题目内容
【题目】请认真阅读下面有关我国出国留学低龄化现象的图表及相关文字,并按照要求用英语写一篇150词左右的文章。
![]()
“My granddaughter is studying French at the distinguished Shanghai Foreign Language School. She spends all of her time on her studies and the school puts pressure on its students. Our family hopes to send her to a school where she does not need to worry so much about her academic scores.” (Cen Qingcai)
“I have only one child and I dearly want her to stay with me. But I know that studying abroad will benefit her future and I can’t be selfish.” (Zeng Ying)
“Middle school students we serve only need to pay 150,000 yuan to 300,000 yuan per year, including tuition and board, which can easily be covered by many Chinese families.” (Alex Zou)
(写作内容)
1. 用约30个单词概述两张图表信息的主要内容;
2. 出国留学低龄化的原因有哪些,简要谈谈你的看法(上述文字信息仅供参考,原因不少于两点);
3. 作为高中生,你会选择在国内上大学还是出国留学?请简要说明理由(不少于两点)。
(写作要求)
1. 表明个人观点,同时提供理由或论据;
2. 阐述观点或提供论据时,不得直接引用原文中的句子;
3. 文中不能出现真实姓名和学校名称;
4. 不必写标题。
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】As is conveyed in the charts, there comes a dramatically increasing trend of middle school students studying in the USA from 2003 to 2018, accounting for almost half of Chinese students in the USA.
There are many factors accounting for this phenomenon. First and foremost, many parents choose to send their children abroad just to relieve their heavy academic pressure. Besides, many parents can afford the fees for tuition and board, who think studying abroad can not only broaden their horizons, but also acquire more advanced knowledge and skills.
As for me, a senior middle school student, I prefer to study in China. For one thing, the educational level in China has improved, so there is no need to study abroad to obtain high-quality education. For another, the booming Internet makes online lessons and lectures easily accessible, increasing our exposure to various information and knowledge. Therefore, I hold firm that I can learn whatever I want in China.
(For me, I’d like to go to America for further study. Yale University is my ideal one where most advanced knowledge sparks and world-famous experts as well as professors gather there. Besides, American free lifestyle also attracts me a lot for I really hate being restricted by so many rules. So I will work hard in order to be admitted to my ideal university.)
【解析】
这是一篇读写任务。就有关我国出国留学低龄化现象的图表及相关文字,按照要求用英语写一篇150词左右的文章。
第一步,明确任务。认真阅读命题,弄清任务和要求。很明显,任务一是“概括短文的内容要点”。注意:概括阶段并不需要加上个人的见解。任务二是“发表你的看法”。你可以同意或者反对文章观点,也可以对文章的各种观点进行折中。
第二步,概括转述所给的短文的大意。对短文进行概括是一个获取信息、加工信息的过程,需要严谥的思维和准确的表达能力,而且要使用自己的语言来表达,“不要抄袭阅读材料中的句子”。因此,“概括短文的内容要点”,实为客观简要地转述作者的观点、论据和结论。(As is conveyed in the charts, there comes a dramatically increasing trend of middle school students studying in the USA from 2003 to 2018, accounting for almost half of Chinese students in the USA.)
第三步,简要分析出国留学低龄化的原因有哪些。(First and foremost, many parents choose to send their children abroad just to relieve their heavy academic pressure. Besides, many parents can afford the fees for tuition and board, who think studying abroad can not only broaden their horizons, but also acquire more advanced knowledge and skills..)首先,许多父母选择送他们的孩子出国只是为了减轻他们沉重的学习压力。此外,许多父母可以负担得起学费和住宿费,他们认为出国留学不仅可以开阔视野,而且可以获得更先进的知识和技能。
第四步,作为高中生,你会选择在国内上大学还是出国留学?请简要说明理由。可选择继续在国内学习,一方面,中国的教育水平提高了,所以不需要出国留学来获得高质量的教育。另一方面,蓬勃发展的互联网使在线课程和讲座更容易获得,增加了我们接触各种信息和知识的机会。也可选择出国深造,比如:去美国深造,这里汇集了最先进的知识,汇集了世界著名的专家和教授。此外,美国自由的生活方式也很吸引人。