题目内容
A deadly strain of avian flu may have passed between people for the first time, experts believe.The avian influenza A (H7N9) virus is thought to have been transmitted between father and daughter in eastern China, according to research published online by the British Medical Journal (BMJ).
The findings provide the strongest evidence yet of H7N9 transmission between humans since its discover in February, but its ability to transmit itself was deemed "limited and non-sustainable" by the Chinese researchers behind the study.At the end of June 133 cases had been reported, including 43 deaths. Most infections have been among people visiting markets, selling live birds or among those who had contact with live poultry(家禽) in the seven to 10 days before becoming ill.
The latest study examined the case of a 60-year-old father who regularly visited a live poultry market and became ill five to six days after his last visit in March. He was admitted to hospital with fever, cough and shortness of breath. Despite intensive care treatment he died of multiple organ failure on 4 May. His 32-year-old daughter, who was previously healthy, looked after him at his bedside before he was admitted to intensive care. She had no known exposure to live poultry before falling ill with a very high temperature, cough and fever. The daughter developed symptoms six days after her last contact with her father and was admitted to hospital where she died of multiple organ failure on 24 April.
Follow-up investigations(调查) uncovered almost genetically identical virus strains from each patient, suggesting transmission from father to daughter. Another 43 people were also tested who had had close contact with the father, daughter or both.
Dr Peter Horby, senior clinical research fellow at the Oxford University Clinical Research Unit in Hanoi, Vietnam, said of the study: "The most likely source of infection for the daughter was her father, during the period that she cared for him while he was ill. "He said “limited person to person transmission had been reported for other strains like H5N1 , H7N7, and the pig origin flu virus H3N2. Those strains had been around for more than a decade but have not progressed any further down the path towards a world-wide virus.” “Limited human-to-human transmission of H7N9 virus is therefore not surprising, but strengthening to monitor it was still needed,” Dr Horby added.
1.What’s the main idea of the passage ?
A. The findings about H7N9 transmission only between father and daughter .
B. H7N9 transmission may be spreading between people .
C. 133 cases of H7N9 transmission have been reported .
D. Both the father and daughter died of multiple organ failure.
2.The reason why the daughter died of multiple organ failure was that _____.
A. she fell ill with a very high temperature, cough and fever.
B. she was exposed to live poultry before falling ill.
C. she had close contact with the father while caring for her sick father .
D. she sold live birds in five to six days before falling ill .
3.Which of the following is Wrong about H7N9 transmission?
A. It was limited and non-sustainable
B. It was person to person transmission
C. It wasn’t progressed any further down the path towards a world-wide virus.
D. It happened between father and daughter .
4.The underlined word s “was deemed” in paragraph 2 probably means _______
A. was decreased B. was regarded as
C. was thought of D. was developed
5.What type of writing is the article likely to be ?
A. A news report. B. Popular science.
C.A medical report D.A medical findings
1.B
2.C
3.D
4.B
5.D
【解析】
试题分析:本文是一篇关于H7N9禽流感在人际间传播的一篇报道。研究人员通过对因患H7N9禽流感而死亡的一对父女的病例研究认为H7N9禽流感存在人与人之间传播的可能,但是指出H7N9禽流感这种人传人的效力很低,公众没有必要恐慌。
1.B主旨大意题。本文为科学研究类文章,开头亮明主题,本文首句A deadly strain of avian flu may have passed between people for the first time, experts believe。然后围绕这一话题叙述具体研究过程和发现,所以文章中心是:(H7N9) virus可能在人与人之间传播。故B选项正确。
2.C推理判断题。从文章最后一段The most likely source of infection for the daughter was her father, during the period that she cared for him while he was ill.可知32岁的女儿没有接触过活禽,但是在照顾父亲六天后出现发烧等禽流感症状。所以她死亡的病因是和患禽流感的父亲的密切接触。故C选项正确。
3.D细节理解题。从末段Those strains had been around for more than a decade but have not progressed any further down the path towards a world-wide virus.”可知目前H7N9禽流感病毒大规模人传人可能性不大。所以D选项正确。
4.B词义猜测题。A被减少;B被认为;C被想起;D被发展。"limited and non-sustainable" 是H7N9病毒的特点,根据语境此处应该是指研究人员认为H7N9病毒传播的能力是有限的,非持续性的。故B选项正确。
5.D推理判断题。从文章内容我们可知这是一篇关于H7N9流感病毒的报道,所以文章应该属于医学发现类文章。所以D选项正确。
考点:考查新闻类短文阅读。
Australia’s Northern Territory became the first legal authority in the world to perform euthanasia(安乐死)—that’s to say, doctors are permitted to take the lives of incurably ill patients who wish to die. Word that the law was passed by the vote of 15 to 10 immediately flashed on the Internet and was picked up by John, the director of the Right to Die Society of Canada, who posted it on the group’s homepage online, saying, “This isn’t merely something that happened in Australia. It’s world history.”
The NT Rights of the Terminally Ill Law has left physicians and citizens trying to deal with its moral and practical influence. Some have breathed sighs of relief; but others, including churches, right to life groups and the Australian Medical Association, bitterly attacked the law. But the tide is unlikely to turn back. In Australia--where an aging population, life-extending technology and changing community attitudes have all played their part—other states are going to consider making a similar law. In the U. S. and Canada, where the right to die movement is gathering strength, observers are waiting for the dominoes (多米诺骨牌) to start falling.
Under the new Northern Territory law, an adult patient can request death--probably by a deadly injection or pill--to end suffering. The patient must be diagnosed as incurably ill by two doctors. After a "cooling off" period of seven days, the patient can sign a certificate of request. After 48 hours the wish for death can be met. For Lloyd, a 54-year-old Darwin resident suffering from lung cancer, the NT Rights of Terminally Ill Law means he can get on with living without the disturbing fear of his suffering: a terrifying death from his breathing condition. "I' m not afraid of dying from a spiritual point of view, but what I was afraid of was how I'd go, because I've watched people die in the hospital fighting for oxygen and clawing at their masks," he says.
【小题1】According to the text, which of the following statements is TURE?
| A.Patients will ask their doctors for euthanasia if they are afraid of illness. |
| B.Australia, Canada and the US speak highly of the law of euthanasia. |
| C.All people in Australia don’t share the positive attitude to euthanasia |
| D.If a patient requests death, he should sign a certificate after 48 hours. |
| A.some other countries pass similar laws |
| B.Australia has to put an end to euthanasia |
| C.people begin to change attitudes to euthanasia |
| D.different effects result from the game of dominoes |
| A.Australia has advanced technology of extending life. |
| B. Australians realize suffering from a terrible disease is worse than death. |
| C.Australia is faced with a growing ageing population. |
| D.Australians find it easy to deal with the moral and practical influence. |
| A.Australia passed the law of euthanasia by the vote of 15 to 10 |
| B.John and his group are in favor of the law of euthanasia in Australia. |
| C.an adult patient can request euthanasia by a deadly injection or pill |
| D.Lloyd has seen many people die in the hospital fighting for oxygen. |
| A.Negative | B.Critical | C.Doubtful | D.Positive |
The koala, one of Australia’s most treasured creatures, is in trouble.![]()
Affected by habitat (栖居地) loss and climate change, like many other uniquely Australian animals, koalas are being squeezed into smaller regions. But at present, it is a deadly disease, a somewhat silent killer that causes a further decline in the koala population, that is worrying many scientists about the fate of the koala.
The killer is Chlamydia, which has caused symptoms in up to 50 percent of the wild koalas, with probably even more infected (感染) but not showing symptoms. It has been particularly severe in Queensland, where nearly all koalas are infected. The disease causes many symptoms including eye infections, which can lead to blindness, making it difficult for them to find their primary food.
Treating Chlamydia in wild koalas is a challenge. There is no treatment available for it. Only a small percentage of the animals can be treated successfully and returned to the wild. Besides, there is no national plan in Australia to save the koala; it is up to each region to make management plans for its koala population.
The good news is that researchers are working to test a vaccine (疫苗) that would help prevent further spread. If all goes well, plans can be carried out to distribute the vaccine more widely. But it’s impossible to vaccinate (给注射疫苗) all wild koalas.
Another possibility would be to make vaccine distribution a routine part of treatment for the thousands of koalas brought into care centers every year after they are injured by cars or dogs.
While it is a combination of problems that are affecting the wild koala population, many experts believe this vaccine would be an important step in helping koalas survive longer. It may be enough time to give researchers a chance to solve some of the other problems facing Austalia’s koalas.
【小题1】Which isn’t considered the main cause of koala’s population decline?
| A.A deadly disease. |
| B.Injuries from cars and dogs. |
| C.Climate change. |
| D.Habitat loss. |
| A.the serious result Chlamydia has caused to the koala |
| B.Chlamydia affected the koala only in particular regions |
| C.the most serious symptom of Chlamydia is eye infections |
| D.Chlamydia can seriously affect koala’s primary food |
| A.would cure the killer Chlamydia quite effectively |
| B.would only be distributed in koala care centers |
| C.has already been put into practical use in Australia |
| D.cannot be distributed to all the infected koalas |
| A.a national plan for saving koalas will be made soon in Australia |
| B.koala population is declining only in a few regions |
| C.researchers need enough time to solve the koala problems |
| D.experts have lost the best chance to save the infected koalas |
Bad teeth can be painful -- and worse. They can even be deadly. Infections (感染) of the gums (牙龈) and the teeth can cause bacteria (细菌) to go into the blood system. Those bacteria can increase the chance of a heart attack and worsen the effects of other diseases. And adults are not the only ones at risk.
For example, in 2007, doctors in the Washington area said a boy died when a tooth infection spread to his brain. They said it might have been prevented had he received the dental care (牙齿保健) he needed. He was twelve years old.
Experts at the National Institutes of Health say good dental care starts at birth. Breast milk, they say, is the best food for the healthy development of teeth. Breast milk can help slow the growth of bacteria and acid production in the mouth.
But dentists say a baby's gums and early teeth should be cleaned after each feeding. Use a cloth with a little warm water. Do the same if a baby is fed with a bottle. Experts say if you decide to put your baby to sleep with a bottle, only give the child water.
When baby teeth begin to appear, you can clean them with a wet toothbrush. Dentists say it is important to find soft toothbrushes made especially for babies and to use them very gently.
The use of fluoride (氟化物) to protect teeth is common in many parts of the world. For example, it is often added to drinking water supplies. The fluoride mixes with enamel (珐琅质) , the hard surface on teeth, to help prevent holes from forming.
【小题1】Which of the following can be used as the title of the passage?
| A.Concerns for Healthy Teeth of the Young |
| B.Causes of Teeth Problem |
| C.Importance of Healthy Teeth of All |
| D.Solutions to Teeth Problem |
| A.How to develop babies' teeth. | B.How to keep babies' teeth clean |
| C.Why to protect babies' teeth | D.Why to keep babies' teeth clean |
| A.Enamel is most widely used to protect teeth in the world |
| B.Breast milk can cure babies' bad teeth |
| C.Bad teeth may affect the health of adults and the young |
| D.Babies' teeth should be brushed once per day |
| A.not only adults but the young may suffer from teeth problem |
| B.the doctors should be responsible for the case |
| C.babies with bad teeth can easily die |
| D.the boy was not fed with his breast milk |