题目内容
【题目】When I was a child, my grandmother Adele took me to museums, restaurants, dances. She showered me gifts from her travels around the world. But I can only remember a book she gave me—one book that, to this day, I have not read. She presented me with her own favorite childhood book: Hans Brinker. My grandmother was happy to share this book with me. She even decorated the title page with her proud writing.
I tried to read it. I adored reading, and would dive into a new pile of books from the library all at once. But something about Hans Brinker just wouldn’t let me in. The story was set in Holland, a long time ago. It felt dull and unfamiliar, even though I was a fan of classics of other times and places. I simply read the first pages over and over. I could not progress.
Standing on a bookshelf in our living room, the book was like something I avoided. It scolded me for not being interested, for not trying hard enough, for disappointing my grandmother. The book started to fit in, almost forgotten, until Adele asked. Had I read it? Did I like it? Always determined, she wanted to know the answer. I would make some kind of excuse, but feel bad, and open it again, hoping for a new reaction. The book weighed on me.
Years passed and finally Adele and I both accepted that I would never read Hans Brinker. Eventually I cleared the book from the shelf. The Hans Brinker experience led me to set a rule that I’ve lived by ever since: Do not ask about a book given as a gift and don’t let anything become your barrier. What Adele originally wanted to do is to give book-giving special meaning, but she increased the possibility of the owner to be a disappointment.
【1】What is the similar hobby of the author and his grandmother?
A. Reading. B. Writing.
C. Travelling. D. Buying books.
【2】Why was the author unwilling to read Hans Brinker?
A. He didn’t like Holland. B. The book was boring.
C. The book had many stories. D. He hadn’t enough time to read it.
【3】What is the main idea of the third paragraph?
A. The author began to hope for a change.
B. The author began to dislike reading books.
C. The author felt stressed facing the book.
D. The author felt sorry for his grandmother.
【4】What does the underlined part “the owner” in the last paragraph refer to?
A. The author. B. The grandmother.
C. The writer of Hans Brinker. D. The publisher of Hans Brinker
【答案】
【1】A
【2】B
【3】C
【4】A
【解析】本文是一篇记叙文。讲述了奶奶送给我一本书,但是我认为这本书很乏味,所以一直没有去读。而奶奶一直在问我读了没有,我总是找借口。让我得出一个教训:永远不要谈论作为礼物送出去的书。因为你不知道对方有没有读,如果对方没有阅读会很尴尬。
【1】细节理解题。根据第一段中She presented me with her own favorite childhood book: Hans Brinker. My grandmother was happy to share this book with me. She even decorated the title page with her proud writing.可知,作者和她奶奶的相似的业余爱好是“阅读”。故A选项正确。
【2】推理判断题。根据第二段中But something about Hans Brinker just wouldn’t let me in. The story was set in Holland, a long time ago. It felt dull and unfamiliar,可知,作者不愿意读Hans Brinker是因为这本书是令人厌烦的。故B选项正确。
【3】推理判断题。根据第三段中I would make some kind of excuse, but feel bad, and open it again, hoping for a new reaction. The book weighed on me.可知,作者面对这本书有压力。故C选项正确。
【4】词义猜测题。根据最后一段中The Hans Brinker experience led me to set a rule that I’ve lived by ever since: Do not ask about a book given as a gift and don’t let anything become your barrier. Hans Brinker的经历让我制定了一个我曾经经历过的规则:不要问作为礼物的书,不要让任何东西成为你的障碍。What Adele originally wanted to do is to give book-giving special meaning, but she increased the possibility of the owner to be a disappointment. Adele最初想做的是给书赋予特殊的意义,但她增加了主人失望的可能性。由此推知划线词指的是“作者”。故A选项正确。
做词义猜测题时,千万不能脱离开语境,要结合上下文,特别是划线部分前后的内容从而得出正确选项。比如第4小题,Adele最初想做的是给书赋予特殊的意义,但她增加了主人失望的可能性。根据上文知道Adele把书赠给了作者,所以目前做这就是输的主人,故A选项正确。