题目内容
C
It's really true what people say about English politeness: it's every?where. When squeezing (挤)past someone in a narrow aisle (通道),people say "sorry". When getting off a bus, English passengers say "thank you" rather than the driver. In Germany, people would never dream of doing these things.
After all, squeezing past others sometimes can't be avoided and the bus driver is merely doing his job. I used to think the same way, without ques?tioning it, until I started travelling to the British Isles and came to appreci?ate some more polite ways of communicating with people.
People thank each other everywhere in England, all the time. When people buy something in a shop, customers and retail assistants in most ca?ses thank each other twice or more. In Germany, it would be exceptional to hear more than one "thank you" in such a conversation. British students thank their lecturers when leaving the room. English employers thank their employees for doing their jobs, as opposed to Germans, who would normal?ly think that paying their workers money is already enough.
Another thing I observed during my stay was that English people rarely criticize others. Even when I was working and mistakes were pointed out to me, my employers stressed several times but none, of their explanations were intended as criticism. It has been my impression that by avoiding criti?cism, English people are making an effort to make others feel comfortable. This also is shown in other ways. British men still open doors for women, and British men are more likely to treat women to meals than German men. However, I do need to point out here that this applies to English men a bit more than it would to Scottish men. Yes, the latter are a bit tight-fisted.
8. What is the author's attitude towards English politeness?
A. He appreciates it. B. He gives no personal opinion.
C. He thinks it is just an act. D. He thinks it goes too far.
9. What can we learn about customers and retail assistants in Germany?
A. It's always retail assistants who say thank you.
B. Customers never say thank you to retail assistants.
C. They always say thank you to each other.
D. They may say thank you only once.
10. We can learn from the last paragraph that Scottish men___ .
A. are more likely to be involved in a fight !
B. are not so willing to spend money for womenC. are more polite than English men
D. treat women in a polite way
11. The author develops the text through the method of____ .
A. giving comments B. telling stories
C. making comparisons D. giving reasons
C
[文章大意]本文是一篇说明文。文章主要讲述了英国式的礼貌。文章用对比的方式展开,英国人几乎每时每刻都在说"谢谢""对不起"这些礼貌用语,而德国人却很少表达谢意和歉意。英国人很少批评指责他人,英国人比德国人更热情,更愿意请女士吃饭。•
8. A 推理判断题。根据第二段"…until I started travelling to the British Isles and came to appreciate some more polite ways of communicating with people."可知,作者对英国式的礼貌的态度是欣赏的,故选八。
9. D 细节理解题。根据"When people buy something in a shop, customers and re?tail assistants in most cases thank each other twice or more. In Germany, it would be exceptional to hear more than one * thank you' in such a conversation.,,可知选D。
10. B 细节理解题。根据"British men still open doors for women, and British men are more likely to treat women to meals than German men. However, I do need to point out here that this applies to English men a bit more than it would to Scottish men! Yes, the latter are a bit tight-fisted."可知,苏格兰人比较小气,不太可能为女士花钱,故选B。
11. C 细节理解题。根据第三段中"In Germany, it would be exceptional to…as opposed to Germans.",'和第四段中"…more likely to treat women to meals than German men ...this applies to English men a bit more than it would to Scottish men."可知,作者是以比较的形式来写文章的,故选C。
第二节书面表达(满分20分)
假设你是李华。你们班最近一次班会的主题是"太空探险的意义"。请结合下表内容,用英语给《英语报》的编辑写一封信,介绍讨论的情况并表达你自己的观点。
一些同学赞同 | 一些同学反对 | 你自己的观点 |
1.获得新知识 | 1.耗资巨大 |
|
2.从太空取得新资源 | 2.宇航员的安全问题 |
|
3.给人类带来更大的生存空间 |
|
|
注意:词数100左右。