题目内容
【题目】阅读理解。
Some people think that they will get ill if they use their brains (大脑) too much. It is not true. Through many studies, scientists show us that the more you use your brains, the better it will be, and the cleverer you will become.
Of course, if you want to keep your mind clear and active, you must take a proper rest and study properly. To the teenagers, using their brains in the morning is good for their health.
There are many ways to rest. One is a peaceful rest. Sleep is a peaceful rest. Another is an active rest. For example, take a walk outdoors, do more exercise every day. To change the way of the brains’ activities is also a good way to rest.
In everyday life, to eat some eggs, meat, fresh vegetables and fruit is also good for the brains.
Wish you a wise man and a happy life.
【1】According to the writer of the passage, our brains should be used ________.
A. hardlyB. more oftenC. seldom D. at times
【2】Which of the following sentences is not true?
A. Sleep is a kind of a good rest.
B. There are different activities for a good rest.
C. Going out for a rest is an active rest.
D. Doing morning exercises is a peaceful rest.
【3】Which is true?
A. The brains will be better if they are used often.
B. Fruits are the most important for the brains.
C. Illness comes from the fact the brains are used too much.
D. Sleep is the only way of having a rest.
【4】Which of the following can be used as the best title for the passage?
A. How to rest
B. How to use your brains
C. How to become a wise man
D. Keep your mind clear.
【答案】
【1】B
【2】D
【3】A
【4】B
【解析】
试题分析:本文讲述了如何使用大脑。
【1】B 细节理解题。根据第一段第三句Through many studies, scientists show us that the more you use your brains, the better it will be, and the cleverer you will become.可知,我们的大脑应该用得更频繁。故选B。
【2】D 细节理解题。根据第三段中Another is an active rest. For example, take a walk outdoors, do morning exercises every day.可知,做早操是积极的锻炼。D项表述错误,故选D。
【3】A 细节理解题。根据第一段中Through many researches, scientists show us that the more you use your brains, the better they will be, and the wiser you will become.可知,经常使用大脑,大脑会更聪明。A项正确,故选A。
【4】B 主旨大意题。文章主要谈的是怎么使用大脑。故选B。
【名师点评】本文介绍了怎样让大脑保持情绪积极的状态,注重考查细节和快速阅读的能力,文章的篇幅很短,但是考查的点很细,要求学生阅读的时候不放过任何细节,也要抓住文章的大意。