题目内容
Nuclear radiation(核辐射)has a certain mystery, partly because it cannot be detected(探测) by human senses. It can’t be seen or heard, or touched or tasted, even though it may be all around us. There are other things like that. For example, radio waves are all around but we can’t detect them or sense them without a radio receiver. Similarly, we can’t sense radioactivity without a radiation detector. But unlike common radio waves, nuclear radiation is not harmless to human beings and other living things.
At very high levels, radiation can kill an animal or human being outright by killing masses of cells in important organs. Even the lowest levels can do serious damage. There is no level of radiation that is completely safe. If the radiation does not hit anything important, the damage may not be serious. This is the case when only a few cells are hit, and when they are killed outright. Your body will replace the dead cells with healthy ones. But if the few cells are only damaged, and if they reproduce themselves, you may be in trouble. They reproduce themselves in an unusual way. They can grow into cancer. Sometimes this does not show up for many years.
This is another reason for some of the mystery about nuclear radiation. Serious damage can be done without the knowledge of the person at the time that damage has occurred. A person can be irradiated(放射治疗)and feel fine, then die of cancer five, ten, or twenty years later as a result. A child can be born weak or easy to get serious illness as a result of radiation absorbed by its grandparents.
1.According to the passage, the danger of nuclear power lies in __________.
|
A.nuclear mystery |
B.radiation detection |
|
C.radiation level |
D.nuclear radiation |
2.Radiation can lead to serious trouble even at the lowest level __________.
|
A.when it kills a few cells |
|
B.if it damages a few cells |
|
C.though the damaged cells can repair themselves |
|
D.unless the damaged cells can reproduce themselves |
3.Radiation can hurt us so much that it can ___________.
|
A.kill large numbers of cells in main organs |
|
B.replace cells which may grow into cancer years later |
|
C.affect the healthy growth of our younger generation |
|
D.A and C |
4.Which of the following can be best inferred from the passage?
|
A.The importance of protection from radiation cannot be overemphasized(过度强调). |
|
B.The mystery about radiation has been solved. |
|
C.Cancer is only caused by radiation. |
|
D.Radiation can hurt those who do know about its danger. |
5.What would be the best title of the text?
|
A.Radiation Can Hurt Us. |
|
B.Radiation Is the Source of Cancer. |
|
C.Radiation Is a Subject Scientists Work on. |
|
D.Radiation Is a Mystery. |
1.D
2.B
3.D
4.A
5.A
【解析】
试题分析:
1.D 推断题。从第一段可知,核威力主要源自核辐射。
2. B 细节理解题。从第二段后半部分“But if the few cells are only damaged, and…”可知。
3.D 浅推题。从第二段第一句和第三段最后一句可推出。
4.A 深层推断题。从全文阐述核辐射的危害可推知“保护自己的重要性怎么强调都不为过”,其中not + over- 构成双重否定表肯定。
5.A 主旨题。A项含有文段的关键词,最能体现文段中心意思,故为最佳题目。
考点:考查科普类短文阅读
点评:文章主要讲述了放射性物质的作用。以推理题的考查为主,解推断题最主要的方法是根据词义关系推断具体细节。
In the year 1986 there was a terrible explosion(爆炸). The explosion was at a nuclear power plant(核电站) in Ukraine. The radiation(辐射) caused a lot of damage. It polluted the soil and other things. People were living in the area when the explosion happened. More than twenty years later those people are still suffering. The influence of the explosion will go on for a long time.
Over two million people still live in that area. Only 56 people died from the explosion but many other problems have been caused because of it. Some types of cancer are more than 200 times above the world average(平均水平). Many children have cancer now and children born with problems have doubled since the accident.
Some people in the United States are worried about the children living in the explosion area. One group has been trying to raise money. They are called the Chenobyl Children’s Project. They want to bring children from Ukraine to the U.S. each summer.
A spokesperson for the group says that radiation is the highest in the summertime so it is a good time to get the children out of the country. They want to help the children get away for a little while. The Project wants them to be safe from radiation.
It costs $1,500 to bring each child to the United States for six weeks. The group raised enough money to bring 28 children to the United States last year. The children were able to do lots of fun things. They enjoyed clean air, healthy food, and plenty of outdoor fun. One little nine-year-old girl who got to come to the United States said that she likes America.
The spokesperson says that the children that come to America during the summer miss less school when they return home because they have a long summer vacation.
1.What can we learn about the explosion that happened in 1986?
|
A.Children suffering from cancer have doubled since the accident. |
|
B.More than 200 people died in the accident. |
|
C.The influence of the explosion will last for more than 20 years. |
|
D.Millions of people still live in the area where the explosion happened. |
2.Why does the group bring children to the U.S. in summer?
|
A.Because the radiation is the highest in summer. |
|
B.Because children have a long summer vacation. |
|
C.Because the U.S. is the most beautiful in summer. |
|
D.Because traveling in the U.S. in summer costs the least. |
3.Which of the following is TRUE about the Project?
|
A.It brings 28 children to the U.S. every summer. |
|
B.It lets children stay in the U.S. for six weeks. |
|
C.It teaches children useful outdoor skills. |
|
D.It mainly raises money in Ukraine. |
4.What does the underlined word in Paragraph1 mean?
A. effort B affect C. offer D. effect