题目内容

【题目】任务型阅读

请认真阅读下列短文,并根据所读内容在文章后表格中的空格里填入一个最恰当的单词。

注意:每个空格只填1个单词。请将答案写在答题卡上相应题号的横线上。

Deep reading, as opposed to superficial (shallow) reading we do on the Web, is an endangered practice, one we ought to take steps to preserve as we would a historic building or a significant work of art.

Recent research has illustrated that deep reading, characterized as a unique experience different kind from the mere understanding of words, is slow, immersive (沉浸的), rich in sensory detail and emotional and moral complexity. Although deep reading does not, strictly speaking, require a conventional book, the limits of the printed page are uniquely helpful to the deep reading experience. A book’s lack of hyperlinks (超链接), for example, frees the reader from making decisions—should I click on this link or not—allowing her to remain fully absorbed in the story.

That immersion is supported by the way the brain handles language rich in detail, indirect reference and figures of speech: by creating a mental representation that draws on the same brain regions that would be active if the scene were unfolding in real life. The emotional situations and moral dilemmas that are the material of literature are also vigorous (有活力的) exercise for the brain, driving us inside the heads of fictional characters and even, studies suggest, increasing our real-life capacity (能力) for recognition.

None of this is likely to happen when we’re browsing through a website. Although we call the activity by the same name, the deep reading of books and the information-driven reading we do on the Web are very different, both in the experience they produce and in the capacity they develop. A growing body of evidence suggests that online reading may be less satisfying, even for the “digital natives” to whom it is so familiar. Researchers reported that 39% of children and teens read daily using electronic devices, but only 28% read printed materials every day. Those who only read onscreen were three times less likely to say they enjoy reading very much and tell which book they like best. The study also found that young people who read daily only onscreen were nearly twice less likely to be above-average readers than those who read daily in print or both in print and onscreen.

All in all, the disappearance of deep reading would harm the intellectual and emotional development of generations growing up online, as well as the preservation of a critical part of our culture: the novels, poems and other kinds of literature that can be appreciated only by readers whose brains have been trained to understand them.

Passage outline

Supporting details

The present situation about deep reading

As we are reading more on the Web, deep reading has a

tendency to 【1】 .

Like a historic building or a significant work of art, deep reading

2 our preservation.

3 of deep reading

Deep reading4 complex emotional and moral

experiences.

Deep reading usually5 from printed materials.

Deep reading helps train a reader’s brain and make it more6 .

Compared with online reading, deep reading can bring readers more7 .

Deep reading makes a bigger8 in increasing readers’ reading ability.

Conclusion

Without deep reading, generations in this digital world can’t

develop well in emotion and9 .

Without deep reading, people may be【10 to appreciate literature.

【答案】

【1】disappear

【2】deserves/needs/requires/wants

【3】Features/Characteristics

【4】involves/produces

【5】arises/results/comes

【6】active/vigorous/capable

【7】satisfaction/joy/pleasure

【8】difference

【9】intelligence

【10】unable

【解析】

试题分析:本文介绍了深层阅读的现状和特点,强调深层阅读的重要性和必要性。

【1】disappear 考查词意转换能力,从endangered 可以看出深层阅读正在逐渐消失。

【2】deserves/needs/requires/wants 考查细节理解能力we ought to take steps to preserve as we would a historic building or a significant work of art . 我们因该采取措施保护可知deep reading 值得保护。

【3】Features/Characteristics 考查文段概况能力。从框栏中的条目可以看出这几点都是叙述的deep reading 的特点。

【4】involves/produces 考查词句理解能力。根据That immersion is supported by the way the brain handles language rich in detail, indirect reference and figures of speech 可知produce 是正确答案。

【5】arises/results/comes 考查细节理解能力。从the deep reading of books and the information-driven reading we do on the Web are very different 可知deep reading 往往是从印刷材料得来的。

【6】active/vigorous/capable 考查语段概括能力。从The emotional situations and moral dilemmas that are the material of literature are also vigorous (有活力的) exercise for the brain, driving us inside the heads of fictional characters and even, studies suggest, increasing our real-life capacity (能力) for recognition.可知deep reading 能让大脑更活跃。

【7】satisfaction/joy/pleasure 考查同义词转换。从A growing body of evidence suggests that online reading may be less satisfying 可知。

【8】difference 考查综合概括能力。从最后一段的总结可以看出deep reading 对提高阅读能力的重要作用。

【9】intelligence 考查细节理解能力。从最后一段the disappearance of deep reading would harm the intellectual and emotional development of generations growing up online 可以看出。

【10】unable 查细节理解题及同义词转换,从最后一段可以推测出没有deep reading 人们就不能很好地欣赏文学作品。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Mother Teresa was born on August 26th,1910 in Skopje, Macedonia. She always wrote her birthday as 27th of August because it was the day of her baptism(洗礼), which was always more important to her than her birthday. For her work with the poor around the world, she received the 1979 Nobel Peace Prize.

In 1928, she accepted a religious order and took the name Teresa. The order immediately sent her to India. A few years later, she began teaching in Calcutta. In 1948 the Catholic(天主教的) Church agreed her request and let her enter the convent(女修道院) and she began to work for the poor people. She became an Indian citizen in the following year. In 1950, she set up a religious organization in Calcutta. The organization provided food for the poor people and then she set up hospitals, schools, youth centers, and homes for the sick and the dying poor. It now has branches in 50 Indian cities and 30 other countries.

Besides the 1979 Nobel Peace Prize, Mother Teresa has received other awards for her work with the poor people. On September 5th,1997, Mother Teresa passed away, but she will continue to inspire people all over the world through her lasting present of love and faith.

【1】From the text we can infer that Mother Teresa ________.

A. had her name Teresa when she was very young

B. devoted herself to the poor all her life

C. was born in India and lived there for most of her time

D. received the Nobel Peace Prize in her early sixties

【2】Which of the following is the correct order of Teresa’s experiences?

a. She became an Indian citizen.

b. She began to work for the poor.

c. She began teaching in Calcutta.

d. She became a nun.

e. She set up a religious organization.

A. c-b-d-a-e B. c-d-b-a-e C. a-b-d-c-e D. a-c-b-d-e

3The author writes the text mainly to ________.

A. let us know Mother Teresa was a great woman

B. tell us Mother Teresa received the Nobel Peace Prize

C. give us some information about Mother Teresa

D. prove that a woman can also do great work for the poor

【题目】Whether in the home or the workplace, social robots are going to become a lot more common in the next few years. Social robots are about to bring technology to the everyday world in a more humanized way, said Cynthia Breazeal, chief scientist at the robot company Jibo.

While household robots today do the normal housework, social robots will be much more like companions(同伴) than mere tools. For example, these robots will be able to distinguish when someone is happy or sad. This allows them to respond more appropriately to the user.

The Jibo robot, arranged to ship later this year, is designed to be a personalized assistant. You can talk to the robot, ask it questions, and make requests for it to perform different tasks. The robot doesn’t just deliver general answers to questions; it responds based on what it learns about each individual in the household. It can do things such as reminding an elderly family member to take medicine or taking family photos.

Social robots are not just finding their way into the home. They have potential applications in everything from education to health care and are already finding their way into some of these spaces.

Fellow Robots is one company bringing social robots to the market. The company’s “Oshbot” robot is built to assist customers in a store, which can help the customers find items and help guide them to the product’s location in the store. It can also speak different languages and make recommendations for different items based on what the customer is shopping for.

The more interaction the robot has with humans, the more it learns. But Oshbot, like other social robots, is not intended to replace workers, but to work alongside other employees. “We have technologies to train social robots to do things not for us, but with us,” said Breazeal.

【1】How are social robots different from household robots

A. They are more like humans.

B. They can control their emotions.

C. They do the normal housework.

D. They respond to users more slowly.

2What can a Jibo robot do according to Paragraph 3?

A. Communicate with you and perform operations.

B. Obey your orders and remind you to take medicine.

C. Answer your questions and make requests.

D. Take your family pictures and deliver milk.

3What can Oshbot work as

A. A language teacher.B. A tour guide.

C. A private nurse.D. A shop assistant.

4We can learn from the last paragraph that social robots will ________.

A. improve technologiesB. train employees

C. be our workmatesD. take the place of workers

5What does the passage mainly present

A. An introduction to social robots.

B. Marketing strategies for social robots.

C. A new design idea of household robots.

D. Information on household robots.

【题目】假定你是李华,你的美国笔友David来信说自己在学校常和同班同学发生冲突,自己不被别人理解没有什么朋友,现在感到生活没意思,所以向你寻求建议。请你根据以下提示,用英语给David写一封电子邮件。内容主要包括:

1、表达对David所处现状的看法;

2、给David提供解决冲突的对策;

3、告诉David怎样才能交上朋友。

注意:1、词数100左右,(不包括给出的首尾句);

2、可以适当增加细节,以使行文连贯;

3、邮件开头和结尾以为你写好。

Dear David,

Sorry to hear that you’re not getting along well with your classmates now. _______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Looking forward to your reply!

Yours,

Li Hua

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网