题目内容
BEIJING—As China scrambles to respond to the choking smog that has blanketed Beijing in recent weeks, authorities in several major cities are experimenting with carbon trading platforms. The schemes are one effort to get control over greenhouse gases in an economy still hungry for cheap energy.
It has been a persistent concern in recent years, but the spiking pollution levels in January are sparking a public outcry.
Emissions from coal-fired electricity plants and busy factories are part of the problem that officials hope to get control over through carbon trading platforms. Seven cities are expected to open carbon markets later this year, including Tianjin.
“The government has decided to start with programs because the carbon trading is something new to China,” said David Tang, secretary of the board of the Tianjin Carbon Exchange. “So we want to have a number of programs to explore the use of the market.” said Tang.
China wants to launch a national carbon trading program by 2016. If it is successful, analysts say, the program would be one of the largest in the world and would help the country meet its target of cutting carbon dioxide emissions by 45 percent within seven years.
The platforms allow companies to earn credits for lowering greenhouse gas emissions, which can then be traded. If it works, it would encourage for-profit businesses to invest in green technology.
As public concern builds pressure for the government to find a solution, Wu Changhua, greater China director of the Climate Group, says there is a broad shift under way in how Chinese weigh their quality of life.
China has long put economic growth ahead of environmental concerns, making it the world’s biggest polluter. Carbon trading supporters hope that the markets could be one way to curb pollution and keep the economy growing
- 1.
Which of the following is TRUE about carbon trading platforms?
- A.They are used to trade various resources
- B.They caused the choking smog in China
- C.They have been in existence for many years in China
- D.The choking smog may promote their development
- A.
- 2.
The underlined word in Paragraph 1 means “ ______”
- A.to make blanket
- B.to cover something
- C.to make something empty
- D.to be like a blanket
- A.
- 3.
Tang’s attitude towards carbon markets is ______
- A.unknown
- B.indifferent
- C.optimistic
- D.pessimistic
- A.
- 4.
What can we infer from the passage?
- A.China will have built a national carbon trading program by 2016
- B.Chinese have lived a life of high quality in all aspects
- C.The markets could slow the development of economy
- D.Standards of life will be changed in China
- A.
- 5.
What's the main idea of this passage?
- A.The choking smoke in China
- B.The urge for carbon trading platforms
- C.Greenhouse gases
- D.The world’s biggest polluter
- A.
试题分析:文章介绍北京笼罩的大雾导致北京开启碳交易平台,文章介绍开启碳交易平台带来的好处,不仅可以治理污染,也可以给经济带来发展。
1.细节题:从第一段的句子:As China scrambles to respond to the choking smog that has blanketed Beijing in recent weeks, authorities in several major cities are experimenting with carbon trading platforms..可知浓雾促进了它们的发展,选D
2.猜词题:从第一段的句子:As China scrambles to respond to the choking smog that has blanketed Beijing in recent weeks,可知是最近几周笼罩北京的浓雾。Blanket=cover,选B
3.细节题:从第四段的句子:So we want to have a number of programs to explore the use of the market.” said Tang.可知Tang对这个平台是乐观的态度。选C
4.推理题:从最后一段的句子:Carbon trading supporters hope that the markets could be one way to curb pollution and keep the economy growing.可知中国人的生活水平会有所提高,选D
5.主旨题:从第一段的句子:authorities in several major cities are experimenting with carbon trading platforms. The schemes are one effort to get control over greenhouse gases in an economy still hungry for cheap energy.可知这篇文章讲的是中国开启碳交易平台的强烈要求。选B
考点:考查环保类短文
Long queues at cinemas buying hot tickets for blockbusters(巨片) will become rare as Beijing residents will be able to order film tickets via cell phone networks in a month.
Film ticket circulation service on cell phone, also called the “Green channel of film tickets ordering”, is aiming at lowing the cost of ticket circulation and easing the ticket distribution pressure on such popular film-watching days as summer and winter vacations or Valentine’s Day.
“People log onto the net through cell phones, then choose cinema seats, watch trailers, browse information for new films and read cinema introductions,” said Guan Zheng, the publicity chief of Xingmei Digital Media Company Ltd., the service provider.
“Film fans can enjoy various discount prices if they order tickets via cell phones,” Guan said.
Meanwhile, the cell phone ticket circulation platform provides subscribers general mobile phone services like jokes, videos, flashes, phone ring downloads and games.
The service is about to be put into trial at the Beijing-based Xingmei International Cinema for a month before being putting into use at other cinema chains both in and outside Beijing, as the service is going to be improved through gradual expansion, said Guan.
China’s film industry that is being restored has seen more and more enthusiastic moviegoers. Up to the end of 2009, China has had more than 5,000 specialized cinemas, among which there are 2,243 modern cinemas with 3, 668 silver screens and 56 cinema chains.
Currently, many people buy film tickets on the Internet or by phoning the cinema’s ticket office or simply queuing at the cinema gate. More people want to buy tickets on popular days like May Day holiday, National Day holiday or Valentine’s Day. Yet the inefficient ticket circulation system contributes the most to the failure.
【小题1】What can we learn from the passage?
| A.The price of the ticket ordered via cell phone will be lower. |
| B.Ordering tickets through the net can get good seats. |
| C.Few people would like to watch films on the net. |
| D.More and more people like to watch films on the net. |
| A.You can watch films after downloading them. |
| B.You can watch commercial ads free of charge. |
| C.You can watch short ads for new movies. |
| D.You can watch films on the net at home. |
| A.The service is only intended to put into use at the cinema in Beijing for a month. |
| B.China’s film industry saw the decreasing number of moviegoers by the end of 2009.[ |
| C.The traditional ticket selling system makes it hard to get film tickets on popular days. |
| D.The green channel of tickets ordering is aiming at provides general mobile phone services.. |
| A.Rare Beijingers to watch films on the net |
| B.Few Beijingers to buy film tickets in line |
| C.Beijingers to watch films via cell phone |
| D.Beijingers to order film tickets via cell phone |