题目内容
【题目】If you put all the books you own on the street outside your house, you might expect them to disappear immediately. But one man, Hernando Guanlao in Manila, tried it and found that his collections grew.
He’s a lovely man in his early 60s, with one ever-lasting love—books. They’re his pride and joy, because, whether he likes it or not, they seem to be taking over his house. Guanlao has set up a “library” outside his home in central Manila. Readers can take as many books as they want, for as long as they want. As Guanlao says, “The only rule is that there are no rules.”
You might consider it would end very quickly. But in fact, in the 12 years he’s been running his library. He’s found that his collection has grown rather than become smaller, as more and more people help the activity. “It seems to me that the books are speaking to me,” he says with a smile, “The books are telling me they want to be read.”
Guanlao started his library in 2000, shortly after the death of his parents. He was looking for something to honor their memory, and that was when he hit upon the idea of promoting the reading habit passed on to him from his parents. So he put the books outside the door of his house to see if anyone wanted to borrow them. They did, and they brought the books back with others to add to the collection. The library was born. The library is not advertised, but somehow, every day, a steady stream of people find their way there.
To help the poorest communities in Manila, Guanlao doesn’t wait for them to find him on his “book bike”. He wants to set up a “book boat”, traveling around the islands of Sulu and Basilan. As we sat outside Hernando Guanlao’s house in the midday sun, watching people look through his collection, he thought it was worth spending all his time.
【1】The first paragraph shows that Guanlao ______.
A. was a successful man
B. worked very hard
C. loved books very much
D. put all his books in the open air
【2】According to the passage, readers in Guanlao’s library ______.
A. can’t keep books very long
B. need to have a library card
C. can be free to read there
D. must help increase the collection
【3】What was beyond people’s expectation after the library was set up?
A. The library took over his house.
B. The library was Guanlao’s life center.
C. The library lasted a long time.
D. The library needed help from more people.
【4】What caused Guanlao to have the idea of setting up a library?
A. His good reading habit.
B. The death of his parents.
C. The joy of reading books.
D. Nothing to do in his daily life.
【5】What is the last paragraph mainly talking about?
A. Guanlao’s traveling around.
B. Guanlao’s daily activities.
C. Guanlao’s poor communities.
D. Guanlao’s efforts for his library.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】C
【4】B
【5】D
【解析】试题分析:书放在门外很快就会消失,但是Guanlao的书并不是这样,反而数量在增加,这吸引了读者的眼球,想知道为什么。
【1】D推理判断题。根据文章第一句If you put all the books you own on the street outside your house,及But one man, Hernando Guanlao in Manila, tried it可知Hernando把书放到室外,故选D。
【2】C 细节理解题。根据文章第二段的“The only rule is that there are no rules.”可知,来这里看书并没有任何的规则,是非常自由的,故选C。
【3】C推理判断题。根据文章第三段的“…you might consider it would end...he’s been running his library”可知,出乎人们意料的是该图书馆竟然持续了这么长时间,故选C。
【4】B 细节理解题。根据文章第四段的“He was looking for something to honour their memory,…from his parents.”可知,正是为了对他父母的纪念,Guanlao才想到建立图书馆的这一想法,故选B。
【5】D 主旨大意题。文章最后一段主要是介绍了Guanlao为了自己的事业不断的努力,不断地扩大他的图书馆,而且使其流动,故选D。
阅读中的细节理解可以细化为:
(1)一一对应型。答案与题目在表达形式和意义上直接吻合,一一对应,一目了然。属于浅层次的阅读试题,分数比例较少。如本题中的41,42题,从文章中可以直接找到选项。
(2)语言转述型。这是一类间接事实细节题,答案与题目在意义上从分运用了词义之间的转述关系,即正确选项是原文有关词语和句子的另类表达。属于中档难度题,分数比例较大。比如本文的44题。
(3)语意理解型。这是一类深层事实细节理解题,答案与题目之间存在着一定的逻辑联系,这种联系需要建立在事实的基础上通过上、下文来进行判断、分析、归纳和整合,才能得出正确答案。属于较高难度的事实细节题。如本文的45小题。
(4)是非辨别型。这是一类综合事实细节题,出题形式常常是“三正一误”(三项正确,只有一项不符合原文内容)或“三误一正”(三项错误,只有一项符合原文内容)。需要找到正确叙述,再从中分析,此类题目难度较大,需要比较选项与原文的差异。