题目内容
【题目】Rescuers pulled out an eight-year-old girl alive from the ruins of a Taiwan apartment block on Monday more than 60 hours after it was destroyed by an earthquake, as the mayor of the southern city of Tainan warned the death toll could go beyond 100. The official death toll from the quake rose to 38, with more than 100 people missing.
The girl, named as Lin Su-Chin, was conscious and had been taken to hospital. There were possibly two other people still alive in the destroyed building.
The quake struck at about 4 am on Saturday at the beginning of the Lunar New Year holiday, with almost all the dead found in Tainan’s destroyed Wei-guan Golden Dragon Building. Rescue efforts are focused on the ruins of the 17-story building, where more than 100 people are listed as missing and suspected to be buried deep under the ruins.
Earlier a woman, identified as Tsao Wei-ling, was found alive lying under her dead husband. Their two-year-old son, who was also killed, was found lying nearby. Another survivor, a man named Li Tsung-tian, was pulled out later. Several hours later, Li’s girlfriend was found dead in the rubble. Tsao and Li were both being treated in hospital.
Rescuers continued to climb over the twisted(扭曲的) remain of the building as numb family members stood around, waiting for news of missing relatives. It’s reported that 36 of the 38 dead were from the Wei-guan building, which was built in 1994.
The mayor of Tainan said there needed to be a “general sorting out” of old buildings to make sure they were able to deal with disasters like earthquakes. A better job was also needed in ensuring building quality as well as building management in the near future.
【1】What information does the text mainly tell us?
A. Severe earthquake happening in Taiwan.
B. The rescue operation after the earthquake.
C. The treatment of the earthquake victims.
D. The mayor’s requirement for the rescue.
【2】What can we learn according to the text?
A. It was officially reported that the death toll reached 100.
B. Lin Su-Chin passed away after being taken to the hospital.
C. Wei-guan Golden Dragon Building is a major disaster area.
D. A girl aged 8 was buried under the ruins of the Wei-guan building.
【3】Why did numb family members stand around the ruins of the building?
A. They were waiting for their relatives.
B. They were helping rescuers to find those still alive.
C. They were praying for their dead relatives.
D. They were concerned for the safety of the rescuers.
【4】What will be stressed after the earthquake according to the text?
A. The prevention of the spread of illnesses.
B. The reconstruction of the houses for victims.
C. The offer of shelters and clothes for the victims.
D. An investigation on the firmness of old building.
【答案】
【1】B
【2】C
【3】A
【4】D
【解析】本文为介绍说明文。文章介绍了台湾地震之后的救援情况。
【1】主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了台湾地震之后的救援情况。故选B。
【2】推理判断题。根据第三段中的with almost all the dead found in Tainan’s destroyed Wei-guan Golden Dragon Building.(几乎所有的死者都是在台南被摧毁的魏关金龙大厦中发现的)可推知,魏关金龙大厦是一个重要的灾区。故选C。
【3】推理判断题。根据第五段中的Rescuers continued to climb over the twisted(扭曲的) remain of the building as numb family members stood around, waiting for news of missing relatives.(救援人员继续爬过扭曲了的大楼,这时候麻木了的家人们站在附近,等待失踪亲人的消息)可推知,人们围着大楼废墟站着,是在等他们亲人的消息。故选A。
【4】推理判断题。根据最后一段中的The mayor of Tainan said there needed to be a “general sorting out” of old buildings to make sure they were able to deal with disasters like earthquakes.(台南市长说,需要对这些旧建筑物进行“分类整理”,以确保它们能够应对地震等灾难)可推知,这场地震后的重要工作是对旧建筑的坚固性进行调查。故选D。