题目内容

【题目】阅读理解。

Some people think that they will get ill if they use their brains (大脑) too much. It is not true. Through many studies, scientists show us that the more you use your brains, the better it will be, and the cleverer you will become.

Of course, if you want to keep your mind clear and active, you must take a proper rest and study properly. To the teenagers, using their brains in the morning is good for their health.

There are many ways to rest. One is a peaceful rest. Sleep is a peaceful rest. Another is an active rest. For example, take a walk outdoors, do more exercise every day. To change the way of the brains’ activities is also a good way to rest.

In everyday life, to eat some eggs, meat, fresh vegetables and fruit is also good for the brains.

Wish you a wise man and a happy life.

【1】According to the writer of the passage, our brains should be used ________.

A. hardlyB. more oftenC. seldom D. at times

【2】Which of the following sentences is not true?

A. Sleep is a kind of a good rest.

B. There are different activities for a good rest.

C. Going out for a rest is an active rest.

D. Doing morning exercises is a peaceful rest.

【3】Which is true?

A. The brains will be better if they are used often.

B. Fruits are the most important for the brains.

C. Illness comes from the fact the brains are used too much.

D. Sleep is the only way of having a rest.

【4】Which of the following can be used as the best title for the passage?

A. How to rest

B. How to use your brains

C. How to become a wise man

D. Keep your mind clear.

【答案】

【1】B

【2】D

【3】A

【4】B

【解析】

试题分析:本文讲述如何使用大脑。

【1】B 细节理解题。根据第一段第三句Through many studies, scientists show us that the more you use your brains, the better it will be, and the cleverer you will become.可知,我们的大脑应该用得更频繁。故选B。

【2】D 细节理解题。根据第三段中Another is an active rest. For example, take a walk outdoors, do morning exercises every day.可知做早操是积极的锻炼。D项表述错误,故选D

【3】A 细节理解题。根据第一段中Through many researches, scientists show us that the more you use your brains, the better they will be, and the wiser you will become.可知经常使用大脑,大脑会更聪明。A项正确,故选A

【4】B 主旨大意文章主要谈的是怎么使用大脑。选B。

【名师点评】本文介绍了怎样让大脑保持情绪积极的状态,注重考查细节和快速阅读的能力,文章的篇幅很短,但是考查的点很细,要求学生阅读的时候不放过任何细节,也要抓住文章的大意。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Everybody has one of those days when everything goes wrong. This is what happened to Harry.

He got up one morning very late because he had forgotten to wind up (设定) his alarm clock. He tried to shave(刮脸)quickly and cut himself. When he got dressed he got blood all over his clean shirt, so he had to find another one. The only other shirt that was clean needed ironing(熨烫), so he ironed it. While he was ironing it, there was a knock at the door. It was the man to read the electricity meter(电表). He showed him where the meter was, said good-bye and found that the iron had burnt a hole in his shirt. So he had to wear the one with the blood on it after all. By this time it was very late, so he decided he couldn’t go to work by bus. He telephoned for a taxi to take him to work. The taxi arrived and Harry got in and began to read the newspaper.

In another part of the town, a man had killed a woman with a knife and was seen to run away in a taxi. When Harry’s taxi stopped outside his office, a policeman happened to be standing there. He saw the blood on Harry’s shirt, and took him to the police station. He was kept till 3 o’clock in the afternoon before the police were sure that he was not the man they wanted. When he finally arrived at the office at about four, his boss took a look at him and told him to go away and find another job.

1Harry had _________________.

A. a lucky day B. an unlucky day

C. a busy day D. a good day

2Why did Harry wear the shirt with blood on it?

A. The iron had burnt a hole in his clean shirt.

B. The only other needed ironing.

C. He had only one shirt.

D. He cut himself and got blood all over his shirt.

3Harry was taken to the police station because_____________.

A. his taxi stopped outside his office and a policeman happened to be there

B. there was blood on his shirt and he was in a taxi

C. a man killed a woman with a knife

D. the murderer was seen to run away in a taxi

4His boss told him to go away and find another job because .

A. he had been kept by the police B. there was blood on his shirt

C. he was late for work D. he had killed a woman

【题目】One day my wife wanted me to take another woman out to dinner and a movie. The other woman my wife wanted me to visit was my mother, who has been living alone for 19 years, but the demands of my work and my three children had made it impossible to visit her often.

That Friday after work, when I arrived at her house, my mother waited in the door with her coat on. She had curled her hair and was wearing the dress that she had worn to celebrate her last wedding anniversary.

We went to a restaurant that, although not classical, was very nice and comfortable. My mother took my arm as if she were the First Lady. After we sat down, I had to read the menu. Her eyes could only read large print. “It was I who used to have to read the menu when you were small,” she said. “Then it’s time that you relax and let me return the favor,” I answered.

During the dinner, we had a pleasant conversation nothing special but catching up on recent events of each other’s life. We talked so much that we missed the movie.

As we arrived at her house later, she said, “I’ll go out with you again, but only if you let me invite you.” I agreed.

A few days later, my mother died of a heart attack. It happened so suddenly that I didn’t have a chance to do anything for her.

Some time later, I received an envelope with a copy of a restaurant receipt from the same place mother and I had dined. A note said: paid this bill in advance. I wasn’t sure that I could be there; but I paid for two plates-one for you and the other for your wife. You will never know what that night meant for me. I love you, son.” At that moment, I understood the importance of saying in time: ‘I LOVE YOU’ and to give our loved ones the time that they deserve. Nothing in life is more important than your family. Give them the time they deserve, because these things cannot be put off till some “other” time.

1According to the passage, we know the writer’s mother .

A. lives with her son’s family

B. wanted to invite her son to have dinner again

C. wrote a letter to tell her son about her illness

D. died of a heart attack all of sudden

2The author found a note written by after his mother died.

A. his mother B. his wife

C. himself D. his children

3What do you think is the best title of this passage?

A. My Mother’s Life B. An Unforgettable Meal

C. Love is Something You should never put off D. My Mother And I

【题目】When I was six, Dad brought home a dog one day, who was called “Brownie”. My brothers and I all loved Brownie and did different things with her. One of us would walk her, another would feed her, then there were baths, playing catch and many other games, Brownie, in return. loved each and every one of us. One thing that most touched my heart was that she would go to whoever was sick and just be with them we always felt better when she was around.

One day, as I was getting her food, she chewed up(咬破)one of Dad’s shoes, which had to be thrown away in the end. I knew Dad would be mad and I had to let her know what she did was wrong. When I looked at her and said, ”Bad girl,” she looked down at the ground and then went and hid. I saw a tear in her eyes.

Brownie turned out to be more than just our family pet, she went everywhere with us .People would stop and ask if they could pet her. Of course she’d let anyone pet her. She was just the most lovable dog. There were many times when we’d be out walking and a small child would come over and pull her hair. she never barked() or tried to get away. Funny thing is she would smile. This frightened people because they thought she was showing her teeth. Far from the truth, she loveed everyone.

Now many years have passed since Brownie died of old age. I still miss days when she was with us.

1What would Brownie do when someone was ill in the family?

A. Look at them sadly. B. Play games with them.

C. Stay with them. D. Touch them gently.

2We can infer from Paragraph 2 that Brownie__________.

A. world eat anything when hungry B. disliked the author’s dad

C. loved playing hide-and-seek D. felt sorry for her mistake

3Why does the author say that Brownie was more than just a family pet?

A. She was treated as a member of the family.

B. She was loved by everybody she met.

C. She played games with anyone she liked.

D. She went everywhere with the family.

4Some people got frightened by Brownie when she__________.

A. rushed to them B. barked

C. smiled D. tried to be funny

5Which of the following best describes Brownie?

A. Caring B. Polite

C. Brave D. Shy

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网