题目内容

The elephant was lying heavily on its side, fast asleep. A few dogs started barking at it. The elephant woke up in a terrible anger: it chased the dogs into the village where they ran for safety. That didn't stop the elephant. It destroyed a dozen houses and injured several people. The villagers were scared and angry. Then someone suggested calling Parbati, the elephant princess.

Parbati Barua’s father was a hunter of tigers and an elephant tamer(驯兽者). He taught Parbati to ride an elephant before she could even walk. He also taught her the dangerous art of the elephant round-up -- how to catch wild elephants.

Parbati hasn’t always lived in the jungle. After a happy childhood hunting with her father, she was sent to boarding school in the city. But Parbati never got used to being there and many years later she went back to her old life. “Life in the city is too dull. Catching elephants is an adventure and the excitement lasts for days after the chase,” she says.

But Parbati doesn’t catch elephants just for fun. “My work,” she says, “is to rescue man from the elephants, and to keep the elephants safe from man.” And this is exactly what Parbati has been doing for many years. Increasingly, the Indian elephant is angry: for many years, illegal hunters have attacked it and its home in the jungle has been reduced to small pieces of land. It is now fighting back. Whenever wild elephants enter a tea garden or a village, Parbati is called to guide the animals back to the jungle before they can kill.

The work of an elephant tamer also involves love and devotion. A good elephant tamer will spend hours a day singing love songs to a newly captured elephant. “Eventually they grow to love their tamers and never forget them. They are also more loyal than humans,” she said, as she climbed up one of her elephants and sat on the giant, happy animal. An elephant princess indeed!

1.For Parbati, catching elephants is mainly to ______.

A. get long lasting excitement

B. make the angry elephants tame

C. send them back to the jungle

D. keep both man and elephants safe

2.Before Parbati studied in a boarding school, ______.

A. she spent her time hunting with her father

B. she learned how to sing love songs

C. she had already been called an elephant princess

D. she was taught how to hunt tigers

3.Indian elephants are getting increasingly angry and they revenge(报复)because ______.

A. they are caught and sent for heavy work

B. illegal hunters capture them and kill them

C. they are attacked and their land gets limited

D. dogs often bark at them and chase them

4.The passage starts with an elephant story in order to explain that in India ______.

A. people easily fall victim(受害者)to elephants attacks

B. dogs are as powerful as elephants

C. elephant tamers are in short supply

D. the man-elephant relationship is getting worse

 

1.D

2.A

3.C

4.D

【解析】

试题分析:由于人类猎杀大象并侵占它们赖以生存的地方,所以大象开展了报复行动。在人象关系紧张的时候,被人们称作“大象公主”的优秀驯兽师Parbati驯服了大象,保障了大象和人类的安全。

1. Parbati doesn’t catch elephants just for fun. “My work,” she says, “is to rescue man from the elephants, and to keep the elephants safe from man.”可知 Parbati主要是为了保障大象与人之间的安全而驯象的。故选D。

2. 细节题。根据第三段Parbati hasn’t always lived in the jungle. After a happy childhood hunting with her father, she was sent to boarding school in the city. 可知她从小与父亲一起在丛林中度过了她的童年,之后才去寄宿学校的。故选A。

3. 细节题。根据第四段Increasingly, the Indian elephant is angry: for many years, illegal hunters have attacked it and its home in the jungle has been reduced to small pieces of land. It is now fighting back.可知大象报复是因为人类猎杀大象并侵占了它们生活的地方。故选C。

4. 推理判断题。通读全文可知在人象关系紧张的时候,被人们称作“大象公主”的优秀驯兽师Parbati驯服了大象,保障了大象和人类的安全。所以在文章的开头描述大象攻击人类的故事是为了展示人象之间关系的紧张。故选D。

考点:考查说明类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

阅读下列各小题,根据汉语提示,用句末括号内的英语单词完成句子,并将答案写在答题卡上相应的题号后。

1.The physics teacher told us that ______________________ than sound. (travel)

物理老师告诉我们说光传播速度比声音快。

2.I couldn’t fall in sleep because this was the first time _____________________ such an exciting moment. (go)

我无法入睡,因为这是我第一次经历如此令人激动的时刻。

3.Although she didn’t know the best way of getting to places, she insisted that she ___________ the trip properly. (organize)

虽然她对去某些地方的最佳路线并不清楚,她却坚持要自己把这次旅行安排得尽善尽美。

4.I will never give up ___________________. (matter)

无论我多累,我都不会放弃。

5.Is this the reason ____________ at yesterday’s meeting for his carelessness in his work? (explain)

这就是他昨天在会上为他工作中的粗心大意所解释的理由吗?

6. A new film ________________ at the cinema this week. Let’s go to see it. (put)

这周有部新电影上映。我们去看看吧!

7.After leaving the poor village, he _______________ his new life in the big city. (wait)

离开了贫穷的小山村,他迫不及待的想要开始他在这个大城市的新生活。

8.It was _______________ the bridge construction project fell behind the schedule. (because)

由于糟糕的天气,大桥的建设进度落后了。

9.Your speech was heard by a group of five judges, _______________ that it was the best one this year. (agree)

评委会的五位评委听了你的演讲,他们中有三个认为这是今年最好的演讲。

10.Only after they had discussed the matter for several hours _________ a decision. (make)

直到他们讨论了那个问题几个小时之后,他们才作出了决定。

 

A Scottish university is considering allowing students to use their own computers in exams. Edinburgh University already has the equipment to allow a small number of students to use computers during exams. Senior officials at Edinburgh University say that it is unfair to expect students to use pens and paper in exams when the majority of their coursework is done on computers. Undergraduates at the School of Divinity have the choice of using computers with their final answers being collected on a USB stick, but the take-up stands at less than 10 per cent.

Dai Hounsell, professor of higher education at the university, said, “We’ve got to look at alternatives to the handwritten exam. Looking ahead ten years from now, I’m sure there will not be handwritten answers any longer in the exam of certain subjects, but how we get there from here isn’t easy. The plan doesn’t apply so much to science and engineering subjects where students have to use charts and mathematical formulae(公式). There isn’t technology at the moment to allow them to do that on a computer.” He adds that the approval of students is the key before anything is carried out. He also said, “We don’t want to put students’ future at risk by experimenting as there are technical things which can go wrong. There could be a power failure.”

Nora Mogey, head of Media and Learning Technology Service at the university, said, “A lot of students are not assured enough to make that step in such an important situation. They don’t feel they’ve had enough practice in typing on a computer with a time limit in a high-pressure environment. They think they do better with a pen in their hand than on a keyboard.”

Jennifer Cadiz, president at the National Union of Students in the UK, said, “It’s great to see universities recognizing that times have changed. Exams can be a really stressful time for students and it’s helpful to offer them a flexible(灵活的)way to complete exams.”

No other major Scottish universities have plans to follow in Edinburgh University’s footsteps and the Scottish Qualifications Authority says it has decided not to carry out the plan in its universities.

1.According to Para. 1, we know that in Edinburgh University _________.

A. computers are not allowed to be used during exams

B. students shouldn’t use their pens during exams

C. most coursework is done on computers

D. most students will use computers during exams

2.What’s Dai Hounsell’s attitude towards Edinburgh University’s new plan?

A. He opposes it.

B. He isn’t optimistic about it.

C. He is fond of it.

D. He thinks it necessary.

3.The underlined word “assured” in Para. 3 probably means “___________”.

A. confident B. ready

C. fortunate D. wealthy

4.We can infer from the passage that ____________.

A. other universities will try to carry out the challenging plan

B. universities shouldn’t make students stressful during exams

C. the use of computers in exams won’t spread widely in a short time

D. students should get ready to use computers in exams in future

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网