题目内容
【题目】 “The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.” Eleanor Roosevelt once said. If we want to accomplish anything in life, let us remember that we should never give up.
Viennese - born composer Frederick Loewe, whom we remember from his musical scores that include My Fair Lady, Gigi and Camelot, was not always famous. He learned to play the piano with the great masters of Europe and achieved huge success as a musician and composer in his early years.
But when he immigrated to the United States, he failed as a pianist. For a while he tried other types of work. But he never gave up his dream and continued to play the piano and write music. During those years, he could not always afford to make ends meet by playing the piano.
One day, bent over the keyboard, he heard nothing but the music that he played with inspiration. When he finished and looked up, he was surprised to find that he had an audience - three men who were seated on the floor. They said nothing and made no movement toward the piano. Instead they dug into their pockets, took out all the money they had, placed it on the piano and walked out, empty-handed. Deeply touched by the beauty of his music, these men recognized excellence and responded to it.
Whatever you do, try your best. If what you do is worth doing and if you believe that who you are is of value, then you cannot afford to be content with mediocrity (平庸). When you choose the path of excellence through this life, you will bring out the best in yourself and receive the best it can offer in return.
【1】What can we learn from Roosevelt’s words?
A.It is difficult to do our best.
B.It is important to be successful in life.
C.We should be strict with ourselves.
D.We should face the future with the most dreams.
【2】What happened to Frederick Loewe after he immigrated to America?
A.He lost his hearing.B.He led a hard life for a while.
C.He enjoyed great success.D.He became a famous pianist.
【3】Why did the three men pay Frederick?
A.They were supposed to do that.B.They wanted to show their sympathy.
C.They were moved by his performance.D.They wanted to make friends with him.
【4】Which of the following can be the best title for the passage?
A.Practice makes perfect.B.Never give up your dream.
C.It’s never too old to learn.D.Rome was not built in a day.
【答案】
【1】D
【2】B
【3】C
【4】B
【解析】
本文为夹叙夹议文。文章通过维也纳作曲家弗雷德里克·洛伊追求梦想的故事,论述了未来属于那些相信梦想之美的人,如果我们想在生活中完成任何事情,我们应该永不放弃、追求卓越。
【1】推理判断题。根据第一段中的罗斯福的话The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.(未来属于那些相信梦想之美的人)及If we want to accomplish anything in life, let us remember that we should never give up.(如果我们想在生活中完成任何事情,让我们记住我们应该永不放弃)可推知,从罗斯福的话中得出启发——我们应该带着最多的梦想去面对未来。故D选项正确。
【2】推理判断题。根据第三段中的But when he immigrated to the United States, he failed as a pianist…(但当他移民到美国后,作为钢琴家他失败了)During those years, he could not always afford to make ends meet by playing the piano.(这些年里,通过弹钢琴,他入不敷出)可推断,弗雷德里克洛伊移民到美国后,有一段时间他过着艰苦的生活。故B选项正确。
【3】推理判断题。根据第四段中的Deeply touched by the beauty of his music, these men recognized excellence and responded to it.(他的音乐之美深深打动了这些人,他们认可并响应了他的音乐)可知,三个人付钱给弗雷德里克是因为他们被他的表演感动了。故C选项正确。
【4】标题判断题。通读全文可知,文章通过维也纳作曲家弗雷德里克洛伊追求梦想的故事,论述了未来属于那些相信梦想之美的人,我们应该永不放弃、追求卓越。由此可知,B项Never give up your dream(永远不要放弃梦想)适合做本文最佳标题。故B选项正确。