对于食物和一定的颜色的搭配是有确定的联系的这一观点的。故D正确。
4.B 主旨大意题。本文主要讲述的是各种颜色和食物包装之间的联系,一定的食物需要确定的颜色来包装。如果颜色合适,这种食品会销售得很好,如果颜色搭配不合理,可能销售量会教小。故B正确。
考点:考察科普类短文阅读
Water, which covers about 74 percent of the earth’s surface, is man’s most precious resource. Without it we cannot live. Clean water keeps us alive; polluted water means disease and death.Keeping our water pure is by no means an easy task but it is something that must be done.
Hong Kong once prided herself on being the “Fragrant Harbour”. However, these days, it is not certain if Hong Kong’s harbour could still be called “fragrant”. For, like many other places, Hong Kong has not been spared water pollution. A visit to Tolo and Victoria Harbour, or any of the beaches in Hong Kong is enough to make one aware of the ugly truth that Hong Kong waters are indeed polluted.
The great threat to our water is bacteria pollution. Another great source of water pollution is poisonous chemicals. These substances, which are found in industrial waste and agricultural pesticides, make up unseen dangers that enter biological food chains.
Pollution control is a continuing problem for the government. It is believed that the most effective form of control is legislation(立法). Most importantly, the present laws on pollution should be given more force. On the other hand, no amount of legislation can effectively control pollution unless those concerned are properly educated about the danger posed by pollution.
While a great majority of Hong Kong citizens and residents seem to be greatly concerned about ways to control water pollution, it is discouraging to note that there are, in our midst, some people who remain apathetic(无动于衷)about the problem. In a recent radio programme conducted on what people in the streets thought about the water pollution problem, one apparently unconcerned person said, “What do I care about water pollution? I don’t drink polluted water. As long as the water I drink is not polluted, I’m not bothered. Water pollution is too big a problem and let’s leave it to the government.”
If all residents in Hong Kong will take such an indifferent attitude, all the government’s attempts to control pollution, let alone the anti-pollution legislation, will prove useless. The best form of pollution control each citizen can employ is to be aware of his surroundings. We hope that someday, the problem of water pollution in Hong Kong will cease to alarm us.
【小题1】By the underlined sentences, the writer wants to show that ______.
| A.we should not use polluted water |
| B.it is our responsibility to keep our water clean and safe |
| C.clean water is vitally important to the survival of human beings |
| D.water is abundant but very expensive |
| A.Hong Kong indeed deserves the name. |
| B.Hong Kong never deserves such a name. |
| C.Hong Kong can’t avoid the damage of pollution. |
| D.Hong Kong has failed to live up to such reputation. |
| A.people’s lack of education |
| B.people’s I-don’t-care attitude |
| C.people’s wait-and-see attitude |
| D.people’s over-dependence on the government |
| A.legislation |
| B.rapid development of modern science |
| C.mass education |
| D.everybody taking care of his own surroundings |
Fifteen years ago, I entered the Boston Globe, which was a temple to me then . It wasn’t easy getting hired. I had to fight my way in to a dime-a-word job. But once you were there, I found , you were in .
Globe jobs were for life-guaranteed until retirement. For 15 years I had prospered there—moving from an ordinary reporter to foreign correspondent and finally to senior editor. I
would have a lifetime of security if I struck with it.
Instead, I had made a decision to leave.
I entered my boss’s office. Would he rage? I wondered. He had a famous temper. “Matt, we have to have a talk, ” I began awkwardly. “I came to the Globe when I was twenty —four. Now I’m forty . There’s a lot I want to do in life. I’m resigning. ”
“To another paper? ” he asked.
I reached into my coat pocket, but didn’t say anything, not trusting myself just then.
I handed him a letter that explain everything. It said that I was leaving to start a new media company. That the Globe had taught me in a thousand ways. That we were at a rare turning point in history, I wanted to be directly engaged in the change.
“I am glad for you , ” he said , quite out of my expectation. “ I just came from a board of directors meeting and it was seventy-five percent discouraging news. Some of that we can do deal with. But much of it we can’t ,” he went on. “I wish you all the luck in the world, ”be concluded. “And if it doesn’t work out , remember ,your star is always high here.”
Then I went out of his office, walking through the newsroom for more good-byes. Everybody was saying congratulations. Everybody—even though I’d be risking all on an unfamiliar venture : all
the financial security I had carefully built up.
Later, I had a final talk with Bill Taylor, chairman and publisher of the Boston Globe. He had turned the Globe into a billion-dollar property.
I’m resigning, Bill, ” I said. He listened while I gave him the story. He wasn’t looking angry of dismayed either. After a pause, he said, “Golly, I wish I were in your shoes.”
【小题1】 From the passage we know that the Globe is a famous .
| A.newspaper | B.magazine | C.temple | D.church |
| A.he would be able to realize his lifetime dreams |
| B.he would let his long favourite dreams fade away |
| C.he would never have to worry about his future life |
| D.he would never be allowed to develop his ambitions |
| A.he had serious trouble with his boss |
| B.he got underpaid at his job for the Globe |
| C.he wanted to work in the new media industry |
| D.he had found a better paid job in a publishing house |
| A.the writer was to fail | B.the writer was stupid |
| C.he would do the same if possible | D.he would reject the writer’s request |
Few of us act alone in the real world. Most things are done with the help or ideas of other people. Group projects are great practice for high school, college, and real life, when you will probably have a job that requires working with others. Right now, group projects can be fun and they often allow you to do a bigger, more interesting project than you could alone. With group work, you can actually learn more in less time.
Group projects also give you a chance to get to know kids you might not otherwise know or talk with. Group projects are also a great way to practice skills you’re not so sure of. For example: working on a deadline, staying organized, or being patient. And if you’re a little nervous talking in front of a group, a joint project can help you become more comfortable with it. Maybe your group will pick you to tell the whole class about your project. If so, you’ll know your whole group is rooting for you!
One of the most important things about group work is talking and meeting together. It’s a good idea to continually check with everybody on their progress to see if anyone needs help. You might think the first step is to figure out who will do what, but actually it’s getting to know another a little. Take a few minutes to chat. Even if you know each other well, it can help to take a minute to think about your skills and share your strengths and weaknesses. The second step is to go over ground rules from your teacher and any that you want to create together as a group.
【小题1】Group projects can give you a chance to do the following EXCEPT ________.
| A.get to know more friends | B.learn more than you do alone |
| C.work in an organized way | D.get rid of shyness forever |
| A.like | B.support | C.offer | D.prevent |
| A.To learn what they will do next. |
| B.To find good topics to talk with them about. |
| C.To help them when they need help. |
| D.To make sure that their work is finished on time. |
| A.group members should be your close friends |
| B.talking with group members should be the first step of group work |
| C.knowing persons is more important than your projects |
| D.rules from teachers are more important than working among group members |