题目内容
【题目】阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。
B
In China, more and more middle school students are getting shorter sleeping time than before. Most students sleep less than nine hours every night, because they have much homework to do. Some homework is given by their teachers, and some by their parents. Also, some students don't know how to save time. They are not careful enough while they do their homework, so it takes them a lot of time. Some students spend too much time watching TV or playing computer games. They stay up(熬夜)very late. Some students have to get up early every morning on weekdays to go to school in time by bus or by bike. It may be a long way from home to school.
Schools and parents should cut down some of the homework so that our children can enjoy more than nine hours of sleep every night for their health. For children, we should make best use of our time. When we have enough time for sleeping, we will find it much better for both our study and health.
(1)Some homework is given by their teachers, and some by _____.
A.the children themselves
B.other students
C.their parents
D.nobody else
(2)How many hours of sleep is good for students' health?
A.Less than 9 hours.
B.Only 9 hours.
C.More than 9 hours.
D.8 hours.
(3)What would happen to a student if he goes to bed late and gets up early?
A.He would sleep in class.
B.He would do well in study.
C.He would finish his homework fast.
D.He would have good health.
(4)_____ is good for our study and health.
A.Watching TV
B.Enough time for sleeping
C.Playing computer games
D.More homework
(5)Which of the following is NOT true?
A.Some students are so careless that they spend lots of time on homework.
B.All the students stay up late for their homework.
C.Children should be given less homework.
D.Schools and parents should take care of children.
【答案】
(1)C
(2)C
(3)A
(4)B
(5)B
【解析】这篇短文主要讲述了学生作业负担过重,以及部分学生不会很好利用时间,造成了睡眠不足,进而影响到孩子们的学习和健康。
(1)C细节理解题。根据文章的Some homework is given by their teachers, and some by their parents.可知,一些作业是老师留的,一些作业是父母给布置的。故选C。
(2)C细节理解题。根据so that our children can enjoy more than nine hours of sleep every night for their health.描述可知因此,我们的孩子可以享受超过九小时的睡眠,每天晚上为他们的健康着想。故选B。
(3)A细节理解题。根据When we have enough time for sleeping, we will find it much better for both our study and health.描述,推理可知选A,在课堂上睡着,影响自己的学习。故选A。
(4)B细节理解题。根据文章的When we have enough time for sleeping, we will find it much better for both our study and health.可知,当我们有足够的时间睡觉的时候,我们会发现它对我们的学习和健康都有更好的。故选B。
(5)B推理判断题。根据They stay up (熬夜) very late.联系上文描述,可知这是指的部分学生,故选项B与原文描述不符。故选B。