题目内容
【题目】 The idea that history is an outdated course of study that will lead to limited career options has spread. 【1】 It is a wonderful way to prepare for a successful future. Here are a few reasons why it’s important that today’s students continue to learn about the past.
Understanding where people come from is key in understanding who we are. 【2】 It’s deeply influenced the world and its citizens. For this reason, it’s important to understand history in order to understand why people are the way that they are.
【3】 Through history classes, you can experience a change in the way you think. You’ll look at things from a new angle, as you understand the world in a new way. In the end, this change can improve your ability to assess and understand situations, make educated decisions, and learn how to weigh the consequences linked with each choice before you.
Learning from the past prevents future mistakes. 【4】 From wars to fashion to political trends, historians are often able to make predictions about the future based upon the past. By having a firm grasp on what happened in the past, today’s generation can better prepare for a brighter future by making the right decisions — instead of repeating old mistakes.
【5】 The idea that a degree in history can’t lead to a good career is untrue. In fact, students who graduate with degrees in history can become lawyers, business owners, foundation leaders, and non-profit leaders. Besides, history degrees can lead to working as an educator, a leader in a historical organization, a writer, an editor, a journalist, or a producer of multimedia materials.
A.You will understand the world much better.
B.History degrees can lead to well-paying careers.
C.Many people don’t know well about themselves.
D.Learning history can change how you think.
E.But the truth is that studying history is still important.
F.The idea that history repeats itself is rooted in truth.
G.History has shaped cultures, attitudes, and social structures.
【答案】
【1】E
【2】G
【3】D
【4】F
【5】B
【解析】
本文是说明文。文章分析了今天的学生应该继续学习历史的一些原因。
【1】考查段中句。根据空前“The idea that history is an outdated course of study that will lead to limited career options has spread.(有一种观念已经传播开来:历史是一种过时的课程,会导致有限的职业选择。)”和空后“It is a wonderful way to prepare for a successful future.(这是为成功的未来做准备的一种好方法。)”可知,E项(但是事实是,学习历史仍然很重要。)能够承接上文并且与下文连接通顺。该选项中的important与本段最后一句的important是同词复现。故选E项。
【2】考查段中句。根据空前“Understanding where people come from is key in understanding who we are.(了解人来自何处是了解我们是谁的关键。)”和空后“It’s deeply influenced the world and its citizens.(它对世界及其公民产生了深远的影响。)”可知,G项(历史塑造了文化,态度和社会结构。)能够承接上文并且与下文连接通顺。下一句的it指代的是选项G中的history。故选G项。
【3】考查段首句。根据空后“Through history classes, you can experience a change in the way you think.(通过历史课程,您可以体验自己的思维方式的变化。)”可知,D项(学习历史可以改变您的思维方式。)能够与下文连接通顺。空格处下一句中的the way you think与选项D中的how you think是同义表达。故选D项。
【4】考查段中句。根据空前“Learning from the past prevents future mistakes.(向过去学习可以防止将来犯错误。)”和空后“From wars to fashion to political trends, historians are often able to make predictions about the future based upon the past.(从战争到时尚再到政治趋势,历史学家通常能够根据过去对未来进行预测。)”可知,F项(历史重演的观点植根于真理。)能够承接上文并且与下文连接通顺。因为历史不断地重演,历史学家可以通过研究过去以预测未来。故选F项。
【5】考查段首句。根据空后“The idea that a degree in history can’t lead to a good career is untrue.(历史学学位不能成就事业的想法是不正确的。)”可知,B项(历史学位可以让你找到高薪的职业。)能够与下文连接通顺。该选项中的degrees与下一句中的degree是同词复现。故选B项。
七选五的解题技巧之一是根据上下文词汇来锁定线索。即:要关注空格处前后的内容,然后在选项中查找它们的近义词、反义词、同义词、同类词等,看是否有同词复现,代词的指代等。在本文中,第1小题:E选项中的important与本段最后一句的important是同词复现;第2小题:下一句的it指代的是选项G中的history;第3小题:空格的下一句中的the way you think与选项D中的how you think是同义表达;第5小题:该选项中的degrees与下一句中的degree是同词复现。