题目内容
【题目】This year, Face book, the social media website announced that it would cooperate with several news organizations — including The New York Times, The Guardian, and the BBC — to place news stories directly into users’ personal Face book webpage. Stories published using Face book Instant will load more quickly and keep the style of the original publisher, who will keep all the advertising income the stories earn — at least for now. The deal shows how important social media has become to news organizations, and is a clear sign of how the world of news is changing — and has been for a while.
Many thought of it as the death of the newspaper, when Google News began in 2002. It had no human editor. Instead Google used, and still uses, a secret computer program that selects and displays news stories according to the reader’s personal interests, More recently, Associated Press and Yahoo have been publishing computer-written articles. Both use special software to automatically produce stories about company financial results and sports reports — areas where the quality of writing is felt to be of secondary importance to the accuracy of the data.
I think we should be concerned about such developments. One concern is that Facebook, Google and other social media websites see journalism as a sideline (副业), a way of putting people in front of advertisements. It isn’t their primary function — so if it stops making them lots of money, they’re likely to stop doing it.
There’s another concern that computer-written articles are not actually journalism at all, because what a human news team produces is actually quite complex. A well-written news story puts information in context, offers a voice to each side of an argument and brings the public new knowledge.
Although economics and speed of delivery mean readers will probably choose a computer-written story over a carefully shaped article — at least for daily news — I don’t think the computers will be writing any in-depth articles for a while yet.
【1】What is the main purpose of the article?
A. To report on a new computer service offered by Facebook.
B. To advise readers against reading computer-written news.
C. To express concern about recent trends in online news.
D. To describe the process of online news reporting.
【2】Computer-written news reports have so far focused on sports and finance because ________.
A. these are the most popular topics for online readers
B. writing style is less important than accuracy in these areas
C. information on these topics is more easily available
D. there are fewer journalists specializing in these areas
【3】What does the underlined word “It” in Paragraph 3 refer to?
A. Business. B. Advertising.
C. Facebook. D. Journalism.
【4】In Paragraph 4, which of the following is mentioned as a characteristic of a well-written news article?
A. The information presented is up-to-date.
B. The author’s opinion is clear.
C. The language used is vivid.
D. Different views on the topic are presented.
【答案】
【1】C
【2】B
【3】D
【4】D
【解析】
试题分析:文章讲述了社交媒体在现代迅速发展但作者也对此表示担心如:以盈利为目的、网络上的写作并不是真正的新闻业等。
【1】C考察主旨大意。文章讲述了社交媒体在现代迅速发展,作者对此表示担心如:以盈利为目的、网络上的写作并不是真正的新闻业等,所以答案是C。
【2】B考察细节理解题。根据文意Both use special software to automatically produce stories about company financial results and sports reports — areas where the quality of writing is felt to be of secondary importance to the accuracy of the data可知网络新闻关注运动和财政是因为这类新闻对数据要求的精确性不高,所以答案是B。
【3】D考察词意猜测题。根据文意可知这些社交媒体仅仅把新闻作为副业,并不是他们的主要职能,主要职能是盈利,送一答案是D。
【4】D考察细节理解题。根据文意A well-written news story puts information in context, offers a voice to each side of an argument and brings the public new knowledge可知一篇好的新闻文章将会展示不同的主题观点,所以答案是D。