题目内容
Science Daily—Kids may roll their eyes when their mothers asks them about their school day, but answering her may actually help them learn. New research from Vanderbilt University reveals that children learn the solution to a problem best when they explain it to their mom.
“We knew that children learn well with their moms or with a peer, but we did not know if that was because they were getting feedback and help,” Bethany Rittle-Johnson, the study’s lead author and assistant professor of psychology at Vanderbilt’s Peabody College of education and human development, said. “In this study, we just had the children’s mothers listen, without providing any assistance. We’ve found that by simply listening, a mother helps her child learn.”
Rittle-Johnson believes the new finding can help parents better assist their children with their schoolwork, even when they are not sure of the answer themselves. Although the researchers used children and their mothers in the study, they believe the same results will hold true whether the person is the child’s father, grandparent, or other familiar persons.
“The basic idea is that it is really effective to try to get kids to explain things themselves instead of just telling them the answer,” she said. “Explaining their reasoning, to a parent or perhaps to other people they know, will help them understand the problem and apply what they have learned to other situations. We saw that this simple act of listening by mom made a difference in the quality of the child’s explanations and how well they could solve more difficult problems later on.
1.According to the passage, a mom had better ________.
A. give a kid some help when he is explaining his problem
B. just listen while a kid is explaining his problem
C. work together with a kid toward the solution to a problem
D. leave a kid alone when he meets a problem at school
2. If she wants to help a child with his schoolwork, a mom ________.
A. should know the answer to a problem first
B. should pay attention to the child’s feedback.
C. may not know the answer herself
D. should not interrupt the child
3.Who will be the least help to a kid when he is explaining, according to Rittle-Johnson?
A. The kid’s mom.
B. The kid’s grandmother.
C. A peer.
D. A relative the kid doesn’t know.
4.Which of the following best gives the main idea of the passage?
A. Children learn better when their mom is hearing their explaining.
B. Children learn better if they find the solution to a problem themselves.
C. Parents should not provide any assistance to their children’s schoolwork.
D. A mom should listen more to their children when they have problems at school.
1.B
2.C
3.D
4.A
【解析】
试题分析:这篇文章介绍了一个研究结果:讲的是当妈妈听孩子解释的时候,孩子的学习效果更好,因为孩子通过解释,更好的理解了所学内容。
1.细节题:从文章第二段的句子:“In this study, we just had the children’s mothers listen, without providing any assistance. We’ve found that by simply listening, a mother helps her child learn.”可知孩子在解释问题的时候,妈妈最好听他说,选B
2.细节题:从文章第三段的句子:Rittle-Johnson believes the new finding can help parents better assist their children with their schoolwork, even when they are not sure of the answer themselves.可知如果妈妈想帮助孩子的作业,她可能自己不知道答案,选C
3.细节题:从文章第三段的句子:Although the researchers used children and their mothers in the study, they believe the same results will hold true whether the person is the child’s father, grandparent, or other familiar persons.可知Rittle-Johnson 认为妈妈,祖母和同学给孩子的帮助要比一个孩子不知道的亲戚给孩子的帮助多,选D
4.主旨题:从全篇文章和第一段的句子:New research from Vanderbilt University reveals that children learn the solution to a problem best when they explain it to their mom.可知这篇文章讲的是当妈妈听他们解释的时候,孩子的学习效果更好,选A
考点:考查教育类短文
Traditional surgical procedures require surgeons to make large incisions(伤口) in a patient’s body in order to gain access to the internal organs. It was once common for heart surgeons, who perform highly specialized and complex procedures, to make long incisions in a patient’s chest and then split the breastbone to reach the heart. Patients who undergo surgery are often at the risk of infection, as bacteria can infect the cut in the skin. In addition, there is often a lengthy recovery period.
A surgical technique known as “keyhole surgery” has become more common in recent years. In general, the surgeon will make a couple of small incisions around the area where the operation is going to be performed. Tubes are pushed into the holes, and a tiny camera, which is called an endoscope, is put into the body. The camera is attached to a large monitor screen that is positioned so that the doctor can see it while he performs the operation. In addition to the camera, doctors also push their tiny surgical instruments through the tubes. The awkward part of keyhole surgery is that it is counterintuitive; that is to say, if a surgeon wants to move the tool to the left, he or she must push it to the right.
Other advancements in technology are also being used today in the OR (operation room). A new machine called the “da Vinci Surgical System” has been tested in hospitals in the U.S.. Unlike keyhole surgery, the da Vinci’s robot’s moving parts are designed to imitate the natural hand and wrist movement of a surgeon, thus providing better control and sensitivity. The system is controlled by a surgeon from a console(控制台). Sitting at a console a few feet from the patient, the surgeon can perform an operation by holding and moving highly sensitive pads that enable him or her to control the instruments. The area of the body on which the surgeon is working is enlarged on a screen, which is attached to the console. This gives surgeons a realistic three-dimensional view of the area — similar to what they would see during a traditional surgical procedure.
Although the da Vinci Surgical System is undergoing some trials for some procedures, it has been welcomed as revolutionary by many surgeons. Patients with serious illnesses must still undergo major surgery, but the smaller incisions and less invasive procedures typically mean that a shorter recovery time is needed. In some cases, the patient’s stay in the hospital has been cut in half when the da Vinci Surgical System was used. On the downside, some operations have taken up to fifty minutes longer because surgeons are inexperienced at using the new technology. As surgeons become more familiar with the machines, the time needed for surgical procedures is likely to decrease.
1.What can be learned about the traditional surgery according to the passage?
|
A.The cost of the traditional surgery is very high. |
|
B.It often leaves a large wound in a person’s body. |
|
C.Long incisions are made in a patient’s chest. |
|
D.The incision is often infected after the operation. |
2. Which of the following is one DISADVANTAGE of keyhole surgery?
|
A.It requires the use of long, thin tools and a tiny camera. |
|
B.The doctor can not view the inside of the patient’s body clearly. |
|
C.The direction in which a doctor moves the surgical tools is reversed. |
|
D.An endoscope has to be inserted into the patient’s body in advance. |
3. The da Vinci Surgical System differs from keyhole surgery in that _______.
|
A.requires that a surgeon make more small incisions on a patient |
|
B.reduces the amount of time it takes to perform a surgical procedure |
|
C.allows the surgeon to use the surgical instruments more sensitively |
|
D.eliminates the need for surgeons to make large incisions on patients |
4. The passage mainly tells the reader ________.
|
A.the challenges brought about by new technology |
|
B.the benefits and drawbacks of the da Vinci Surgical System |
|
C.the reflections on the development in medical science |
|
D.the application of new technologies in modern surgery |