题目内容
4.Individuals who often read fiction appear to better understand other people,empathize(共鸣) with them and view the world from their perspective.A study found a(an)(36)B result in young children:the more stories read to them,the(37)C their"theory of mind,"or mental model of other people's intentions."Deep reading"-as(38)C to the superficial reading we do on the Web-is an(39)B practice,one we should take steps to(40)A as we would a historic building or a significant work of art.Its(41)D would put in danger the intellectual and emotional development of generations growing up online,as well as literature that can be(42)D only by readers whose brains,quite(43)C,have been trained to understand them.
Recent research has demonstrated that deep reading is a(44)A experience,different from the mere decoding of words.(45)D deep reading does not,strictly speaking,require a(46)A book,the built-in limits of the printed page are uniquely conducive(有助于) to the deep reading experience.A book's lack of hyperlinks,for example,(47)C the reader from making decisions-Should I click on this link or not?(48)B her to remain fully immersed in the narrative.
The deep reading of books and the information-driven reading we do on the Web are different,both(49 )A the experience they produce and the(50)D they develop.A growing body of evidence suggests that online reading may be less(51)B and less satisfying,even for the"digital natives"for whom it is so familiar.
When readers are enjoying the experience the most,the(52)C of their reading actually slows.The(53)B of fast,fluent decoding of words and slow,unhurried progress on the page gives deep readers time to enrich their reading with(54)A,analysis,and opinions.It gives them time to establish an close relationship with the author,the two of them engaged in an extended(55)D like people falling in love.
| 36.A.different | B.similar | C.efficient | D.unbelievable |
| 37.A.quicker | B.stronger | C.keener | D.higher |
| 38.A.contradicted | B.equal | C.opposed | D.relevant |
| 39.A.interesting | B.endangered | C.authentic | D.unconscious |
| 40.A.preserve | B.prevent | C.reserve | D.promote |
| 41.A.practice | B.existence | C.appearance | D.disappearance |
| 42.A.recited | B.read | C.covered | D.appreciated |
| 43.A.differently | B.similarly | C.literally | D.strangely |
| 44.A.distinctive | B.difficult | C.valid | D.reasonable |
| 45.A.Since | B.Because | C.However | D.Although |
| 46.A.conventional | B.complicated | C.convenient | D.confidential |
| 47.A.limits | B.bans | C.frees | D.protects |
| 48.A.forcing | B.allowing | C.requiring | D.encouraging |
| 49.A.in | B.by | C.from | D.with |
| 50.A.confidence | B.plot | C.hobbies | D.capacities |
| 51.A.promising | B.engaging | C.involving | D.supportive |
| 52.A.procedure | B.step | C.pace | D.ratio |
| 53.A.contrast | B.combination | C.comparison | D.conflict |
| 54.A.reflection | B.revision | C.response | D.consideration |
| 55.A.negotiation | B.arrangement | C.appointment | D.conversation |
分析 本文通过叙述孩子们看小说的相似之处,来引出深阅读和在线的浅阅读.深阅读和浅阅读是对立的关系,浅阅读消失将会危及在网络上成长的一代的智力和情感的发展.最近的研究表明深度阅读是一种与众不同的经历.当读者享受阅读体验时,他们的阅读的步伐就会减慢,从容的阅读可以给深阅读者时间去反思、分析和提出观点.深阅读可以给读者时间和作者建立亲密的关系.
解答 36-40 BCCBA 41-45DDCAD 46-50 ACBAD 51-55 BCBAD
36.B.推理判断题.A.different不同;B.similar 相似;C.efficient有效率的; D.unbelievable难以置信的;根据下文"or mental model of other people's intentions"可知一个研究发现对孩子来说有一个相似的结果.故选B.
37.C.推理判断题.A.quicker更快;B.stronger更强壮;C.keener更强烈; D.higher更高;句意:他们读的小说越多,他们的心理理论就越强烈.根据句意并联系上下文可知此处应使用keener.故选C.
38.C.词义辨析题.A.contradicted 矛盾;B.equal平等; C.opposed反对; D.relevant有意义;联系上下文可知深阅读就是反对肤浅的阅读.故选C.
39.B.推理判断题.A.interesting有趣的;B.endangered濒临灭绝;C.authentic真实的;D.unconscious无意识的;根据"the superficial reading we do on the Web-is"可知在网上的肤浅的阅读是濒危的实践.故选B.
40.A.词义辨析题.A.preserve保护;B.prevent防止;C.reserve保留;D.promote提升;句意:我们应该采取措施保护具有历史意义的建筑或很重要的艺术品.根据句意并联系上下文可知此处应使用preserve.故选A.
41.D.词义辨析题.A.practice实践;B.existence存在;C.appearance外观;D.disappearance消失;联系上下文可知它的消失将会危及在网络上成长的一代的智力和情感的发展.故选D.
42.D.推理判断题.A.recited背诵;B.read阅读;C.covered覆盖;D.appreciated欣赏;句意:像文学一样,只能通过读者的大脑去欣赏.根据句意并联系上下文可知此处应使用appreciated.故选D.
43.C.考查固定短语.A.differently不同的;B.similarly相似的;C.literally不夸张的;D.strangely奇怪的;句意:毫不夸张的说已经被训练去理解他们.quite literally毫不夸张的说.故选C.
44.A.词义辨析题.A.distinctive与众不同;B.difficult困难;C.valid有效;D.reasonable合理的;句意:最近的研究表明深度阅读是一种与众不同的经历.根据句意并联系下文可知此处应使用distinctive.故选A.
45.D.考查连词.A.Since自从;B.Because因为;C.However然而;D.Although尽管;联系上下文可知尽管深度阅读不需要一本传统的书,它仍然能有利于阅读体验.故选D.
46.A.词义辨析题.A.conventional传统的;B.complicated复杂的;C.convenient方便的;D.confidential自信的;根据"the built-in limits of the printed page are uniquely conducive(有助于) to the deep reading experience."可知你不需要一本传统的书就能有利于阅读体验.故选A.
47.C.推理判断题.A.limits限制;B.bans禁止;C.frees自由;D.protects保护;根据下文"Should I click on this link or not?"可知读者可以自由做决定.故选C.
48.B.词义辨析题.A.forcing强迫;B.allowing允许;C.requiring要求;D.encouraging鼓励;句意:允许他完全沉浸在故事里.根据句意并联系上下文可知此处应使用allowing.故选B.
49.A.考查介词.A.in在里面;B.by通过;C.from来自;D.with用;句意:在他们生产的经验中和发展的能力.根据句意并联系前文可知此处应使用in.故选A.
50.D.词义辨析题.A.confidence信心;B.plot策划;C.hobbies兴趣;D.capacities能力;联系上下文可知此处应是发展的能力.故选D.
51.B.词义辨析题.A.promising有前途的;B.engaging迷人;C.involving涉及;D.supportive支持;句意:越来越多的研究表明在线阅读并没有那么迷人.根据句意并联系下文可知此处应使用engaging.故选B.
52.C.考查固定短语.A.procedure步骤;B.step步;C.pace步伐;D.ratio比例;联系上下文可知当读者享受阅读体验时,他们的阅读的步伐就会减慢.the pace of…的步伐.故选C.
53.B.词义辨析题.A.contrast对比;B.combination结合;C.comparison比较;D.conflict冲突;句意:不仅快速而且流利的解码单词.根据句意并联系上下文可知此处应使用combination.故选B.
54.A.词义辨析题.A.reflection反思;B.revision修正;C.response反应;D.consideration关心;联系上下文可知从容的阅读可以给深阅读者时间去反思、分析和提出观点.故选A.
55.D.推理判断题.A.negotiation谈判;B.arrangement安排;C.appointment约定;D.conversation交谈;句意:它给他们时间和作者建立亲密的关系,他们之间的对话就像人们坠入爱河一样.联系上文可知此处应使用conversation.故选D.
点评 完形填空题旨在考察学生综合运用语言知识的能力.做此题时必须通篇考虑,先掌握大意,再综合运用所学词汇、语法及常识进行推理判断.通读全文,了解大意,紧紧抓住上下文语境所提供的信息,充分利用各种线索答.千万不要看一句,做一句.其次要逐句分析,前后一致,选择答案时,要考虑整个句子的内容,包括搭配、时态、语法等.这篇完型要多注意:填空时多联系上下文,注意固定搭配如the pace of 等.答案全部填完后,再通读一遍文章,检查是否通顺流畅了,用词得当,意思正确.
| A. | consistent | B. | typical | C. | explicit | D. | regular |
| A. | on; of | B. | to; in | C. | at; at | D. | on; at |