题目内容
【题目】Directions: Complete the following passage by using the words in the box. Each word can only be used once. Note that there is one word more than you need.
A. imbalance B. cultivating C. motivation D. criticize E. quality F. fully
G. definite H. significantly I. genetic J. lacked K. strengthen
Some personal characteristics play a vital role in the development of one’s intelligence. After a 30-year follow-up study of 8, 000 males, American psychologists found out that the main cause of disparities in intelligence is not intelligence itself, but non-intelligence factors. The so-called “non-intelligence factors” include one’s feelings, will, 【1】, interests and habits.
Though people all know that one should have 【2】 objectives, a strong will and good learning habits, quite a number of teachers and parents don’t pay much attention to 【3】 these factors.
Some parents are greatly worried when their children fail to do well in their studies. They blame either 【4】 factors, malnutrition, or laziness, but they never take into consideration these non-intelligence factors. At the same time, some teachers don’t inquire into these as reasons why students do poorly. They simply give them more courses and exercises, or even 【5】 or laugh at them. After all, these students lose self-confidence. Some of them just feel defeated and give themselves up as hopeless. Others may go astray because they are sick of learning. An investigation of more than 1,000 middle school students in Shanghai showed that 46. 5 percent of them were afraid of learning because of examination and 36. 4 percent 【6】 persistence, initiative and conscientiousness.
It is clear that the lack of cultivation of non-intelligence factors has been a main obstacle to intelligence development in teenagers. It even causes a(n) 【7】 between physiological and psychological development among a few students.
If we don't start now to 【8】 the cultivation of non-intelligence factors, it will not only obstruct the development of the intelligence of teenagers, but also affect the 【9】 of a whole generation. Some experts have put forward suggestions about how to cultivate students’ non-intelligence factors.
First, parents and teachers should 【10】 understand teenage psychology. On this basic, they can help them to pursue the objectives of learning, exciting their interests and toughening their willpower.
【答案】
【1】C
【2】G
【3】B
【4】I
【5】D
【6】J
【7】A
【8】K
【9】E
【10】F
【解析】
这是一篇说明文。本文说明了非智力因素对人们的影响。研究表明,非智力因素的缺乏培养已经成为青少年智力发展的主要障碍。它甚至在少数学生中造成生理和心理发展的不平衡。如果加强非智力因素的培养,不仅会阻碍青少年智力的发展,还会影响整个一代人的素质。一些专家提出了建议家长和老师应该充分了解青少年的心理。在此基础上,他们可以帮助他们追求学习的目标,激发他们的兴趣,磨练他们的意志力。
【1】考查名词。句意:所谓的“非智力因素”包括一个人的情感、意志、动机、兴趣和习惯。根据句意可知表示“动机”应填名词motivation。故选C。
【2】考查形容词。句意:虽然人们都知道,一个人应该有明确的目标,坚强的意志和良好的学习习惯,相当多的老师和家长不重视培养这些因素。根据句意修饰名词objectives应用形容词definite“明确的;一定的”,故选G。
【3】考查非谓语动词。句意:虽然人们都知道,一个人应该有明确的目标,坚强的意志和良好的学习习惯,相当多的老师和家长不重视培养这些因素。to为介词后跟动名词做宾语,表示“培养”,故填cultivating。故选B。
【4】考查形容词。句意:他们将其归咎于基因因素、营养不良或懒惰,但他们从未考虑过这些非智力因素。根据句意修饰名词factors应用形容词genetic,表示“基因的”,故选I。
【5】考查动词。句意:他们只是给他们更多的课程和练习,甚至批评或嘲笑他们。根据下文laugh at them可知是批评或嘲讽,故填criticize“批评”,故选D。
【6】考查动词。句意:一项对上海1000多名中学生的调查显示,46.5%的中学生因考试而害怕学习,36.4%的中学生缺乏毅力、主动性和自觉性。根据句意可知表示“缺乏”,时态为一般过去时,故填lacked。故选J。
【7】考查名词。句意:它甚至在少数学生中造成生理和心理发展的不平衡。根据上文an可知填名词imbalance,表示“不平衡”,故选A。
【8】考查动词。句意:如果我们现在不开始加强非智力因素的培养,不仅会阻碍青少年智力的发展,还会影响整个一代人的素质。根据句意可知表示“巩固;加强”应填动词strengthen。故选K。
【9】考查名词。句意:如果我们现在不开始加强非智力因素的培养,不仅会阻碍青少年智力的发展,还会影响整个一代人的素质。根据句意可知表示“素质”应填名词quality。故选E。
【10】考查副词。句意:首先,家长和老师应该充分了解青少年的心理。修饰动词understand应用副词,且表示“充分地;完全地”故填fully。故选F。