题目内容

Alibaba started taking the lead in China, simply enough, by connecting big Chinese manufacturers(制造商)with big buyers across the world. Its business-to-business site, Alibaba.com allowed business to buy almost everything. Alibaba’s advantage wasn’t hard to identify: size. Alibaba is just big, even by Chinese standards. Its marketplaces attract 231 million active buyers, 8 million sellers, 11.3 billion orders a year—and Alibaba is just the middleman. It encourages people to use its markets—not charging small sellers a percentage of the sale.

If you want a quick look into the influence of Alibaba on daily Chinese life, take my experience. I moved to Beijing almost a year ago and quickly got tired of visiting small stores across the crowded, polluted city of 20 million people in search of new electronics, bathroom furnishings, and anything else my wife wanted. “You’re looking for what exactly? Why not try it? ” my Chinese teacher asked me one day. With that, my wonderful new relationship with Alibaba began.

Alibaba’s original business-to-business model now is secondary to consumer buying. Chinese retail(零售)buying makes up 80% of Alibaba’s profit, and leading that group is Taobao, with 800 million items for sale and the most unbelievable selection of things you’ll ever find. TMall.com is Alibaba’s other big site, where you can find brand name goods from Nike and Unilever near the lowest prices.

What I have a hard time explaining to friends and family back in the U.S. is how China has gone beyond traditional shopping—big-box retailers especially —in favor of online purchases on Taobao and a few other sites. In smaller towns than Beijing, where big retailers have not yet traveled, shopping online is shopping, and shopping is Taobao.

I have a list of some of my recent purchases on Taobao for a sense of how extensive the marketplace is. Almost everything arrived a day or two after ordering with free shipping. I’m not even a big buyer, because I need friends to help me search the Chinese-language site. When I was searching my purchase history on my Chinese teacher’s iPad, which helps me buy goods, I looked through with great difficulty about 10 of her purchases for every one of mine.

1.Alibaba’s advantage mainly lies in ___________.

A. its big size

B. its business-to-business service

C. its not charging small sellers

D. its low price

2.What can we learn from the underlined sentence in the passage?

A. Alibaba is of middle size among all the online sites

B. Alibaba will continue to develop.

C. Alibaba stands out as the best online site.

D. Alibaba acts as a bridge between the buyers and sellers.

3.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?

A. a new store B. Alibaba

C. a business D. a foreign website

4.What can be inferred from the passage?

A. The author’s Chinese teacher is also an online purchase lover.

B. Taobao has no obvious advantage over other similar online sites.

C. Alibaba’s business-to-business service earns more money than retail now.

D. TMall.com provides more profit than Taobao.

5.What is the passage mainly about?

A. Shopping online is TaoBao.

B. The influence of shopping online goes beyond traditional shopping.

C. Alibaba greatly influences people’s daily purchase in China.

D. How the author purchases online in China.

1.A

2.D

3.B

4.A

5.C

【解析】

试题分析:本文是一篇议论文。论述了阿里巴巴通过连接制造商与世界各地的大买家开始处于中国的主导地位,以及阿里巴巴对人们生活产生的巨大影响。

1.A 细节理解题。根据第一段的“Alibaba’s advantage wasn’t hard to identify: size. Alibaba is just big, even by Chinese standards.”可知,阿里巴巴的优势在于大的规模。A项表述符合文意,故选A。

2.D 推理判断题。通读第一段并结合划线部分前后的句子可以得知,阿里巴巴是中间商,连接着卖家和买家,起桥梁的作用,和D项表述意思相近,故选D。

3.B 推理判断题。划线的it 在文中指代“With that, my wonderful new relationship with Alibaba began.”中的that,说明我在阿里巴巴上购物成功,开始了与阿里巴巴建立了奇妙的新关系。it 指代的是阿里巴巴。A、C、D三项均与文意不符,故选B。

4.A 细节理解题。根据最后一段的最后一句可知A项表述符合文意;根据第三段的前两句可知B项和C项表述与文意不符;根据第三段的最后一句“TMall.com is Alibaba’s other big site, where you can find brand name goods from Nike and Unilever near the lowest prices.”可知文中并未提到天猫的盈利情况,D项不符合文意。故选A。

5.5】C 主旨大意题。 纵观全文,作者用其在中国的亲身经历说明了阿里巴巴对人们的日常购买产生了重要影响,C项表述符合文意;根据常识,A项表述不正确;B项和D项是文中的细节,不能概括文章的大意,故选C。

考点:考查故事类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

A senior lawmaker on Thursday warned of increasing mortality of lung cancer caused by air pollution.

Of all cancers, lung cancer mortality rate has increased the fastest in recent years, said lawmaker Yang Wei, director of the National Natural Science Foundation of China and member of the National People's Congress (NPC) Standing Committee.

Yang told a group discussion that recent studies show lung cancer is the top killer for males and the second largest killer for females, partially caused by accumulation of air pollutants.

"We always talked about smoking less to keep healthy, but one of the primary reason is the polluted air," he told lawmakers discussing a report on the enforcement(实施) of the Law on the Prevention and Control of Atmospheric Pollution.

China has vowed to strengthen air pollution control. Beijing will adopt a special air pollution control plan for the upcoming APEC meetings, featuring temporary closure of factories in the event of a pollution warning.

【写作内容】

1. 以约30词概括上文的主要内容。

2. 以约120词就“十面霾伏”发表看法,内容包括:

(1) 你身边有雾霾现象吗?

(2) 请阐述雾霾的成因;

(3) 你认为如何才能有效地控制雾霾现象?

【写作要求】

1. 作文中可以使用亲身经历或虚构的故事,也可以参照阅读材料的内容,但不能直接引用原文中的句子。

2. 作文中不能出现真实姓名和学校名称。

【评分标准】

概括准确,语言规范,内容合适,语篇连贯。

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________

If you are a sleep deprived(被剥夺) teacher, you may not be aware of the term woodpeckering(啄木鸟式点头), but you’ve probably done it. It happens the day following a bad night’s sleep. You’re sitting in a long meeting and you can barely keep your eyes open, so you support your head up with your hand. Next thing you know, you are moving your sleeping head back to its upright position. Do this a few times and you are woodpeckering.

I thought I knew sleep deprivation when I did my medical internship(实习) in hospital. That year I frequently went 36 hours with no sleep. When I finished my stay in neurology(神经内科), I welcomed the promise of full nights of sleep ever after. It went pretty well for the next 10 years until I became a school teacher and experienced a whole new level of sleep deprivation.

Teachers’ working hours go far beyond the 8 am to 5 pm schedule of kids in school. There are hours spent at staff meetings, correcting homework, preparing for the next day- and then there is the worrying. What I did in a hospital emergency room required no more intensive mental energy than what is need to keep 30 kids attentive enough to learn what I was teacher.

Good teachers are like magicians keeping a dozen balls in the air to come at right time, with alarm set for 6 am to finish grading papers, memories of the day that’s gone- including the students who didn’t understand something, forgot their lunch or were embarrassed by wrong answers. All these will become sleep-resistant barriers. And also with some financial stress, you’ll have a cycle of insomnia(失眠) with unwelcome consequences.

With inadequate sleep comes irritability(易怒), forgetfulness, lower tolerance of even minor annoyances, and less efficient organization and planning. These are the very mental useless that teachers need to meet the challenges of the next day. In wanting to do a better job the next day, the brain keeps bringing up the worries that deny the rest it needs.

1.After a bad night’s sleep, usually the direct effect for the next day is to ______.

A. keep one’s eyes open all the time

B. move head back and forth

C. raise one’s head in upright position

D. keep nodding like a woodpecker

2.The writer’s new level of sleep deprivation began since he _____.

A. did his medical internship in hospital

B. began to teach in a school

C. left hospital ten years ago

D. went 36 hours with no sleep

3.From paragraph 3 we can infer that ____.

A. teachers’ work is comfortable

B. correcting homework needs less time

C. working in hospital is even tougher

D. teaching needs more mental energy

4.Good teachers’ sleep problems are mainly due to the _____.

A. common sleep-resistant barriers

B. embarrassment for wrong answers

C. diligence and devotion to teaching

D. misunderstanding of their students

5.What does the writer really want to tell us in the last paragraph?

A. Unfavorable effects of inadequate sleep are various

B. Lay down worries and sleep well first for the next day.

C. Teachers should often practice mental muscles.

D. Better job has nothing to do with inadequate sleep.

首先,请阅读下列的应用文:

A. Chapter One. …you probably have an image in your mind of what the “perfect’ or “ideal” body looks like. Try not to press yourself to look that way. Each person is born with genes that control the shape of his/her body. Everyone is different. It’s important to be comfortable with the body you have.

B. Chapter Two. …You use energy for everything you do. That energy comes from the food you eat. Too much food or too little exercise causes your body to store the extra energy in fat cells. But, if you exercise regularly and eat a healthy diet, you’ll feel healthier and stronger not to mention look great.

C. Chapter Three. … Your body runs best on foods high in carbohydrates(碳水化合物) and low in fat and sugar. Eating a healthy diet will provide your body with everything it needs to run smoothly. Your body breaks down proteins into amino acids(氨基酸), so you don’t need to take in the amino acids separately.

D. Chapter Four. …Exercise does more than just burn calories. For instance, regular exercise makes your muscles strong and flexible, and increases the amount of muscle you have. It also makes your heart stronger and lowers your blood pressure; …

E. Chapter Five. …Always warm up and stretch for 5-10 minutes before you do strength or endurance exercises. Afterwards, take 10 minutes to cool down. Your heart should beat normally when you stop. Exercising with a group may help you to exercise regularly.

F. Chapter Six. …Supplementation of a mixture of essential amino acids will increase protein synthesis (蛋白质综合体). While supplementing with either carbohydrate or amino acids(氨基酸) may limit muscle damage and stimulate (激励) protein synthesis, there is increasing evidence that the combination can have an addictive effect.

以下是与上述章节相关的读者,请匹配读者和他/她需要了解的相关信息的所在章节。

1. Charity He always breathes heavily and his heart beats irregularly when he finishes his exercise. He wonders whether there is something wrong with his body or whether he is not suited for physical exercises.

2.Wander She likes eating meat a lot every day as she thinks that meat can provide people with energy. Besides, she does sports on weekends. However, she is not energetic enough to face the pressure.

3.Helly She has tried many ways of keeping fit, but she still gets fat because of stress from work. She doesn’t look well.

4.Tammy He is a Grade One college student majoring in gymnastics. He must write a passage about what a healthy body is.

5.Pandy He is a coach, working in a gym. He will start a new course next month on how to lose weight. For the first few lessons, he is going to talk about why people have to exercise.

I’ve loved my mother’s desk since I was just tall enough to sit above the top of it. Mother sat writing letters. Standing by her chair, looking at the ink bottle, pens, and white paper, I decided that the act of writing must be a most wonderful thing in the world.

Years later, during her final illness, Mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.”

I never saw her angry, never saw her cry. I knew she loved me; she showed in action. But as a young girl. I wanted to have heart-to-heart talks between mother and daughter.

They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional ”. But she lived “on the surface ”.

As years passed and I had my own family. I loved my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.

My hope turned to disappointment, then little interest and, finally, peace – it seemed that nothing happened. I couldn’t be sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.

But the present of her desk told me, as she’d never been able to, that she was pleased that writing was my chosen work. I cleaned the desk carefully and found some papers inside – a photo of my father and a one-paper letter, folded and refolded many times. It was my letter.

“In any way you choose, Mother, you always chose the act that speaks louder than words.”

1.The writer began to love her mother’s desk________.

A.after Mother died

B.before she became a writer

C.when she was a child

D.when Mother gave it to her

2.The passage shows that_________.

A.Mother was cold on the surface but kind in her heart to her daughter

B.Mother was too serious about her daughter in words

C.Mother wrote to her daughter in careful words

D.Mother wrote to her daughter in careless words

3.The underlined word “gulf” in the passage means_______.

A.deep understanding between the old and the young

B.different ideas between mother and daughter

C.free talks between mother and daughter

D.part of the sea going far in land

4.What did Mother do with her daughter’s letter asking for forgiveness?

A.She had never received the letter.

B.For years, she often talked about the letter.

C.She didn’t forgive her daughter at all in all her life.

D.She read the letter again and again till she died.

5.What’s best title of the passage?

A.My letter to Mother

B.Mother and children

C.My Mother’s Desk

D.Talks between Mother and me

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网