题目内容

【题目】Directions: Complete the following passage by using the words in the box. Each word can only be used once. Note that there is one word more than you need.

A. imbalance B. cultivating C. motivation D. criticize E. quality F. fully

G. definite H. significantly I. genetic J. lacked K. strengthen

Some personal characteristics play a vital role in the development of one’s intelligence. After a 30-year follow-up study of 8, 000 males, American psychologists found out that the main cause of disparities in intelligence is not intelligence itself, but non-intelligence factors. The so-called “non-intelligence factors” include one’s feelings, will, 1, interests and habits.

Though people all know that one should have 2 objectives, a strong will and good learning habits, quite a number of teachers and parents don’t pay much attention to 3 these factors.

Some parents are greatly worried when their children fail to do well in their studies. They blame either 4 factors, malnutrition, or laziness, but they never take into consideration these non-intelligence factors. At the same time, some teachers don’t inquire into these as reasons why students do poorly. They simply give them more courses and exercises, or even 5 or laugh at them. After all, these students lose self-confidence. Some of them just feel defeated and give themselves up as hopeless. Others may go astray because they are sick of learning. An investigation of more than 1000 middle school students in Shanghai showed that 46. 5 percent of them were afraid of learning because of examination and 36. 4 percent 6 persistence, initiative and conscientiousness.

It is clear that the lack of cultivation of non-intelligence factors has been a main obstacle to intelligence development in teenagers. It even causes a(n) 7 between physiological and psychological development among a few students.

If we don't start now to 8 the cultivation of non-intelligence factors, it will not only obstruct the development of the intelligence of teenagers, but also affect the 9 of a whole generation. Some experts have put forward suggestions about how to cultivate students’ non-intelligence factors.

First, parents and teachers should 10 understand teenage psychology. On this basic, they can help them to pursue the objectives of learning, exciting their interests and toughening their willpower.

【答案】

1C

2G

3B

4I

5D

6J

7A

8K

9E

10F

【解析】

这是一篇说明文。本文说明了非智力因素对人们的影响。研究表明,非智力因素的缺乏培养已经成为青少年智力发展的主要障碍。它甚至在少数学生中造成生理和心理发展的不平衡。如果加强非智力因素的培养,不仅会阻碍青少年智力的发展,还会影响整个一代人的素质。一些专家提出了建议家长和老师应该充分了解青少年的心理。在此基础上,他们可以帮助他们追求学习的目标,激发他们的兴趣,磨练他们的意志力。

1考查名词。句意:所谓的“非智力因素”包括一个人的情感、意志、动机、兴趣和习惯。根据句意可知表示“动机”应填名词motivation。故选C

2考查形容词。句意:虽然人们都知道,一个人应该有明确的目标,坚强的意志和良好的学习习惯,相当多的老师和家长不重视培养这些因素。根据句意修饰名词objectives应用形容词definite“明确的;一定的”,故选G

3考查非谓语动词。句意:虽然人们都知道,一个人应该有明确的目标,坚强的意志和良好的学习习惯,相当多的老师和家长不重视培养这些因素。to为介词后跟动名词做宾语,表示“培养”,故填cultivating。故选B

4考查形容词。句意:他们将其归咎于基因因素、营养不良或懒惰,但他们从未考虑过这些非智力因素。根据句意修饰名词factors应用形容词genetic,表示“基因的”,故选I

5考查动词。句意:他们只是给他们更多的课程和练习,甚至批评或嘲笑他们。根据下文laugh at them可知是批评或嘲讽,故填criticize“批评”,故选D

6考查动词。句意:一项对上海1000多名中学生的调查显示,46.5%的中学生因考试而害怕学习,36.4%的中学生缺乏毅力、主动性和自觉性。根据句意可知表示“缺乏”,时态为一般过去时,故填lacked。故选J

7考查名词。句意:它甚至在少数学生中造成生理和心理发展的不平衡。根据上文an可知填名词imbalance,表示“不平衡”,故选A

8考查动词。句意:如果我们现在不开始加强非智力因素的培养,不仅会阻碍青少年智力的发展,还会影响整个一代人的素质。根据句意可知表示“巩固;加强”应填动词strengthen。故选K

9考查名词。句意:如果我们现在不开始加强非智力因素的培养,不仅会阻碍青少年智力的发展,还会影响整个一代人的素质。根据句意可知表示“素质”应填名词quality。故选E

10考查副词。句意:首先,家长和老师应该充分了解青少年的心理。修饰动词understand应用副词,且表示“充分地;完全地”故填fully。故选F

练习册系列答案
相关题目

【题目】Some people get pleasure from picnics and tours. Others like to discuss various topics and find pleasure in it. But the reading of books provides us with such pleasure as we do not get from any other activity.

Books are written by learned people. They contain the best experiences and thoughts of their writers. Writers put in their books not only their own ideas and feelings, but also what they observe and find in society.1

If we are in a cheerful mood, our joy is increased by reading.2They provide us with the best advice and guidance in our difficulties. Indeed, books are our best friends as they help us in our hour of need.

3They entertain us in our spare moments. Good novels, books on poetry and short stories, give us great enjoyment. At times we become so absorbed in our books that we forget even our important arrangements. Loneliness is no trouble for a reader.

4They give us sound moral advice. It is through the reading of books that we learn what to love and what to hate. The reading of good books develops and improves our character. It was the English author Bacon who said that reading makes a full man. No one can question the truth of this saying.

5Some books are such that instead of doing any good, they do harm to the readers. So it is the reading of good books alone that presents us the greatest benefit.

A. Books keep us well-informed.

B. Books contain grains of wisdom.

C. When we are alone, books are our best friends.

D. Books enable us to know the best of the colorful world.

E. When we are in a depressed mood, books comfort our troubled minds.

F. But we cannot get full advantage from reading, if our choice is not good.

G. By reading books written by great thinkers, we come in contact with their minds.

【题目】Camping without a campfire is not camping at all.Late-night conversations and games around the campfire are essential for a pleasant camping experience.1It needs a certain degree of responsibility. If you are planning to set up a campfire, or if you are planning to cook during camping, you should remember some fire safety tips.

Choose a campsite which has a campfire pit(深坑). 2If there is no fire pit, set up your own. However, you should be careful not to place the fire pit near your camping tent.

When you set up a campfire, make sure that you put the campfire materials in the right order. This can help you make sure that there will be no flying debris(碎片) once you light your fire. Put the light materials first such as paper or dry leaves.3Finally, make sure that you place stones around the campfire pit.

Never burn plastics or other poisonous materials, which will disturb your neighboring campground guests.4Do not use petrol every time you attempt to light your campfire. Use it only when all the other fire-making options fail.

5Before you leave your campsite or before you go to bed, make sure that your campfire is completely out. Leaving fire unattended runs high risks of forest fires and the like.

A. Then, put the wood.

B. That way, camping can give you a lot of freedom and fun.

C. However, you ought to be aware of the fact that camping with a campfire is not all about fun.

D. Petrol,diesel(柴油) and gas are among the most efficient ways to make a fire.

E. This will ensure that you will be capable of controlling your campfire.

F. Once your campfire is set up, do not leave the flame unattended.

G. Itwill also significantly pollute the air and promote the risk of fire spreads.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网