题目内容
【题目】任务型阅读
Traveling to all corners of the world gets easier and easier. We live in a global village, but this doesn't mean that we all behave in the same way.
How should you behave when you meet someone for the first time?In Japan, you should bow, and the more respect you want to show, the deeper you should bow. In Thailand, people greet each other by pressing both hands together at the chest.
In Muslim countries, you shouldn't expose your body, especially women, who should wear long blouses and skirts. In Korea, you should take off your shoes when entering a house. Remember to place them neatly together where you come in.
In Spain, lunch is often the biggest meal of the day, and can last two or three hours. In Mexico, lunch is the time to relax, and many people prefer not to discuss business as they eat. In Britain, it's not unusual to have a business meeting over breakfast.
In most countries, an exchange of business cards is necessary for all introductions. It should include your company name and your position. If you are going to a country where your language is not widely spoken, you can get the back side of your card printed in the local language.
A. For this reason, many people eat a light breakfast and a late dinner.
B. As the saying goes, "when in Rome, do as the Romans do."
C. In both countries, eye contact is avoided as a sign of respect.
D. In China, you may present your card with the writing side up.
E. An American shakes your hand while looking into your eyes.
F. Many countries have rules about what you should and shouldn't wear.
G. Don't make any noise when you eat or drink soup.
【答案】E;C;F;A;D
【解析】本文是一篇说明文,去世界各地旅游时需要注意当地的习俗和礼节,文章介绍了一些国家的具体礼节。
(1)考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲和人初次见面时的礼节,列举了几个国家的情况,与In Japan, In Thailand,的礼节并列E项讲美国人的礼节,故选E。
(2)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“In Japan, you should bow, and the more respect you want to show, the deeper you should bow.In Thailand, people greet each other by pressing both hands together at the chest.”讲日本和泰国初次见面的礼节,C. In both countries, eye contact is avoided as a sign of respect.“在这两个国家,作为尊重,眼神交流是应该避免的。”是注意事项,故选C。
(3)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据本段“you shouldn't expose your body, especially women, who should wear long blouses and skirts.和you should take off your shoes when entering a house.”可知本段讲对穿着的要求,F项概括了此意,故选F.
(4)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“In Spain, lunch is often the biggest meal of the day, and can last two or three hours.”在西班牙午饭是最丰盛最重要的,所以许多人早饭和晚饭就比较清淡和简单。A项表达了此意,故选A。
(5)考查对上下文的理解和推理判断能力。本段讲交流时名片的重要性及注意事项,D. In China, you may present your card with the writing side up.讲了在中国写名片的习惯,符合本段内容,故选D。