题目内容
6.When Scotsman Alexander Graham Bell invented the telephone in 1876,it was a revolution in communication.Over the last two decades a new means of spoken communication has emerged:the mobile phone.The modern mobile phone is a more complex version of the two-way radio.Traditional two-way radio was a very limited means of communication.As soon as the users moved out of range of each other's broadcast area,the signal was lost.In the 1940s,researchers began experimenting with the idea of using a number of radio masts (天线杆)located around to pick up signals from two-way radios.A caller would always be within range of one of the masts; when he or she moved too far away from one mast,the next mast would pick up the signal.(Scientists referred to each mast's reception area as being a separate"cell"; this is why in.many countries mobile phones are called"cellphones".)
The first real mobile telephone call was made in 1973by Dr Martin Cooper.As soon as his invention was completed,he tested it by calling another scientist to announce his success.Within a decade,mobile phones became available to the public.They have changed the way we do a lot of things.One powerful feature is the Short Message Service (SMS) or text message.It's the perfect communication method for the busy modern lifestyle.Going to be late?Send a text message!The text message has changed the way we write in English.The language construction became less strict.Traditional rules of grammar and spelling are much less important when you're sitting on the bus,hurriedly typing"Will B 15mm late-C U@the bar.(I will be 15minutes late to see you at the
bar.) Sorry!".
Over the last few years mobiles have become more and more advanced.We have seen the instruction of cameras,global positioning system and Internet access.
Alexander Graham Bell would be surprised if he could see how far the science of telephone has progressed in less than 150years.If he were around today,he might say:"That's gr8(great)!But I'm busy rite now(I am very busy right now).Will call U2nite(I will call you tonight.)."
68.The writing style of the passage is a (an)C.
A.narrative B.description C.essay D.review
69.The article is intended toB.
A.warn people of the possible risks in using mobile phones
B.inform readers of the history and benefits of mobile phones
C.convince people of the uses of mobile phones
D.predict the applications of mobile phones
70.What do you think of the writer according to the last paragraph.A
A.Humorous. B.Ironic. C.Kind. D.Worried.
分析 本文属于散文阅读,作者通过这篇文章从电话的发明,引出话题是手机的发展:介绍手机的发明,发展过程从一开始的大板砖到小巧漂亮的手机,还介绍手机给我们的生活带来的好处和方便.
解答 68.C.推理判断题.通读全文,文章从电话的发明,引出话题是手机的发展:介绍手机的发明,发展过程从一开始的大板砖到小巧漂亮的手机,还介绍手机给我们的生活带来的好处和方便;可知文章是一篇散文;故选C.
69.B.主旨大意题.通读全文,文章从电话的发明,引出话题是手机的发展:介绍手机的发明,发展过程从一开始的大板砖到小巧漂亮的手机,还介绍手机给我们的生活带来的好处和方便,可知文章的目的是告诉读者手机的历史和优点;故选B.
70.A.细节理解题.根据文章最后一段".If he were around today,he might say:"That's gr8(great)!But I'm busy rite now(I am very busy right now).Will call U2nite(I will call you tonight"如果他活到今天,他可能会说:"这是很伟大的.但我现在很忙,今晚我打电话给你的",表达了手机的伟大进步;可见作者是十分幽默的;故选A.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
练习册系列答案
相关题目
14.As Prime Minister,David Cameron is one of the most successful people in the country.But he was admitted that he still(11)Babout his academic record at school.He was a"late developer"when it came to academics,(12)Cin his early years with physics and chemistry.
(13)Awhat advice he would give his young self,he said it would be to"keep on with science subjects because understanding of science will be so(14)Bin your future life."
In an interview with The Spectator,the Prime Minister said that he would tell the young Cameron he should be hitting the(15)D harder."A little(16)Aon physics and chemistry,please,David",he said.
Mr.Cameron is not the first Prime Minister to realize the (17)Bof science in leadership.Margaret Thatcher had a degree in (18)Dfrom Oxford and,when working as a young chemist in 1950 she was part of a team which helped (19)Cthe first soft-serve ice cream.Margaret Thatcher used her training as a chemist to (20)A politics with the mind of a scientist.
(13)Awhat advice he would give his young self,he said it would be to"keep on with science subjects because understanding of science will be so(14)Bin your future life."
In an interview with The Spectator,the Prime Minister said that he would tell the young Cameron he should be hitting the(15)D harder."A little(16)Aon physics and chemistry,please,David",he said.
Mr.Cameron is not the first Prime Minister to realize the (17)Bof science in leadership.Margaret Thatcher had a degree in (18)Dfrom Oxford and,when working as a young chemist in 1950 she was part of a team which helped (19)Cthe first soft-serve ice cream.Margaret Thatcher used her training as a chemist to (20)A politics with the mind of a scientist.
| 11.A.doubts | B.regrets | C.memories | D.opinions |
| 12.A.experimenting | B.completing | C.struggling | D.wandering |
| 13.A.Asked | B.Told | C.Warned | D.Informed |
| 14.A.interesting | B.important | C.challenging | D.difficult |
| 15.A.school | B.records | C.degree | D.books |
| 16.A.more | B.easier | C.less | D.slower |
| 17.A.history | B.value | C.truth | D.advance |
| 18.A.biology | B.physics | C.politics | D.chemistry |
| 19.A.discover | B.taste | C.develop | D.serve |
| 20.A.approach | B.discuss | C.learn | D.imagine |
11.author( )
| A. | theory | B. | weather | C. | mouths | D. | worthy |
18.leather( )
| A. | react | B. | measure | C. | east | D. | steak |