题目内容
【题目】Effective Time Management Tips from Students
College years are something that many people remember mostly, like parties, meeting life-long friends and romantic adventures. Between those fun things, students have to find time for their actual studying. Many of them do it so skillfully that their professors wouldn’t even guess that they partied all night. 【1】 Here are some effective time management tips that can be used outside of college.
Use technologies
Many modern students can support the fact that technologies make studying easier and faster 【2】 You can save time on solving different problems as there are now many apps for that. Using technologies for work is also a must if you want to improve your productivity.
【3】
As you know, students have a strict class schedule. It helps them organize their days and be ready for each class. Having a schedule for work and life is also a good thing. If your day is planned by hours, it is easier to get every task done fast and effectively.
Learn something new all the time
【4】 They know that the more knowledge they possess, the easier it can be for them to get out of different situations. You need to be hungry for knowledge. Many people who graduate from college think that they’ve learned all the secrets of the universe and have nothing more to study. However, you still need to give some work to your brain. 【5】
A. Have a schedule
B. Learn a lot of things
C. Smart students complete their tasks faster.
D. Thus, you will do your work slower and waste a lot of time.
E. Read books and learn new skills, which will make you smarter and more productive.
F. You needn’t always waste time to go to a library when you can find everything online.
G. How do they manage to complete plenty of homework and still find the time to have fun?
【答案】
【1】G
【2】F
【3】A
【4】C
【5】E
【解析】本文为大学生提供了几条有效的时间管理的技巧。
【1】根据空格前一句,大学生们在聚会、交友和浪漫探险之余,还可以兼顾学业。许多人甚至做的很棒,以至于教授们都不猜不到他们前一夜玩了一个通宵。空格处提出疑问,他们是怎么做到的呢?下一句紧接作答,并引出下文。选G。
【2】根据本段主题--运用科技,以及后一句网上有许多应用可以来帮你节省时间,因此你没有必把时间耗在图书馆里。选F。
【3】根据本段中students have a strict class schedule.和Having a schedule for work and life is also a good thing.可知,学生在学校上课时有严格的时间表,制定一个时间表对学习和工作也是十分有用的。本段讲的是制定时间表对有效利用时间是十分有好处的,选A。
【4】根据本段的主题句Learn something new all the time和本句的后一句,They know that the more knowledge they possess, the easier it can be for them to get out of different situations.他们知道他们拥有的知识越多,他们就越容易摆脱不同的处境。可知,那些聪明的学生完成任务的速度更快。
【5】由本段前两句可知,那些知识渊博的聪明人拥有的知识越多,他们就越容易摆脱不同的处境,因此他们完成任务的速度更快。因此你要多学习多读书,那会让你变得更聪明,做事情更有效率,选E。
1、先通读选项,理解句意,同时掌握选项特点并比较语义重心的异同。比如通过阅读选项,有可能找出跟其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。
2、再通读全文,了解大意并分析篇章结构,着重看空前空后。由于“七选五”空出的是句子,而这些句子与句子之间必然有一种联系。因此,我们可以通过选项中某个名词或动词跟空前或空后的一致性或者相关性来确定这两个句子之间的关联性,从而选择正确的答案。如:小题4考查上下文理解。根据空后的They know that …可知,这里they指的是smart students,故选C。
3、根据语境线索选择答案,注意抓住其关键词语。语境线索主要指反应上下文关系的衔接手段,如篇章结构、词语重现、逻辑、连接、指称、同构等。如小题1考查上下文理解。根据空前的Many of them do it so skillfully that their professors wouldn’t even guess that they partied all night. 大学生们在聚会、交友和浪漫探险之余,还可以兼顾学业。许多人甚至做的很棒,以至于教授们都不猜不到他们前一夜玩了一个通宵。这会让人产生疑问,“他们是怎么做到的呢?”, 空后的Here are some effective time management tips给出回答,引出正文。因此G. How do they manage to complete plenty of homework and still find the time to have fun?最适合这里的语境。选G。