题目内容

Several years ago, I worked as a truck driver for a company. On Saturdays I usually spent several hours doing something to keep my truck in good condition.

One Saturday, as I was cleaning my truck, I noticed the boss’s elderly father came out to ask his grandson to take him fishing after work. The grandson told him all about how much he would love to do that, but he just couldn’t because he had other plans already. The old man hobbled (蹒跚) off to the house.

Then I heard the grandson telling his dad, "I’m not taking that old man fishing! It’s worse than taking a kid."

That just broke my heart.

I quit working immediately and went home to fetch my fishing gear (渔具) and a chair. Then I came back and invited the old man to go fishing. He accepted happily.

When we got to the river, I let him sit in the chair at the edge of the water. It wasn’t long before he got a fish. He got one fish after another. His eyes were shining like a child. About half an hour later, he told me he was tired and needed to go home. So I took him and the fish home.

Two weeks later, the old man died. His family told me later that all he talked about during that time was his fishing trip. I am satisfied that I have taken an old man on his last fishing trip, but I am sorry that his family have lost their last chance. Whenever you get the chance, don’t forget about taking Grandpa fishing. Someday, you may be in the same place and you’ll want your family to care about you, too.

1.The writer wrote the passage mainly to ________.

A. tell us something about his work

B. tell us about a fishing experience

C. persuade us to take Grandpa fishing

D. persuade us to care about the elderly

2.The old man’s Grandson refused to fish with him because ______.

A. he had something more important to do that day

B. he didn’t like to fish with an old man

C. he was tired of his job and he wanted to rest

D. he preferred fishing with a child

3.What’s the possible meaning of the underlined word "quit"?

A. start B. stop C. imagine D. try

4.According to the passage, we can infer(推断) that the author is _______.

A. willing to make his boss happy

B. in need of care from his family

C. prefers fishing to his work

D. kind and warm-hearted

 

1.D

2.B

3.B

4.D

【解析】

试题分析:文章大意:作者通过自己停下工作陪老人最后的时光的故事,告诉我们要关爱老人。

1.题。根据文章大意:作者通过自己辞职陪老人最后的时光的故事,告诉我们要关爱老人。故D正确。

2.2】B细节理解题。根据文章第三段Then I heard the grandson telling his dad, "I’m not taking that old man fishing! It’s worse than taking a kid."可以知道答案。故B正确。

3.quit working immediately and went home to fetch my fishing gear (渔具) and a chair. Then I came back and invited the old man to go fishing.可以推测出quit为stop之意。故B正确。

4.。故D正确。

考点:考查人生百味类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

A good book can be satisfying. If reading is a habit you’d like to get into, there are some ways to develop it.

Realize that reading is enjoyable if you have a good book. If you have a difficult book and you are forcing yourself through it, it will seem like a task. 1._____________

Set time. You should have some time during every day when you’ll read for at least 5 to 10 minutes. 2.____________ For example, make it a habit to read during breakfast and lunch and even dinner if you eat alone.

Always carry a book. 3.____________ When I leave the house, I always make sure to have my car keys and one book at hand. The book stays with me in the car, and I take it into the office and to appointments and pretty much everywhere I go.

4._______________ Find a place in your home where you can sit in a comfortable chair. Don’t lie down unless you’re going to sleep. There should be television or computer near the chair, and no music or no noisy family members/roommates. If you don’t have a place like this, create one.

Reduce television/the Internet. If you really want to read more, try cutting back on time on TV or the Internet. 5.____________Still, every minute you reduce of the Internet/TV, you could use for reading. This could create hours of book reading time.

A. Wherever you go, take a book with you.

B. Go to bookstores.

C. Have some good tea or coffee while you read.

D. Find a quiet place.

E. This may be difficult for some people.

F. If this happens, give up the book and find another one that you’ll really love.

G. It means you will read no matter how busy you are.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网