题目内容
【题目】阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。
Little snow had fallen this winter. For Reuven the frier(皮衣制作工) it was a bad year, and after long hesitation he decided to sell Zlateh the old goat. The town butcher had offered eight silver coins for the goat. Reuven told his oldest boy, Aaron, to take the goat to town. Aaron understood what it meant, but he had to obey his father. His sisters cried loudly.
Aaron took along two slices of bread to eat on the road. He needed to deliver the goat by evening and return the next day with the money. While the family said goodbye, Zlatch stood as patiently as ever. Zlateh trusted human beings.
The sun was shining when Aaron left. Suddenly the weather changed, and after a while it began to snow. Soon their path was completely covered and Aaron got lost. Beneath the snow Aaron’s boots touched the softness of a plowed field. He realized that he was no longer on the road. Zlateh bleated (哀鸣) as if asking to be taken home. Aaron looked around hoping to find a farmer driving a sleigh(雪橇) along the way. But he could see nothing.
Aaron knew that if they did not find shelter, they would freeze to death. Suddenly he made out the shape of a hill. When he came near it, he realized that it was a large haystack (大干草堆) covered by snow. Aaron knew that they were saved. When he reached the hay, he dug a nest for himself and the goat. It was always warm in the hay. And hay was food for Zlateh.
Zlateh, sat down and seemed to have regained her confidence in man. Aaron ate his bread, but after the difficult journey he was still hungry. He looked at Zlateh and realized that he would not be starved to death. Goat’s milk was sweet. Zlateh ate frequently and her body gave forth an animal warmth, and Aaron hugged her tightly. The snow fell for 3 days and the wind
quieted down.
Paragraph 1: .
On the morning of the fourth day, Aaron heard the ringing of sleigh bells.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Paragraph 2:
The news that Aaron and Zlateh were coming up the road was a great joy in the family.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
【答案】On the morning of the fourth day, Aaron heard the ringing of sleigh bells. He got out of the haystack, and found that it was not far from the road. Aaron shouted loudly to the peasant who drove the sleigh for help. Finally, they were saved. Aaron had made up his mind in the haystack that he would never part with Zlateh. Therefore, the peasant pointed out the way to the village. Aaron made his way home together with Zlateh, his loyal friend.
The news that Aaron and Zlateh were coming up the road was a great joy in the family. The whole family, including Aaron’s father, rushed out to meet them in great excitement. Aaron told them in tears how he had found the haystack and how Zlateh had fed him with her milk in the past few days. Aaron’s sisters kissed and hugged Zlateh and Aaron’s father gave the goat a special treat of chopped carrots. Nobody ever again thought of selling Zlateh, who had been an import family member to them.
【解析】
本篇书面表达是读后续写。
这是一篇记叙文。通过阅读所给文章可知,文章讲述了父亲Reuven为了度过艰难冬季,决定卖掉家里最老的山羊—Zlateh,长子Aaron负责将Zlateh送到屠户那里换钱,在途中,他们遭遇了风雪天气,Aaron寻得了大堆干草堆,又饿又冷的情况之下, Zlateh的羊奶给与了Aaron温饱。历经三天的风雪天气终于停了下来,在一位过路农民的帮助之下,他和羊一起回家与家人团聚。
续写部分分为两段,第一段开头是:On the morning of the fourth day, Aaron heard the ringing of sleigh bells. ( 第四天早上,Aaron听到了雪橇的铃声。)所以应该写Aaron从干草堆里出来后发生的事情,由首句的“Aaron heard the ringing if sleigh bells”,可知,要描述的内容应该是Aaron和羊如何获得雪橇主人的救助,比如大声呼喊;同时,由于前文提供的线索“Goat's milk was sweet. Zlateh ate frequently and her body gave forth an animal warmth, and Aaron hugged her tightly.( 羊奶是甜的。Zlateh频繁地吃干草,她的身体发出动物般的温暖,Aaron紧紧地拥抱着她。)可知,本段还应该描写Aaron在与羊建立了深刻感情之后的不忍分离等;第二段开头是The news that Aaron and Zlateh were coming up the road was a great joy in the family. ( Aaron 和Zlateh在回家路上的消息,使全家人都非常高兴。) 本段应该描写家人的反应,情节和细节上要回应上文,尤其突出描写父亲的反应和变化,比如父亲改变的对羊的态度,不再卖掉或给与羊奖赏等,文末要进行主题升华。
还要注意所续写短文的词数应为150左右,按要求完成写作任务。