题目内容
8.Dear Victor:I am a college student.Nowadays games on the net are very popular with college students.Some of my roommates are very interested in them.They not only play games in their free time,but also keep talking about them at night when lights are off,and they regard games as part of life.I've begged(乞求) them to give it up,but they wouldn't listen to me.It has become a rather big problem.Should I report it to our teachers or do something else?
Ted,
Dear Ted:
Drop it.Your roommates,as grown-ups,can do whatever they want with their time so long as it doesn't break school rules or violate(防碍) other people's interests.
Playing perhaps gives these students relaxation(放松) from hard study.If they play too often,have little time to study,and they will reap what they have sown,but you will not.Reporting to the teachers would only harm your good name in your dormitory(宿舍).However you have rights to ask your roommates to be quiet when you need sleep.If they aren't angry with you,they will stop talking.But be polite and friendly.Perhaps,in return,join them in a game or two.
Victor.
28.According to the first letter,many college students enjoyA.
A.playing computer games
B.searching information on the Internet
C.sending e-mails
D.buying things online
29.Ted wants his roommates toC.
A.break their computers
B.sell their computers to teachers
C.stop playing computer games
D.play games in the day,not at night
30.Victor asks Ted toD.
A.report to the teachers
B.harm his good name in the dormitory
C.quarrel with his roommates
D.learn how to get on well with others
31.In the second letter,the underlined part(划线部分) meansA.
A.自食其果 B.随心所欲地做事 C.回家种庄稼 D.逃避责任.
分析 这两封信主要讲了Ted向Victor寻求如何处理其舍友总是玩游戏的情况,是否要向老师告发,Victor在信中教Ted如何与舍友相处好的方法.
解答 28.A,细节理解题,根据句子Nowadays games on the net are very popular with college students可知,很多大学生很喜欢玩电脑游戏,故答案为A.
29.C,细节理解题,根据句子I've begged(乞求) them to give it up可知,Ted想要他的舍友停止玩游戏,故答案为C.
30.D,推理判断题,根据句子However you have rights to ask your roommates to be quiet when you need sleep.If they aren't angry with you,they will stop talking.But be polite and friendly.可知,Victor教Ted如何处理这种情况,可知他在教Ted如何与别人相处好,故答案为D.
31.A,词义猜测题,根据句中they will reap what they have sown,此处讲如果他的舍友学习太少,花大部分时间在玩游戏上,以后他们就知道后果了,可知该句的意思为"自食其果",故答案为A.
点评 解答任务型阅读理解题,首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.因为阅读理解题一般没有标题,所以,速读全文,抓住中心主旨很有必要,在速读的过程中,应尽可能多地捕获信息材料.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读每篇材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息.最后,要善于抓住每段的主题句,阅读时,要有较强的针对性.对于捕获到的信息,要做认真分析,仔细推敲,理解透彻,只有这样,针对题目要求,才能做到稳、准.
| A. | as long as | B. | even though | C. | as if | D. | in case |
In general,the kind of news which may be expected to give immediate reward are news of crime and corruption,accidents and disasters,sports,social events,and human interest.Delayed reward may be expected from news of public affairs,economic matters,social problems,science,education,and health.
News of the first kind pays its rewards at once.A reader can enjoy an indirect experience without any of the dangers or stresses involved.He can tremble wildly at an axe-murder,shake his head sympathetically and safely at a hurricane,identify himself with the winning team,laugh understandingly at a warm little story of children or dogs.
News of the second kind,however,pays its rewards later.It sometimes requires the reader to tolerate unpleasantness or annoyance-as,for example,when he reads of the threatening foreign situation,the mounting national debt,rising taxes,falling market,scarce housing,and cancer.It has a kind of"threat value."It is read so that the reader may be informed and prepared.When a reader selects delayed reward news,he pulls himself into the world of surrounding reality to which he can adapt himself only by hard work.When he selects news of the other kind,he usually withdraws from the world of threatening reality toward the dream world.
For any individual,of course,the boundaries of these two classes are not stable.For example,a sociologist may read news of crime as a social problem,rather than for its immediate reward.A coach may read a sports story for its threat value:he may have to play that team next week.A politician may read an account of his latest successful public meeting,not for its delayed reward,but very much as his wife reads an account of a party.In any given story of corruption or disaster,a thoughtful reader may receive not only the immediate reward of indirect experience,but also the delayed reward of information and preparedness.Therefore,while the division of categories holds in general,an individual's tendency may transfer any story from one kind of reading to another,or divide the experience between the two kinds of reward.
| What news stories do you read? | |
| Division of news stories | ●People expect to get (66)rewards/rewarded from reading news. ●News stories are roughly divided into two classes. ●Some news will excite their readers instantly while others won't. |
| (67)Explanations of the two classes | ●News of immediate reward will seeming take their readers to the very frightening scene without actual(68)involvement. ●Readers will associate themselves closely with what happens in the news stories and (69)share similar feelings with those involved. |
| ●News of delayed reward will make readers suffer,or present a (70)threat to them. ●News of delayed reward will induce the reader to (71)prepare for the reality while news of immediate reward will lead the reader to (72)withdraw from the reality. | |
| Unstable boundaries of the two classes | ●What readers expect from news stories are largely shaped by their(73)profession(s)/intention. ●Serious readers will both get excited over what happens in some news stories and (74)adapt themselves to the reality. ●Thus,the division,on the whole,(75)dependson the reader. |