题目内容
Experts say the temperature in Eyjafjallajokull's hole appears to have fallen to 100C, meaning it is now producing steam, not magma(岩浆).
But officials warned that it was too early to say whether the eruption was over completely.
Ash clouds from the volcano grounded thousands of flights last month.
Steinunn Jakobsdottir, a geophysicist from the Icelandic Meteorological Office, told the BBC that the volcano was "kind of not active for the moment".
"The history of the volcano is such that it calms down and then it gets energy again," she said.
"There are still earthquakes under the volcano, and the small earthquake is still not quite down to what it was before the eruption."
'Difficult to say'
Magnus Gudmundsson, of Iceland University, flew over the volcano on Sunday and said information from heat cameras showed the temperatures at the crater had fallen below 100C.
But he told the AFP news agency that nothing was promised and that the previous eruption at the volcano had lasted 13 months, from 1821-23.
"It stopped and started again several times with different intervals(间隔), so it's difficult to say, difficult to give a timeline," he said.
He also said it was impossible to say whether the neighbouring Katla volcano - a much larger mountain - might also erupt.
At the height of its activity, the volcano sent out huge clouds of ash, which led to airlines grounding their planes for fear it could interfere with plane engines.
It was the biggest action of closing airspace in Europe since World War II, and affected at least 10 million passengers worldwide.
1.What do expert think Eyjafjallajokull is like now?
A.Magma is still coming out
B.The hole appears about 100 degrees C
C.The eruption was not over
D.It is very cold.
2.How do expects know the temperature in Eyjafjallajokull's hole?
A.By taking photos B.By taking its temperature
C.By going close to it D.By driving past it
3.What does Steinunn Jakobsdottir think of Eyjafjallajokull?
A.It will erupt again soon
B.It will be sleeping
C.Another mountain might also erupt
D.It’s uncertain
4.What do you think the main idea is?
A.the biggest action of closing airspace in Europe
B.the temperature in Eyjafjallajokull's hole
C.The Eyjafjallajokull volcano in Iceland
D.The earthquake in Iceland
1.B
2.A
3.D
4.C
【解析】
试题分析:本文介绍一些专家认为埃亚菲亚德拉冰盖火山的温度降到了100C,也就是不会再爆发,但也有的专家提出不同的观点。
1.细节题:从第一段的句子:Experts say the temperature in Eyjafjallajokull's hole appears to have fallen to 100C,可知答案是:B
2.细节题:从第八段的句子:said information from heat cameras showed the temperatures at the crater had fallen below 100C. 可知答案是: A
3.细节题:从第七段的句子:'Difficult to say'可知答案是: D
4.主旨题:本文介绍一些专家认为埃亚菲亚德拉冰盖火山的温度降到了100C,也就是不会再爆发,但也有的专家提出不同的观点。选C
考点:考查新闻报道类短文
点评:本文要求考生理解文章的主旨,通过不同人的不同观点,找出文章的特定的写作态度,读者应当知道如何去做或按照某种方式传递思考问题。推理判断题的答案不可能在文章中直接找到,因此推理时我们务必要忠于原文,在文章中寻找并确定可推论的依据。
Fifty people died, over 11,000 were injured, and 100,000 houses were heavily damaged or destroyed in an earthquake that struck North China's Hebei Province.
The quake, measuring 6. 2 on the Richter scale (里氏6 .2级) , hit the area 220km northwest of Beijing at 11: 50 a. m. on January 10, 1998.
Scientists made a report of the recent quake. They said that the area of northwestern Beijing, the joint of Shanxi and Hebei Provinces and the Inner Mongolia (内蒙古) were most easily attacked by earthquakes measuring 6 to a bit over 7 on the Richter scale.
However, scientists did not see the recent earthquake earlier. Clouds covered a large area in the northern part of North China before the earthquake and experts say that this prevented satellites from correctly watching the temperature at the correct altitude (纬度).
Experts say that in the last ten years, about 305 earthquakes have taken place in China with 9 measuring over 7 on the Richter scale, 60 measuring over 6, and 236 measuring over 5.
Tens of thousands of people died or were injured. Loss(损失) valued over 10 billion yuan.
【小题1】When the earthquake attacked the area, most people there were unlikely(不太可能的)to ____.
| A.sleep in bed | B.work in the fields | C.walk in the streets | D.stay at home |
| A.7 | B.5 | C.9 | D.6 |
| A.all the people stayed outside |
| B.the earthquake happened at midnight |
| C.the people had been warned earlier |
| D.the earthquake scale was lower than 6. 2 only |
| A.We can not stop earthquakes |
| B.Scientists are working hard at the researches on earthquakes |
| C.We can do our best to have fewer damages than ever |
| D.Nothing can be done on earthquakes |
People who are hit by lightning and survive often have long-term effects. These may include memory loss, sleep disorders, muscle pain and depression.
Experts tell people to seek the safety of a building or a hard-top vehicle any time they hear thunder, even if it is not raining. They say lightning can strike as far as sixteen kilometers from any rainfall. Lightning can travel sideways. And at least ten percent of lightning happens without any clouds overhead that you can see.
People who are outdoors should make sure they are not the tallest thing around. Bend low to the ground, but do not lie down. And do not stand near tall object. Get away from water and anything made of metal. A car is safe, but don’t touch any metal inside.
Safety experts say people in buildings should stay away from anything with wires or pipes that lead to the outside. The National Weather Service says if you plan to disconnect any electronic equipment, do so before the storm arrives. Do not use a wired telephone. Do not use water. All these can carry electricity.
Some people think a person struck by lightning carries an electrical charge afterward. Experts say this is not true. It is safe to begin emergency treatment
Each year about four hundred people in the United States are struck by lightning. Last year forty four people died. The average is close to seventy. The National Weather Service says that is more than the number of people killed by severe storms.
【小题1】According to the passage, which of the following is TRUE?
| A.Lightning can happen even if there is no cloud. |
| B.Lightning can’t strike very far. |
| C.Lightning can’t travel sideways. |
| D.Don’t stay in a car when lightning happen. |
| A.it’s better to turn off any electronic equipment before the storm arrives. |
| B.a wired telephone is not safe to use in rainy days. |
| C.a person struck by lightning is said to carry an electrical charge afterward. |
| D.severe storms kill more people than lightning does. |
| A.excitement | B.a state of being forgettable |
| C.silence | D.a feeling of being sad |
| A.where people should stay in case of lightning |
| B.some common knowledge about lightning safety |
| C.how lightning travels |
| D.a report written by the National Weather Service |
Drunk driving(醉驾) has become a serious problem in China. According to the Ministry of Public Security(公安部), the police caught more than half a million drunk drivers in 2010. On the night of May 9.2011. musician Gao Xiaosong ran his car into three other cars in Beijing because he drank too much wine. He was punished(惩罚) under China’s new drunk driving law that came into use on May 1.2011.
The new law sees drunk driving as a crime(犯罪). In the west, drunk driving is also a crime. In the US, for example, if the police catch a drunk driver, the driver will pay a fine, lose his or her license and even go to prison(监狱). If the driver wants to drive again, he or she has to do public service, and take part in educational programs.
You may think: drunk driving is crime? Isn’t this law too unkind? But experts say: not at all. They think it is to protect people’s tights to life and health. Drunk driving is very dangerous!
1. Mr. Gao ran his car into three other cars because .
|
A.he went home too late |
B.he drank too much wine |
|
C.the road was too crowded |
D.he was sleepy |
2. What does the underlined part “a fine” in the second paragraph refer to(指)?
|
A.Health |
B.Weather |
C.money |
D.wealth |
3. When do experts think of the new law?
|
A.The law is to protect people’s rights to life and health |
|
B.The law is not kind to drunk drivers |
|
C.Driving has become a serious problem |
|
D.Drunk driving is very dangerous |
4.Which of the following sentence is TRUE?
|
A.Drunk driving isn’t dangerous |
|
B.In the US, drunk drivers will lose their licenses |
|
C.The police caught less than half a million drunk drivers in 2010 |
|
D.In China, drunk driving is not a crime |
备注:1.文章最后一段的tights 应改为rights, 2.第65小题中的when 应改为what