题目内容
阅读理解
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在正确选项上画勾。
We can make mistakes at any age. Some mistakes we make are about money. But most mistakes are about people. “Did Jerry really care when I broke up with Helen?” “When I got that great job, did Jim really feel good about it, as a friend? Or did he envy my luck?” “And Paul
why didn't pick up that he was friendly just because I had a car?” When we look back, doubts like these can make us feel bad. But when we look back, It's too late.
Why do we go wrong about our friends
or our enemies? Sometimes what people say hides their real meaning. And if we don't really listen we miss the feeling behind the words. Suppose someone tells you, “You're a lucky dog.” that's being friendly. But “lucky dog”? There's a bit of envy in those words. Maybe he doesn't see it himself. But bringing in the “dog” bit puts you down a little. What he may be saying is that they doesn't think you deserve your luck.
“Just think of all the things you have to be thankful for” is another noise that says one thing and means another. It could mean that the speaker is trying to get you to see your problem as part of your life as a whole. But is he? Wrapped up in this phrase is the thought that your problem isn't important. It's telling you to think of all the starving people in the world when you haven't got a date for Saturday night.
How can you tell the real meaning behind someone's words? One way is to take a good look at the person talking. Do his words fit the way he looks? Does what he says agree with the tone of voice? His posture (姿态)? The look in his eyes? Stop and think. The minute you spend thinking about the real meaning of what people say to you may save another mistake.
1.This passage is mainly about ________.
[ ]
A.how to interpret what people say
B.what to do when you listen to others talking
C.how to avoid mistakes when you communicate with people
D.why we go wrong with people sometimes
2.According to the author, the reason why we go wrong about our friends is that ________.
[ ]
A.we fail to listen carefully when they talk
B.people tend to be annoyed when we check what they say
C.people usually state one thing but means another
D.we tend to doubt what our friends say
3.In the sentence “Maybe he doesn't see it himself.” In the second paragraph, the pronoun “it” refers to ________.
[ ]
4.When we listen to a person talking, the most important thing for us to do is ________.
[ ]
A.notice the way the person is talking
B.take a good look at the person talking
C.mind his tone, his posture and the look in his eyes
D.examine the real meaning of what he says based on his manner, his tone and his posture
解析:
|
1.本篇应注意文章中心句的把握,及每段的中心句。比如第一段的第一句话基本已经点出了文章的中心。而下文关于我们可能所犯错误的详细描述都是为了最终给出建议如何解决这个问题。 3.注意这种在文中解释词义的题目一定要把上下文读通,在文中理解其含义。it是对上文提到的事物的指代,结合上文,应是指前句中的envy。 |
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||