题目内容
【题目】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C或D)中,选出最佳选项。
A
Teens don't want to be seen with their parents, much less talk to them or do anything with them. That's what we hear all the time. I don't believe it. Oh, sure, when my daughter and my son were in their teens, they wanted to spend most of their free time with their friends. But there were always those special times planned when we enjoyed being alone with each other, when we connected deeply, and when we were reminded again how much we loved one another.
I recall how delighted my 14-year-old daughter, Alisa, felt when I asked her for a date to see a movie. It was a bittersweet Italian movie, Cinema Paradiso, and I wanted this story to give her a sense of how I grew up as an Italian boy in a small town, where life was simple and where everyone knew one another. I wanted her to know how her father had been brought up and shaped.
We both laughed and cried during the same scenes in the movie. She was attached to the movie. I decided we should complete our evening with some lively conversation at a nearby bakery. I told her the movie was now so much more special for me because I had shared it with her. She smiled. She understood. We made a memory that night.
From our living room window, I saw my 13-year-old son, Jason, tearfully searching our vegetable garden for a place to bury his pet boa constrictor (蟒蛇). Because my son had suffered from asthma (哮喘) and allergies, he could never have a dog, a faithful friend that he wanted so much. Every pet he owned—lizards, fish, or snakes—had died.
I was at his side as we searched for the best gravesite (墓地). We dug the grave, said our goodbyes and then he cried. He cried hard and he asked me why every pet he had owned died so soon. I could feel his heart break against my chest. I just held him close. He let me hold his aching soul. He needed me while he was confused. Share your heart with your teens. Show them repeatedly that you know and love who they really are. There are tender memories waiting to be made.
(1)What can we learn from the passage?
A.Children would like to spend time with parents.
B.Parents have trouble in getting along with children.
C.The author always spent time with children in a planned way.
D.The family should help each other at the important moment.
(2)Why did the author choose to see Cinema Paradiso with his daughter?
A.To make his daughter laugh.
B.To give his daughter encouragement.
C.To let his daughter love movies.
D.To make his daughter know him better.
(3)What do the underlined words “was attached to” in Paragraph 3 mean?
A.Disliked
B.Loved
C.Missed
D.Complained of
(4)It can be inferred that________.
A.at some moments, children want to be with parents
B.the author's children cannot take care of themselves
C.it is hard for parents to know the inside of their children
D.the author's son is cruel to cold blooded animals
(5)From the last paragraph we know that________.
A.setting a good example to children is important
B.the author advises people to make memories with their teens
C.the son was touched by what his father had done
D.knowing children's daily activities is necessary
【答案】
(1)C
(2)D
(3)B
(4)A
(5)B
【解析】文章大意:作者通过自己的故事告诉读者:父母应该多找机会和孩子相处,与孩子共同创造美好的回忆。
(1)细节理解题。根据第一段的“But there were always those special times planned when we enjoyed being alone with each other,...”以及第二段与女儿相处的例子可知,作者总是有计划地与孩子们在一起。故选C。
(2)推理判断题。根据第二段“...I wanted this story to give her a sense of how I grew up as an Italian boy in a small town,where life was simple and where everyone knew one another. I wanted her to know how her father had been brought up and shaped.”可知,作者选择和女儿一起看《天堂电影院》是为了让她感受到她的父亲是如何在一个小城镇成长的,在那里生活很简单,每个人都互相认识。由此可推测,选择看这部电影是为了让女儿更好地了解她的父亲。故选D。
(3)词义猜测题。根据上一句“We both laughed and cried during the same scenes in the movie”可知,作者的女儿看这部电影的时候十分投入,可知她喜欢这部电影。由此可判断画线词意为“喜欢”。 故选B。
(4)推理判断题。根据最后一段的“He cried hard and he asked me why every pet he had owned died so soon. I could feel his heart break against my chest. I just held him close. He let me hold his aching soul. He needed me while he was confused.”可知,当作者的儿子伤心、困惑时,他需要作者。由此可推断在有些时刻,孩子需要父母在他们身边。故选A。
(5)细节理解题。根据最后一段的“There are tender memories waiting to be made.”可知,作者建议人们和孩子共同创造回忆。故选B。